Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Project Rome

No description
by

Balder van de Vijfeijken

on 2 October 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Project Rome

Project Rome
Project Rome- Eigen mening
Mannelijke plebejer
Vrouwelijke Plebejer
Mannelijke Patriciër

Robin
: Ik denk dat het project bedoeld is om meer te leren over hoe Rome vroeger was en hoe de mensen er toen leefden.
Balder:
Het project Rome is, denk ik, bedoeld om ons middels een samenwerkingsproject, meer te weten te komen over de Romeinse samenleving, en tegelijkertijd het vermogen om goed samen te kunnen werken, te kunnen plannen te verbeteren. Ook wordt onze creativiteit ontwikkeld.
06:00
zonsopkomst
Na het uitdelen van de beloningen, volgde ik de partronus met mijn mede clientalia naar de Curia Hostillia, waar mijn beschermheer een vergadering had met de Senaat. Hij zat in een draagstoel, die werd gedragen door vier slaven.
We baardden veel opzien in de stad, het was namelijk een grote groep mensen die de patronus volgde.
Het werd erg warm in de stad, het was niet meer uit te houden. Ik besloot om, zoals ik zeer geregeld doe, mij te begeven naar een der thermen die deze stad rijk is. Na in een warm, lauw en een koud bad te zijn geweest, heb ik nog even vertoefd in de zweetruimte.
Tijd om nog even te werken. Daarna keerde ik terug naar mijn Insula. Daar at ik wat in mijn favoriete barretje, en sprak ik met een aantal vrienden. Toen de zon onderging, ging ik slapen.
Ik stond op bij zonsopgang,
daarna ontbeet ik
met een pap van spelt, met wat kaas en honing voor de voedingsstoffen en smaak. Daarna spoedde ik mij door de drukke straten van Rome naar mijn beschermheer, de patronus.
Ik bracht om kwart voor 7 de ochtendgroet aan de Patronus. Ik moest me erg haasten, want wie eerder bij de patronus is, lijkt loyaler en krijgt vaak ook meer beloningen. Ik kreeg, net als de andere clientalia, een mandje met wat brood, olijven en kaas.
6:45
7:10
7:40
Nadat ik mijn verplichtingen bij de patronus had voltooid, keerde ik terug naar mijn kamer in de Insula, om te kijken hoe het was gesteld met mijn vrouw en kinderen ( die Insulae zijn heel onveilig: ze zijn wel 4 of 5 verdiepingen hoog en storten vaak in. Ook kan er gemakkelijk een brand ontstaan).
Daarna vertrok ik naar mijn winkel, op de hoek van een insula. In mijn winkel verkoop ik vis.
14:30
17:00
Dagindeling
Vrouwelijke patriciër
Vreemdeling
Slaaf
Kunstenaar
Soldaat
Dilecti filii , et uxorem ,


Spes bene tibi litteras has , qui datus est nuntius. May Dominus ad legere et dabit vobis. Cara uxor , liberi , ego te requiro, quam. sicut quid est domi bonum est ad patriam, spero fructum bonum. Non cogitat, non vos .


Hoc bello furiosa sum . Amem redire slaap.Omdat huis.gisteren custodia per militem quendam , qui dormierant , nos tendunt ad trahendum est alius X offa bobs super morte vita ibi . miles hinc obdormivit dum alteri X wacht.Ik interfecerunt m ad flumen Axonam bellum . Nos hostibus gedrongen. Met quaedam agmine . Institutio est bene ordinata . Si autem alia linea linea taedeat reuocandam non accepit . Iam post aciem, locum pugnae illud ibi caedes omnia circum . tectum et per noctem dormire tres sordidis hominibus nihil sentio , si numerus trado priuo possumus vita exspectat domum. Tum denique quia non habent ad opus nostrum agrum miles .


Spero me Deus apud vos , et custodiet te et domum reditionis sani


Ama virum tuum, et Pater


De Filosoof
Generaal
Eigen Mening
Balder:
Als ik in het oude Rome zou hebben geleefd, zou ik het liefst de kunstenaar of filosoof willen zijn. Zij beoefenden namelijk het ambt uit dat zij zelf het leukst vonden, en je hoefde niet op een stokje te bijten. Je had niet de stress en het gevaar waar een patriciër en een soldaat onder leed, en ook niet armoede van de plebejers, en ook niet de bewegingsbeperktheid van vrouwen en slaven.
In dit filmpje komen een handvol dialogen uit het leven een rijke Patriciër voor. Deze Patriciër heet Desiderius.
Brief in het Latijn (verkort)
Vertaalde brief
Lieve vrouw en kinderen,

Ik hoop dat deze brief goed bij jullie aankomt, ik heb hem in de maand mei meegegeven aan de koerier. Hij zal hem aan de landheer geven en zal hem aan je voorlezen. Lieve vrouw en kinderen Ik mis jullie zo erg. Hoe is het daar thuis? Gaat het een beetje goed op het land? Ik hoop op een goede oogst, zodat jullie daar geen zorgen over hebben.

