Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Procesi dhe mjeshterit e te pyeturit

No description
by

Nusejba Fejzulla

on 17 October 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Procesi dhe mjeshterit e te pyeturit

25 vjet me pare sipas disa studimeve eshte krijuar pikpamja e te nxenit e quajtur KONSTRUKTIVIZEM, e cila thekson se nxenesit kane nevoj te veprojn me informacionin, per te ndertuar kuptimin, me qellim qe te ndodhe procesi i te nxenit.
Konstruktivizmi ne te lexuar
Duke zbatuar leximin,ndertojme kuptimin.
Teknikat nxitese
Taksonomia e Blumit
Ky sistem ka perparesine qe te siguroje nje hapesire te gjere per ndertimin e pyetjeve, duke filuar qe nga ato kerkojne riprodhim te thjeshte, deri tek ato qe nxisin proceset e larta te te menduarit.
Kubimi, teknike e bazuar ne nivelet e pyetjeve
Ç'eshte pyetja ?!
Procesi dhe mjeshterit e te pyeturit
Fushat e njohjes se Taksonomise se Blumit:
Te njohurit (riprodhim)
Te kuptuarit (kuptim)
Zbatimi (transferim)
Analiza (lidhje)
Sinteza (krijim)
Vleresimi (gjykim)
Kubimi (Cowan dhe Cowan ,1980 ) eshte nje teknike e bazuar ne pyetje, qe ndihmon shqyrtimin e nje teme nga kendveshtrime te ndryshme. Ai perfshin perdorimin e nje kubi me levizje te 6 kendeve te tij sipas niveleve te te menduarit, nga ai me i ulti deri tek me i larti.
Pasi te keni bere nje pyetje dhe te keni ngritur nje nxenes per te marre pergjigje, nxenesi mund te mos ju jep pergjigje ne menyren qe ju deshironi, ose nuk mund te pergjigjet fare. Kur ndodh nje gje e tille duhet ta nxitni nxenesin.
Çdo formulim qe nxit te menduarit dhe kerkon nga nxenesit nje pergjigje quhet PYETJE.
Arsyet e pyetjeve

Diagnostikim dhe kontroll.
Riprodhim i fakteve te veçanta apo informacionit.
Menaxheriale.
Nxitese per proceset e te menduarit te nivelit te larte.
Strukturore dhe riorientuese per te nxenet.
Shprehjen e emocioneve.
Arsyet e pergatitjes se pyetjeve :
Klasifikimi i pyetjeve
niveli i ulet
niveli i lart
Terheqje e vemendjes dhe nxitjes e interesit.
Diagnostikim dhe kontroll.
Riprodhim i fakteve te veçanta apo informacionit.
Menaxheriale.
Nxitese per proceset e te menduarit te nivelit te larte.
Strukturore dhe riorientuese per te nxenet.
Shprehjen e emocioneve.
te sakta dhe te qarta
kur kerkohet nje numer pyetjesh qe jane te lidhura
mesuesi te jete me i pregatitur
Gjithashtu pyejet ndahen ne :

