Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Efikasnost hidroturbine vs efikasnost vjetroturbine

No description
by

Admir Šupić

on 24 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Efikasnost hidroturbine vs efikasnost vjetroturbine

Efikasnost hidroturbine vs efikasnost vjetroturbine

Student:Admir Šupić

Uvod
Vodene turbine su interesantni oblik alternativne energije,one rade na istom principu kao i vjetroturbine,njih pokrece vodena struja ili plimni valovi. To je razlog zasto se u nekim literaturama mogu naci pod nazivom „plimne turbine“.
Nacin na koji se energija stvara jeste kada se zastitna vrata otvore na mjestima kada je plima dovoljno visoka.Kada se propusti voda kroz vrata,ona potiskuje Francisov rotor i prisiljava ga da se okrece,sto je pokret koji stvara energiju.
Ova vrsta energije moze biti pohranjena za kasniju upotrebu zahvaljujuci hidroenergetskim postrojenjima.Ovo spada u obnovljive izvore energije.To je zbog toga sto ce se vodene struje desavati dokle Sunce i Mjesec uzrokuju nastanak gravitacije.To je sila koja uzrokuje nastanak okeanskih struja.Iako ce se valovi uvijek dogoditi zbog globalnog zagrijavanja,oni ne mogu uvijek biti na dovoljnoj visini. To je sila koja uzrokuje okeanske struje da se dogode. Da bi vodena turbina proizvodila energiju, plima i oseka mora biti na visokom nivou mora. Iako se čini da postoji mnogo potencijala, oko 70% Zemljine površine je prekriveno vodom, dakle, vodene turbine / plimne turbine mogle bi postati najviše koristene.
Zakljucak
Zbog toga sto su vodene turbine jos uvijek nove u svijetu alternativnih izvora energije instalirano ih je samo 16 na razlicitim lokacijama u svijetu.Bez obzira sto se jos uvijek malo o njima zna,vodene turbine bi mogle biti najbolji oblik alternativne energije. To je zbog toga sto su obnovljivi izvori energije,lako se mogu sacuvati i zbog toga sto je 70% Zemljine povrsine prekriveno vodom one se mogu lako instalirati na milion razlicitih lokacija.Jedini uslov je da mora postojati visoka plima.
Princip rada
Poteskoce
Nekoliko razloga zbog kojih su vodene turbine teze za izgradnju od vjetroturbina: voda je gusca 800 puta od zraka(vjetra), moraju biti mnogo cvrsce i stabilnije,one su malo skuplje od vjetroturbina.Sa ekoloske tacke gledista u toku vremena velika kolicina ribe se zaglavi unutar generatora/turbine pokusavajuci da propliva.
Vodene turbine nisu vrlo popularne,stoga ih nema mnogo u svijetu.Nalaze se u Francuskoj i druga se instalira na Niagarinim vodopadima. Ostale lokacije su:Hammerfest,Norveska, Engleska,Devon,New York,Orkney,Skotska,Juzna Koreja,Australia,San Francisko,Italia.Planirano je jos instalacija ali zato je potreban vrlo specifican nivo plime.To je novi oblik alternativne energije pa ne znamo koje su posljedice na morski zivot.
Neke od prednosti vodenih turbina, iako su one skuplje od vjetroturbina one su jos uvijek poprilicno jeftine za izgradnju.Jos jedna prednost vodenih turbina jeste da su se ljudi zalili na buku koju proizvode vjetroelektrane. Iako neki od negativnih aspekata su da je ova vrsta upotrebe alternativne energije nova pa naucnici nemaju puno saznanja. Ono sto znamo je da moze doci do poremecaja morskih struja.Jedna od ostalih nuspojava je da cestice laka koje su nusproizvodi ulja koja se koriste u izradi vodenih turbina.
Dobre i lose strane
Full transcript