Ik word helemaal gek van deze oorlog. Ik wil zo graag terug naar huis. Gisteren viel er een soldaat van een andere centurie tijdens de wacht in slaap. Omdat hij in slaap was gevallen moesten ze lootjes trekken. Hiervan hing je leven af. De 10 mannen die het verkeerde lootje trokken, werden doodgeslagen door de anderen. Een verschrikkelijke straf, en dat alleen omdat een andere soldaat in slaap viel tijdens de wacht. Er heerst hier een zeer strenge discipline,


Ik ben nu bij de slag bij de Aisne. We hebben de vijand terug gedrongen. Met een soort falanx formatie. Dat is een goed georganiseerde formatie. Als de eerste linie moe werd kon de hun terug gaan en dan nam de andere linie het over. We zijn nu achter hun linie. Het is een slagveld hier, een en al moord en doodslag overal om me heen. Elke nacht slaap ik in een klein vies tentje met 3 andere mannen. Ik voel er niets meer bij, als ik iemand van het leven heb beroofd.
Het wachten is op de totale overgave dan kunnen we terug naar huis. Dan hoef ik nog maar een paar maanden wacht te lopen en dan zit mijn diensttijd erop. Dan krijgen we een groot stuk land, en een boel geld. En, ook zeker niet onbelangrijk, ik verkrijg dan het Romeins burgerrecht.

Ik hoop dat Jupiter jullie zal beschermen en ik jullie in een goede gezondheid zal aantreffen bij mijn thuiskomst.

Liefs,
Je man en vader


Ik heb dit filmpje opgenomen in Marrakech (Marokko).
Het gaat over Abel, die is teruggereisd in de tijd naar het oude Rome, toen Julius Ceasar aan de macht was. Hij ervaart hoe het is om te wonen in Rome als vreemdeling, zonder burgerrecht.
In dit filmpje is de (fictieve) filosoof Dominicus een redevoering aan het houden op het Forum Romanum. Het Forum was het centrum van Rome. Hier kwam iedereen bij elkaar. Het was een marktplein, maar het had ook een religieuze en politieke functie. Er werden hier namelijk veel tempels gebouwd, en de Curia was ook op het Forum (de Senaat vergaderde in de Curia). Ook werden er rechtsspraken gehouden.
Handelaar
Nederlandse versie
Latijnse versie
Ubi nauis intra praesidia impetrandam

So aggredi consilium quod nos et dilatationem Roman. In Belgio Oppugnatio ad finem adducere , homines necessario

Missique a me (Julius Caesar) percuti didicimus, legionibus, hepar mihi senatu Romano Belgicus exercitus milites, haec gradum ad Romani magnus vehementer nostram , quam habemus cum hac pugna ceciderunt in via .

Numquid tale consilium sui , et nos in CALVESCO elit stipendium in gentem . Urbs Bibrax aberat incursionibus sociorum Gallica Belgica caput deleuit. Haec omnia , ut ante, in flumen Axonam . Ad hoc opus atque uictoriae disceptandae . VI legiones

Docebo vos patres conscripti , quid futurum sit , quod electio ad nos mittere . Legiones Quia hostem redigant . Vestibulum porttitor aliquam mittam post eos. Tradent iungeremus Roman. Et qui ad vendere mancipia. Inter nos et eos, qui Romanae rei publicae militant perseveraverint expand.

Lorem ipsum ,

Julius Caesar
Verzoek tot leveren van manschappen

We hebben besloten om Belgie binnen te gaan vallen vanwege de strategiesche ligging en de uitbreiding van het Romeinse Rijk. Om de aanval tot een goed einde te brengen hebben we manschappen nodig,

Van de verkenners heb ik (Julius Caesar) vernomen dat we het Belgische leger kunnen verslaan met 6 legioenen, Senaat van Rome lever me de manschappen, dit is een stap naar het ons zo gewenste grote Romeinse Rijk, als we deze slag slaan dan zijn we op de goede weg.

