Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Impactul noilor tehnologii asupra vietii cotidiene

Proiect Istorie
by

Marginean Maria

on 30 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Impactul noilor tehnologii asupra vietii cotidiene

In a doua jumatate a secolului al XX-lea, tehnologia nu patrunde doar in procesul de productie, ci, direct, in casele si vietile oamenilor pe care le schimba in mod radical.Drumul tot mai scurt de la cercetarea stiintifica la aplicatia in tehnologie si de aici la aparitia unor produse destinate societatii de consum, care a dus la schimbari majore in viata indivizilor. Comunicatiile reprezinta un al doilea domeniu care a beneficiat de performantele cercetarii si care a schimbat, la modul categoric, viata cootidiana. Impactul tehnologiei asupra vietii cootidiene si a mediului Inventia cu amprenta cea mai puternica
asupra vietii cotidiene la sfarsitul secolului al
XX-lea este computerul. Disponibil in magazi-
nele din Statele Unite ale Americii la incepu-
tul anilor 1980, el a devenit PC-computer
personal- dupa ce a primit un monitor pe care
sunt afisate programele si-un mouse pentru a
le accesa. Comunicarea nu se mai face fata in fata, ci pe Messenger, Skype sau pur si simplu prin webcam, uneori chiar si intre oameni care sunt in aceeasi cladire sau chiar in aceeasi camera.

Obezitatea a ajuns la cote alarmante, totul putand sa ajunga la noi in cel mai scurt timp, fara niciun efort din partea noastra. Copii de nici zece ani au ajuns sa devina extrem de agitati si nervosi daca sunt dusi la picnic sau la bunici "la tara" si nu au Internet sau semnal la telefonul mobil. Datorita aplicarii rapide a inventiilor si inovatiilor, cresterii productivitatii muncii si preturilor accesibile, oricine are astazi acces la un telefon, aparat radio, un televizor, frigider, aspirator, computer, isi poate achizitiona o instalatie de aer conditionat sau una de securitate. Telefonul a patruns in fiecare locuinta.Telefonia mobila,care utilizeaza un sistem de antene si undele radio, are astazi o raspandire globala, in vreme ce un sistem conectat la sateliti artificiali ai Pamantului (GPS) isi indica pozitia in care te afli in momentul conectarii.
Transmiterea imaginilor televizate prin sateliti, ca si Internetul, care din anul 2000 permite schimbul de informatii fara a necesita cabluri si ofera noi moduri de comunicare.

