Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Mediul polar

No description
by

Denisa Macarie

on 10 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mediul polar

Mediul polar
Localizare latitudinala

Mediul polar glaciar se află in Groenlanda, în insulele din Oceanul Arctic şi din Antarctica, în Antarctida, în Arhipelagul Nord-Canadian fiind cel mai rece mediu de pe Pământ.Climatul polar este raspândit între 70-90 grade latitudine nordică şi sudică, cuprinzând Oceanul Arctic şi Antarctica. Climatul rece polar este explicat prin unghiul mic în care razele solare ating scoarta terestră, spre deosebire de regiunile de la ecuator unde razele solare cad perpendicular pe suprafaţa pământului. Cu toate acestea se deosebesc doua anotimpuri. În anotimpul rece temp. în zonele intercontinentale poate scădea sub –80ºC (valorile cele mai scăzute fiind înregistrate la statia Vostok in 1960, -88,3ºC), în timp ce în anotimpul cald temperatura se poate ridica, în aceleasi zone, până peste –30ºC. Zona este foarte săracă în precipitaţii, aproximativ 50 mm de precipitaţii cazând aici anual. Acestea cresc cu cât ne apropiem de ţărm, atingând în zonele apropiate de coastă 200 mm/an. Precipitaţiile sunt formate în mare masură din căderi de zăpadă aduse de cicloni. De obicei ele cad sub formă de zapadă sau gheaţă, dar uneori se înregistrează şi ploi, în zonele litorale.
Clima şi caracteristici climatice
Flora


Comunitatea vie se adaptează la condiţiile aspre şi este reprezentată de muşchi, licheni, alge şi chiar plante pitice.
Este foarte bine reprezentată în apă de moluşte, foci, morse, elefanţi de mare, balene, iar pe uscat întâlnim ursul polar, renul, vulpea polară, caribu, păsări.


Fauna
Intervenţia antropică
În regiunea polară nordică se află numeroase aşezări omeneşti, unul dintre motive fiind şi Curentul Golfului din Oceanul Atlantic, care încălzeşte simţitor şi unele portiuni ale Oceanului Arctic. Situatia este diferita în Antarctica unde, cu excepţia statiunilor stiintifice, nu exista aşezari omeneşti permanente, datorită temperaturilor mult mai scazute, precum şi a izolării geografice a Antarctidei faţă de celelalte continente. Peisajul antropic s-a diversificat prin apariţia de baze militare, centre miniere, aerodromuri. Prin utilizarea spatiului aerian arctic se scurtează distantele dintre regiuni. Impactul antropic ste reprezentat in cea mai mare masura de incalzirea globala, ca urmare a topirii calotelor glaciare si punerea in pericol a acestui mediu; emisii de N2O ca urmare a folosirii îngrasamintelor chimice si a arderii o combustibililor fosili.
Full transcript