Ik heb het volgende plan, we ruien het Belgsiche volk op. Laten de stad Bibrax, de hoofdstad van de Gallische collaborateurs aanvallen door de Belgische opstandelingen. Dit allemaal voor ik aankom in Aisne. Om dit te realiseren en de overwinning op te eisen heb ik 6 legioenen nodig.

De toekomst zal u leren, heren van de Senaat, dat het een goede keus was om ons de legioenen te sturen. Want we zullen de vijand terug dringen. We zullen ook wat ruiters dan achter ze aan sturen. Ze zullen zich dan over geven en aansluiten bij het Romeinse Rijk. En we verkopen degene die zich verzetten als slaaf. En degene die zich bij ons aansluiten kunnen in het leger dienen om het Romeinse Rijk verder uit te breiden.

Hoogachtend,

Julius Caesar

Latijnse versie
Nederlandse versie
Brief naar de Senaat
romeins
Robin:
ik zou het liefste de generaal zijn want je verdiende veel en had heel veel macht. en meestal werd een generaal ook een consul. Ze hadden ook kleine legertjes dus eigenlijk had je een heel goed leven als generaal maar het nadeel was dat je vaak ergens anders bent en niet thuis.
In dit filmpje geeft Cato bijles Geschiedenis aan Robin en Balder.
Aan het eind van het filmpje ging er iets mis. Cato zei dat vrouwelijke plebejers mochten stemmen, maar dat was niet zo. We hadden het opnieuw opgenomen, maar door technische problemen lukte het niet om die op sturen.
idus van maart
Lief dagboek,

Zo als gewoonlijk was mijn dag weer saai. Ik mag niks zelf beslissen. Als mijn man wil dat ik de was ga doen. Dan moet dat. Als ik naar de winkel moet, moet ik een jurk met maar één kleur aan en mijn gezicht bedekken. Niemand mag mijn gezicht zien, alleen mijn man. Niemand weet hoe ik eruit zie alleen mijn man. Ik mag niks fout doen, anders word ik vermoord door mijn man. Dit is geen eerlijke wereld. Ik wil hier niet meer in leven. Het liefst ging ik weg bij Florentius, maar dat mag ik niet. Vroeger voor de we gingen trouwen hield ik van hem. Maar nu is dat over en kan ik niet bij hem weggaan. Ik hou van iemand anders. Mijn buurman Domitus. Maar ik kan mijn liefde niet uiten. Dat is overspel, als mijn man erachter komt ben ik dood. Hij zal mij vermoorden zonder spijt. Het liefst zou ik vluchten, maar dat kan ik niet. Op deze manier zie ik Domitus nog. 's Avonds denk ik altijd aan hem. Ik mis hem in mijn leven. Maar ik wil nog genieten van het leven. Dus moet ik de wetten opvolgen. Ik haat de wetten. Mijn vriendinnen weten niet eens hoe ik eruit zie. Ik weet niet eens hoe mijn vriendinnen eruit zien. Als dit dagboek word gevonden door mijn man ben ik dood. Ik kan er niet meer tegen dat ik moet leven in deze oneerlijke wereld. Ik wil zo graag kinderen maar Florentius niet, ik moet mij aan zijn regels houden. Toen ik klein was vond ik het altijd heel fijn als mijn moeder mij verwende. Dan dacht ik altijd later wil ik mijn kinderen ook verwennen. Dat was mijn grootste droom die nooit uit zal komen. Hoe langer ik hier door blijf schrijven hoe meer het gevoel ik krijg dat ik iets moet doen. Ik wil strijden voor vrouwenrechten. Ik ga hier iets aan doen ik wil trouwen met Domitus en kinderen krijgen, maar dat kan alleen als er iets gaat veranderen. Daar ga ik iets aan doen! Het kan zijn dat dit mijn laatste bericht is in mijn dagboek. Ik weet niet of ik het ga overleven. Als het me niet lukt om betere vrouwenrechten te krijgen hoop ik dat een vrouw dit leest en het gaat proberen.

