Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

Course Project 1 _ Water Cube

No description
by

Ong Seng Kuan

on 2 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Course Project 1 _ Water Cube

Water Cube
Beijing National Aquatics Center, China

design by Dóri Sirály for Prezi
Purpose of the project:
1. Venue for competition such as swimming and diving for the 2008 summer Olympic.
2. Changed into indoor water park after Olympic and now has become one of the biggest and modern water parks in the world.
Client:
1. People’s government of Beijing Municipality
2. Beijing state owned assets Management Corporation limited.
3. Thomas Yi, Vice General Manager of China Construction Design Institute (CCDI);

The project was jointly carried out by:
1. Arup international engineering group
2. PTW architects ( an Australian architecture firm)
3. China state construction engineering corporation (CSCEC).
4. China construction Design International of Shanghai

Profile
1. The design was delivered from competition stage through to a fully approved scheme in just 12 weeks
2. The project was completed on time and within budget which cost no more than US$100M
3. Arup won the APM Project Management Awards
4. Twenty-five world records were set in what is now the fastest pool in world
5. This is the win-win building and infrastructure for designers, contractors and client(government and community)
Results
Stakeholders
1. Establishing and leading the winning teams.
Management challenges
1. The whole building is made of steel space frame, it is the largest ETFE clad structure in the world with over 100,000 m² of ETFE pillows that are only 0.2 mm (1/125 of an inch) in total thickness.
Sustainability
Recommendations
Organisation
Environmental
Social
Economical
2. Managing relationships with stakeholders across cultures

- Learning and understanding the business culture and context in China.
- The company had to look at how to minimize and manage the risks of the specific differences in norms, practices and expectations through the project life cycle.
- Establishing equitable and transparent partnership between Arup, PTW Architects, and China Construction Design International (CCDI).
- Ensuring that all interactions with Chinese stakeholders involved giving them the highest possible quality of service, both in terms of the material issued and the Arup staff directly involved with them.

`
3. Project management processes required on major multidisciplinary projects
- The company had to understand and plan their approach to the project in the unfamiliar context of China’s legal, social, cultural, economical and technological environment.
- Social risks such as cultural misunderstandings which could have completely derailed or significantly delayed the Water Cube project. Relationship building is fundamental in Chinese business, so understanding Guanxi – a form of social networking – and how to authentically cultivate and manage was vital to the Arup project management team.
- Integration and the coordination of the many interfaces for the project involving multiple stakeholders with conflicting demands. Coordinating the requirements for athletes, officials, VIPs, written press, broadcasters, workforce, sponsors, spectators, and of course the operator, is complex and requires delicate balance.

4. Technological improvements in modeling capability.

Even though the whole design was based on solid engineering principles, many of the concepts were so cutting edge that multiple streams of research and development were still needed to prove the design both internally and to design partners, and to sell technical aspects to the Chinese approval authorities.
5. Communication
- Quality and depth of communication both internally and externally. As well as day-to-day team communication and information management processes. Establish strategic vision and key messages, and how these would be integrated into daily project life.
- The management had to encompass the need for the continuous incorporation of lessons learn in dealing with stakeholders in a different location, and with a different culture and language. In doing so it provided a vehicle for relationship management and stakeholder engagement.
What is ETFE?

Ethylene TetraFluoroEthylene. The ETFE cladding allows more light and heat penetration than traditional glass, resulting in a 30% decrease in energy costs. It is recyclable and light (1% the weight of glass) but it is also strong, capable of bearing up to 400 times its own weight.
2. The Weaire–Phelan structure is the inspiration for the design of the Beijing National Aquatics Centre for the 2008 Olympics in Beijing in China. The resulting structural support system is inherently strong and lightweight. As all joints in the structure are close to tetrahedral angles, the framework fills a large volume of space with a reduced amount of material, similar to a hexagon in two dimensions.
3. The building has outdoor and indoor air recycling systems, solar energy and double-deck ventilation devices. The air-conditioning system uses recycled hot water and the designers engineered the airflow in the Water Cube to ensure that the ventilation in the upper regions of the building was optimized.
5. Further water-saving and environmental protection measures are featured on the outer surface and façade of the roof which can collect tens of thousands of tons of water annually.
4. Normally, swimming pool systems usually pump water into the local wastewater networks after backwashing filtration systems, the Beijing scheme runs the backwash water through a two-stage filtration system before returning it back to the swimming pools. This system is highly water efficient in the face of Beijing's sporadic rainfall patterns and potential low water levels.
Involve opinion from community - Chinese felt a square is very symbolic to Chinese culture and its relationship to the Bird's Nest stadium, while designer came up with the idea of covering the 'cube' with bubbles, symbolising water. Contextually the cube symbolises earth whilst the circle (Bird's Nest) represents heaven. Therefore, they are prefect match.
Transform to water park
On October 19, 2009, the Water Cube was closed to the public to begin a massive renovation of a portion of the complex into a water park. The building reopened on August 8, 2010, marking the two-year anniversary of the beginning of the 2008 Summer Olympics. The redesigned facility contains numerous water rides and slides, a wave pool, and spa areas.
The landmark building has been used since the Games as a multipurpose leisure and swimming center, as well as public swimming pools, includes a gym, ice-skating facilities and a cinema

1. This project has created thousand of jobs for local community.
2. Government and companies gain a lot of revenue from the olympic game.
3. It still generates income for government after the olympic game by transforming it to water park.
4. Attracting a lot of tourists from all over the world to visit this astonishing megastructure.
Thank you for listening.
Any question?
Ownership of the project:
1. Beijing state owned assets Management Corporation limited
Location: Beijing Olympic Green
Characteristics:
1. It is an insulated greenhouse which maximizes the use of solar energy.
2. It is divided into three main pool halls, that is, the hall of the Olympic tournament, a warm-up pool hall and leisure hall, with ETFE bubble wall between each two of them.
3. It has 50 m competition pool, 33 m diving pool and 50 m warm up pool.
4. It looks like a huge blue box, from which it takes its nickname: the Water Cube. It is blue in order to reflect sunlight.
5. There are 6000 fixed seat and 11000 temporary seats.
6. The basic structure of the water cube is polyhedrons which are regularly repeated along three orthogonal axes
Construction project organization
Project scale: National
Duration: 24th December 2006 – 3rd January 2008
Budget: US$100M before the Olympics and US$10M for its conversion to legacy mode
Funding:
1. Beijing state owned assets Management Corporation limited.
2. $25 million from late Hong Kong billionaire Henry Fok and his family.

1. To give the designer and the Arup’s management team the full supervisory role during construction phase to help ensure the design intent was achieved.

2. Hold a competition for all the contractor/designer teams from all over the world to generate an ideal building which is extraordinary in the aspect of aesthetic and engineering as well as low budget to win the project.
Full transcript