pyetje qe kontrollojne dhe provojne njohuri
pyetje qe krijojne njohuri
Zhivillimi i nivelit te larte te nxenesve krijohet neper keto etapa
1. bejme pyetje te nivelit te larte
2. te inkurajojme nxenesit te bejne pyetje
3.ti mesojme nxenesit si te perdorin tekstet shkollore dhe burimet tjera
4. te behen pyetje qe nxit nxenesin te krahason, dallon, te nxjerrin shkakun dhe pasojen
5. te perdorim pyetje per diagnostifikim te perparimit te nxenesve.
Dallojme pyetje:
Konvergjente
Cili profesor eshte ligjerues ne lenden e Didaktikes ?
Ne sa grade celsius vlon uji ?
Divergjente
Çfare shtjellon lenda e didaktikes ?
Sa eshte i rendesishem uji per planetin toke ?
Nivelet e perdorimit te pyetjeve
MODELI I KLASIFIKIMIT TE PYETJES
Vleresimi
Pyetjet ne nivelin me te larte te sjelljes kerkojne nga nxenesi te formoje gjykime dhe te marre vendime.
Sinteza
Pyetjet e nivelit te sintezes u kerkojne nxenesve te prodhojne nje diqka te veqante apo origjinale, te hetojne nje zgjidhje te cilen nxenesi nuk e kane mesuar me pare .
Analiza
Pyetjet ne nivelin e analizes kerkojne qe nxenesi te ndaje problemin ne pjeset e tij perberese dhe te ndertoje maredheniet midis pjeseve.
Zbatimi
Pyetjet e zbatimit kerkojne nga nxenesi te zbatoje faktet, ne nje problem, permbajtje apo situat qe eshte e ndryshueshme nga ajo ne te cilen eshte mesuar informacioni.
Te kuptuarit
Pergjigjet per keto pyetje duhet te tregojne qe nxenesi mund te shpjegoje, permbledhe apo perpunoj mbi bazen e fakteve qe ka mesuar .
Te njohurit

Te njohurit kerkon nga nxenes te riprodhoje, pershkruaj, percaktoj apo ti njohe faktet qe ai i di dhe qe jane te regjistruar ne kujtesen e tij.
Emerto elementet e sistemit periodik .
Mund te vizatoni nje vije te drejte, midis ketyre dy pikave?
Cilat vende, midis atyre qe jepen ne liste, mendoni qe jane sisteme ekonomike kapitaliste?
Cilet faktore e dallojne kapitalizmin nga socializmi?
Cila nga kutite nuk permban 12 lapsa?
Si mund te ndertoni nje vije te drejte, pa vizore?
Cili nga numrat e meposhtem paraqet nje shumefish te 12-ës?
Duke u bazuar ne te dhenat qe keni zgjedhur, mendoni se vendet kapitaliste apo ato socialiste kane standard te larte jetesor?
Konstruktivizmi dhe mesimdhenia me ane te pyetjeve
Teknika e pyetjeve, drejtuar autorit
Teknika e pyetjeve, drejtuar autorit, ka per qellim qe nxenesit te fitojne shprehi qe te nxjerrin ne pah se cfare ka dashur autori te thote, duke synuar te kapin sa me mire kuptimin.
Kjo teknike ndihmon nxenesit ne ndertimin e kuptimit, permes perdorimit te pyetjeve.
Ndertimi i kuptimit
Teksti
Pyetjet
Diskutimi
Cfar ka dashur autori te thot me kete?
Pse autori na e tregon kete?
Shembull i nje fragmenti:
"Antarktida eshte mje nga vendet me te ftohta ne bote.Temperatura asnjeher nuk arrin mbi 0 grade Celcius.Kjo, per shkak te nje mase te madhe akulli qe eshte formuar atje dhe, shkaku tjeter eshte se , kur ne Antaktide shfaqet dielli, rrezet jane shume me te pjerreta se ne vendet tjera.Ne vere, dielli ndriqon 24 ore ne dite.
Kur Dielli ndricon 24 ore,atehere perse nuk ngrohen sendet?!
Pergjigjja 1
Sepse eshte shume ftohte.Temperatura asnjeher nuk arrin 0 grade.
Pergjigjja 2
Edhe pse dielli ndricon, arsyeja qe sendet nuk ngrohen eshte pjerresia e rrezeve.
Keshtu duket se dielli ndricon, por rrezet nuk mund te ngrohin njelloj, sikur ato te ishin drejteperdrejt nen driten e diellit.
Burimi i teknikes dhe baza teorike
Izabel Bek dhe disa studiues pas disa hulumtimeve, arriten ne perfundim se tekstet qe perqendrohen te permbajtja , shpesh nuk i pershtaten synimit qe te ndihmojne nexenesit te kuptojne subjektin e tyre.
Isabel dhe te tjeret zhvilluan nje teknike diskutimi qe:
-se pari, e terheq vemendjen e nxenesve ne zbrazetite dhe nevojen per sqarimin e tekstit.
-se dyti, i con ata drejt venies ne pikepyetje te teksiti, qe te cojne ne nje kuptim me te thelle.
Menyra te sakta te te pyeturit
Rregulli baze per berjen e pyetjeve eshte:
Drejtoju nje nxenesi
Bej nje pauze
Bej pyetjen
TEKNIKAT NXITESE
Juve mund tju duhet ta nxitni nje nxenes disa here gjate nje seance pyetjesh, ne menyre qe te merrni nje pergjigje sa me te plote apo logjike.
Trajtimi i pergjijve jo te sakta
Mesuesi mund te perdor teknika nxitese, kur pergjigjet e nxenesve jane pjeserisht te sakta.

