Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Piata si concurenta. Tipuri de piata concurentiala

No description
by

Ana Mitrofan

on 17 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Piata si concurenta. Tipuri de piata concurentiala

Piata si concurenta. Tipuri de piata concurentiala

Phase 1
Piata are legile, relatiile si institutiile ei si se defineste ca fiind mecanismul economico-social prin care se orienteaza activitatile economice, e un sistem complex si coerent de relatii, legi si mecanisme care se intrepatrund si care contin in esenta cererea, oferta, preturile si institutiile organizatorice.


Principalul rol/functie a pietei
Principalul rol/functie a pietei consta in aceea de reglator al activitatii la nivel macroeconomic, de asigurare a echilibrului macroeconomic. In mod practic, piata asigura formarea preturilor pe baza propriilor legi, indeosebi a legii cererii si ofertei. Cele mai importante componente economice ale pietei, fiecare avand mecanismele sale, sunt: oferta, cererea, preturile si concurenta.


Concurenta
Concurenta (C) reprezinta o componenta a pietei, trasatura de baza a economiei de piata, cea care dinamizeaza intreaga activitate economica. Specialistii apreciaza C drept cuvantul de ordine intr-o economie, fiind tratata metaforic in dictionarele de economie (1852) astfel : 'C reprezinta pentru lumea industriala ceea ce reprezinta Soarele pentru lumea fizica'.


Tipuri de concurenta
DEFINIREA PIETEI SI A CONCURENTEI


Perfecta (pura)
specifica primului stadiu al capitalismului, si anume stadiului liberei concurente, bazat pe principiul liberalismului clasic din secolul 19 - al mainii 'autoprotectoare si autoreglatoare' a pietei prin fortele sale (sinonima cu piata libera, fara restrictii)


Imperfecta (impura)
specifica stadiului 2 alcapitalismului, si anume stadiul monopolist, ce exista si in prezent, avand la baza principiul 'pumnului vizibil' adica al fortei dominatiei, atata din partea marilor corporatii cat si din partea statului ; predomina azi dar exista cu ponderi mici si forme ale concurentei perfecte (mai ales pe piata libera, taraneasca, la targuri si expozitii)


Concurența perfectă
Concurentța perfectaă este un model al teoriei economice.
Caracteristici:
Atomicitate --
Omogenitate --
Mobilitate --
Intrare liberaă -- orice firmaă poate intra sau iesși de pe piatață dupaă bunul plac.

Oligopolul
Oligopolul este o formaă a concurentței imperfecte, constând dintr-o structuraă de piatață caracterizataă printr-un numaăr foarte limitat de vânzaători mari.
Monopolul
Monopolul reprezintaă capacitatea unei entitatăți de a hotaărî unic, în mod majoritar asupra altei entitatăți, posibil contrar tendințelor entropice normale.
Marile firme comerciale isi elaboreaza propriile strategii prin care incearca sa isi apere Pr de concurentii de pe diferite piete, prin care vor sa castige cat mai multi clienti, vor sa castige piata unui produs si sa se impuna.

Se cunosc 3 astfel de strategii :

1. strategia efortului concentrat pe castigarea unei clientele selectionate, a unei zone sau regiuni, impunand un produs de exceptie

2. strategia distinctiei, a diferentierii, a elitei = strategia 'Mercedes' pentru produsul de calitate exceptionala

3. strategia costurilor sau a preturilor imbatabile = strategia 'japoneza' pentru preturile mici datorate costurilor mici (nu prin 'dumping')

Concluzii
Full transcript