Octavia
Boodschappenlijstje

• Spelt (voor de pap)
• Vruchten
• Olijven en olijfolie
• Brood
• Kaas
• Rundvlees (voor de feestdag)


Cato:
Ik denk dat we het project hebben gemaakt om meer te leren over hoe de Romeinen vroeger leefden.
Eefje:
Het project Rome is bedoeld om meer te weten te komen over de Romeinse geschiedenis en cultuur. Nu kan je veel dingen terug vinden uit de Romeinse geschiedenis. Het is belangrijk om te weten waarom wij nu zo leven.
Eefje:
Als ik in het oude Rome leefde zou ik een mannelijke patriciër willen zijn. Omdat ik veel macht wil hebben rijk zijn en voor rechten hebben vind ik belangrijk. Waarom ik geen vrouwelijke patriciër wil zijn is omdat ik over me eigen leven wil beslissen en niet dat mijn man dat doet.
Cato:
Ik zou wel een kunstenaar willen zijn, want een kunstenaar zit in een wel redelijke bevolkingsgroep en verdient geld met schilderen en tekenen en dat lijkt me wel leuk.
Kaart Rome

Mannelijke patriciër
Werkt op het Forum Romanum, in de Curia (senaatsgebouw)
Grote zwarte marker

Woont vlakbij, in een villa met een binnenplaatsje
Kleine zwarte marker
Priester
Vrouwelijke patriciër

Werkt thuis, maakt kleding, zorgt voor de kinderen en
let op de slaven
Zwarte pincet
Mannelijke en vrouwelijke plebejer
Man werkt in de vishandel
Witte grote pincet

Woont samen met zijn vrouw in een kamer in een Insula (soort laag flatgebouw)
Witte kleine pincet
Priester
Werkt bij het forum romanum, in de Tempel van Venus en Roma
Woont vlakbij de tempel van Ven
Filosoof
Werkt overal
(heeft eigenlijk geen werk)

Woont in een villa
Blauwe pincet

Kunstenaar
Werkt thuis

Woont in een kleine villa
Zwarte vlag
Zelfopgenomen filmpje
De standaard van de adelaar in het midden heet de aquila, die werd gerdragen door de aquilifer. De Aquila vertegenwoordigde de ziel van het Romeins legioen, en elk legioen had maar één aquila, . Het was derhalve een schande om deze te verliezen, het betekende zelfs het einde van het legioen.
In dit filmpje zie je hoe een varken wordt geofferd. Eerst doodt hij het varken en legt het op het altaar. Daarna strooit hij er wat meel en zout over. Op het laatst spreekt hij tot de goden.
In dit filmpje komen verschillende aspecten van de slavernij aan bod. Op het laatst dient het filmpje even op stop gezet te worden, anders kun je de tekst niet lezen (foutje van de editor, Balder)
Hierboven zie je de helm van een aquilifer (letterlijk: adelaardrager)
Ook zie je de tenten van een Romeins tentenkamp.
Bij het opbouwen van zo'n kamp had iedere centurie een eigen taak. Iedereen wist wat hij moest doen, zodat het kamp in een mum van tijd kon worden opgezet. De tenten werden in zeer geordende rijen geplaatst.Cato:
Kaart Rome en vrouwelijke plebejer

Eefje:
Priester en vrouwelijke patriciër

Balder:
Vreemdeling, filosoof, kunstenaar, mannelijke patriciër en filmpjes en foto's bij de soldaat

Robin:
Generaal, soldaat en handelaar

Robin en Balder:
Slaaf en mannelijke plebejer
Project Rome- voorwoord
Rome, de eerste eeuw voor Christus. Gaius Julius Ceasar is net terug van zijn veldtocht in Gallië, het huidige Frankrijk. Hij houdt een grote triomftocht in Rome en wordt steeds populairder. Het Romeinse Rijk had nog niet zijn hoogtepunt qua omvang bereikt, maar was toch al een zeer groot rijk. Ondertussen gaat het gewone leven van de mensen in de stad door, net als de 12 personen die in deze presentatie een stukje van hun dagelijkse leven zullen onthullen.

In deze presentatie gaan namelijk 12 personen van verschillende klasses uit het oude Rome hun verhaal doen. Wij hebben deze personen uitgewerkt.
Door zelf informatie op te zoeken over deze personen, onthoud je de informatie beter en leer je zelf onderzoek te doen. Ook ben je creatief bezig.
De onderzoeksvraag van dit Project is: ‘Wie zou jij willen zijn als je in het Rome leefde, in de eerste eeuw voor Christus?
Door ons te verdiepen in verschillende klasses en beroepen kunnen we antwoord geven op deze vraag.

Taakverdeling
Full transcript