Internet... o lume pe care mulţi o iubesc, alţii o urăsc, dar cei mai mulţi recunosc că sunt dependenţi de ea...Astăzi, lumea navighează pe Internet cu toate pânzele sus! Şi nu de foarte mult timp! Oricum, sub 25 de ani!
Inventarea telegrafului, a telefonului, a radioului şi a calculatoarelor au facut posibilă apariţia unui mediu cu multiple facilităţi integrate de comunicare, nemaîntâlnite: Internetul. Actualmente, Internetul reprezintă o cale de transmitere a datelor la nivel mondial, un mecanism de răspândire a informaţiilor şi un mediu de interacţiune între oameni şi calculatoarele lor, făcând abstracţie de poziţia geografică.
Momentul incipient în istoria Internetului îl constituie anul 1958, când acesta a apărut din nevoia armatei Statelor Unite de a comunica în cazul unui razboi, iar impulsul (pretextul) a fost nevoia SUA de a riposta provocării URSS care s-a grăbit să lanseze primul satelit artificial al Pamântului în 1957. Armata avea nevoie de o reţea flexibilă pentru cazul în care legătura ar fi fost întreruptă într-un punct, informaţia să poată fi redirecţionată către destinaţia iniţială. În primii 10 ani, precursorul Internetului a fost folosit doar în mediile academice, universitare şi militare. Din 1980, Internetul depăşeşte graniţele creuzetului unde s-a născut, moment în care corporaţiile au început să se implice în dezvoltarea şi utilizarea unui nou mod de comunicare şi acces la informaţii. Din 1990, oamenii obişnuiti (publicul larg) au început să folosească Internetul pentru orice se baza pe un suport de comunicare - de la mesaje personale la tranzacţii comerciale, de la scopuri informaţionale până la cumpărături. Din 2000, aproape toată lumea, vorbind in termeni geografici, tehnologici, socio-economici etc., are acces la Internet.
Dacă ar fi să enumerăm câteva dintre cele mai populare facilităţi oferite de Internet, astăzi, am putea vorbi despre poştă electronică, ziarele electronice, paginile web, transferul de fişiere, transmiterea în timp real a programelor radio şi tv, transferuri de bani, cumpărături în timp real şi lista ar putea continuă. Internetul se “implică” din plin şi esential în dezvoltarea societăţii moderne, societatea informaţională, a cunoaşterii. Actualmente, îl regăsim în cele mai multe din domeniile vieţii economico-sociale şi stă la baza unor evoluţii tehnologice nevisate cu doar câţiva ani în urmă. Lansarea retelei www (World Wide Web) in 1991 permite comunicarea intre utilizatorii de Internet din toata lumea. Televiziunea este in mare parte responsabila pentru “media-amnezia” de care suferim azi. Imaginile epocii actuale ne determina sa ignoram toate epocile precedente, chiar si pe cele nu prea indepartate. Mass media nu are sentimentul istoriei, iar multe popoare au inceput sa sufere o amnezie nationala din cauza asta. Cei peste 50 de ani de putere a televiziunii asupra lumii au concentrat intreaga istorie intr-o singura perioada scurta. Pe de alta parte, Georges Hudin spune ca "televiziunea pune la dispozitia fiecarui camin care are un televizor, un jurnal permanent si omniprezent, un cinematograf, o scena de teatru, emisiuni specializate, o sala de concert, o universitate in imagini. Ce poate fi mai mult?" Da. Intr-adevar. Televiziunea poate fi astfel, dar utilizata inteligent. Pentru ca de cele mai multe ori,ea este vinovata pentru declinul rezultatelor scolare,cresterea criminalitatii, si restul problemelor cu care se mai confrunta societatea de astazi. Majoritatea geniilor tehnologiei care, de-a lungul timpului, ne-au luminat si incalzit casele, au facut posibila comunicarea cu familiile si prietenii nostri de la celalalt capat al Pamantului sau sa parcurgem distante foarte mari intr-un timp extrem de scurt.
Pentru toate astea ar trebui sa fim extrem de recunoscatori insa au devenit atat de banale pentru majoritatea lumii incat nici nu le mai este constientizata importanta. Doar in caz de calamitati naturale sau atentate, cand comunicatiile sunt intrerupte, traficul blocat si electricitatea la pamant ne dam seama cat de greu ne este sa traim fara toate aceste lucruri care in mod normal ni se par dreptul nostru. Exista insa si reversul. Ajutandu-ne foarte mult existenta, toate aceste inventii ne-au facut dependenti de ele. Tehnologia creata pentru a-l servi pe om duce de fapt la distrugerea conditiei lui ecologice dar si a Pamantului. Spre exemplu, poluarea:
-emisiile de gaze ale automobilelor;
-deseurile
-exploziile nucleare;
-deversarile de materiale poluante;
-incendiile necontrolate pe suprafete mari. Va dati seama ca nu numai aceste lucruri produc imbolnavirea Pamantului, ci si tehnologiile care il fac pe om dependent de ele schimbandu-i comportamentul intr-unul negativ. Iar omul la randul lui....schimba comportamentul Pamantului...pentru ca si el este viu. O parte mai violenta a acestui subiect este stiinta si tehnica in slujba razboiului. Schimbarile petrecute in acest domeniu sunt, in secolul XX, uriase. Fondurile si forta umana, mobilizate in domeniul militar permit, in acelasi timp, o aplicare imediata a rezultatelor cercetarii stiintifice.
Marile conflagratii ale sec XX au depasit cu mult orice alt razboi in ceea ce priveste utilizarea rezultatelor cercetarii stiintifice si a tehnologiei. In ambele razboaie, victoria a fost de fiecare data, de partea acelei aliante care a dispus de suficiente resurse economice nu doar pentru finantarea armatelor, ci si pentru aplicarea in practica a unor descopeiri de ultima ora care i-au surprins pe adversari. Gaze toxice:
Industria chimica germana(firmele Firbenindustrie) a produs, in I Razboi Mondial, gaze toxice(intre care celebrul Zyklon), care au fost eliberate in transee, obligand statele beligerante sa doteze soldatii cu masti de protectie. O arma redutabila: tancul
Una dintre cele mai importante inovatii ale I Razboi Mondial a fost masina blindata, pe senile, dotata cu un tun si-o mitraliera. Soldatii au numit-o tank (in eng=rezervor). Primele tancuri, numite Mark I, au fost fabricate de englezi, urmate de cele construite de firma franceza Renault
In batalia de la Kursk (iulie-august 1943 al II-lea Razboi Mondial), Hitler a mobilizat 2.700 de tancuri, intre care celebrele Panzer, iar sovieticii un numar aproape egal. Prezenta lor pe campul de lupta a obligat fabricarea unor grenade si rachete antitanc -bazooka-. Alte surori si alti frati au luat nastere in aceste 2 razboaie mondiale. De exemplu avioanele,submarinele,rachetele si armele nucleare.
Full transcript