Duhet te analizoni, se pari, pergjigjet gojore te nxenesve per te percaktuar nese ndonje pjese e tyre mund te klasifikohet si e vlefshme, e sakte apo e duhur.


Nese nxenesi jep nje pergjigje krejtesisht jo te sakte, ateher mund te shpreheni:
"A mund te na tregoni si arritet ne kete pergjigje?"

ose:

"A mund ta mendoni edhe njehere zgjidhjen dhe te perpiqeni perseri per te?"
Teknikat e te pyeturit nderveprues
Theksi i ne pergjigjet e nxenesve qendron ne pyetjet: divergjente dhe vleresuese.

Keto lloje pyetjesh lene vend per me shume pergjigje te ndryshme.
Strategjia e pergjigjes se shumefishte krijon kushte per pergjigje me te gjata nga nxenesit, thellesi me te madhe ne pohimet e tyre.
Te pergjigjurit e pyetjes
A ju ka ndodhur ndonjehere qe te keni marre pjese ne nje ore mesimi ku mesuesi nderton me kujdes pyetje, ben pauze, i drejtohet nje nxenesi dhe pastaj i pergjigjet vete pyetjes?
Mosndjekja e pergjigjes se nxenesit:

Kur ngrini nje nxenes ne mesim, ju duhet te tregoheni te sjellshem ndaj tij, duke ndjekur ate.
Zgjedhja e te njejteve nxenes per te dhene pergjigje:

"Mesuesi im nuk me ngre kurre mua."

"Mesuesja ka disa nxenes te parapelqyer, te cilet i ngre gjithmone ne mesim."
Teknika:
Te jesh sistematik apo i rastesishem
Pyetjet te jene te niveleve te ndryshme
Mos reago, kur nxenesi jep pergjigje te gabuar
Pyet per riformulimin e pergjigjes
Merr anen tjeter te çeshtjes qe te shohesh nese nxenesit mund te mbrojne te mbrojne pergjigjet e tyre.
Keshilla per drejtimin e pyetjeve dhe marrjes se pergjigjes
Efikasiteti i drejtimit te pyetjeve
Kur drejtohen pyetje, mesuesi duhet te mbaje mire parasysh dy ane jashtezakonisht te rendesishme.


1. Pergjigja e nje pyetjeje, veçanerisht perballe shokeve te klases, eshte bashkepunimi i nje veprimtari emocionale me rrezik te madh.
2. Mesuesi te mos lejoje nxenes te bejne zgjedhjen e pyetjeve.
pyetje
thirrje
pauze
Perpiqu te sigurohesh se pyetja eshte e qarte dhe e kuptueshme
Qellimi i pyetjes eshte te ndihmoje te menduarit e nxenesve
Si perfundim shkolla eshte vendi ne te cilin procesi te nxenit te jete kenaqesi, ose te pakten konsiderohet si nje pervoje pozitive.
Teknikat e pershkruara ne kete kapitull kane efekte te fuqishme mbi arritjet te nxenesve.
Ju faleminderit per vemendje!
Cili eshte perkufizimi per fjalen kapitalizem?
Sa shifra nevojiten per te formuluar numrin 12?
Shpjegoni, me fjalet tuaja, konceptin e kapitalizmit?
Çfare hapash nevojiten per te vizatuar nje vije te drejte?
Çfare numrash te rinje do te perfitonit, po t'u shtonit nga 12?
Full transcript