Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

kumpulan 12

No description
by

Ezramia Az-Zahrah

on 7 December 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of kumpulan 12

kerjasama pintar sekolah dengan komuniti ISU 2 : PENGLIBATAN PIHAK SWASTA TIDAK MENDAPAT SOKONGAN DARIPADA KOMUNITI SEKOLAH Temu bual terhadap seorang pensyarah Kolej Komuniti Masjid Tanah, Melaka.

Program Khidmat Masyarakat antara pihak Kolej Komuniti dan sekolah terpilih.

Program kelas bimbingan Bahasa Inggeris waktu malam dan hujung minggu. MINI KAJIAN (KES 2) ASTRO (Astro Tutor TV)
Berita Harian & Utusan
Petronas (Program Smart Street)
MILO
Powertek Berhad
Tenaga Nasional Berhad
IPTS : Kolej PTPL, Kolej INTI KERJASAMA PINTAR BERSAMA
SEKTOR SWASTA Komuniti yang berbilang kaum boleh mengeratkan semangat perpaduan kaum dan sikap toleransi yang diperlukan supaya dapat mengelakkan perasaan prasangka dan prejudis yang keterlaluan. Oleh kerana program-program yang berkaitan kerjasama melibatkan banyak pihak yang berkepentingan dalam sekolah, maka banyak aktiviti boleh dirancang bersama demi menjayakan wawasan negara.
Penyertaan pihak komuniti dalam aktiviti sekolah boleh merapatkan hubungan silatulrahim dan menghindarkan perasaan perkauman, kawan dan kenalan baru ditemui.
Di samping itu kerjasama pintar dalam komuniti di peringkat sekolah boleh membantu dalam menjimatkan dan mengurangkan kos perbelanjaan kerajaan.
  IMPLIKASI POSITIF KERJASAMA SEKOLAH & KOMUNITI Dikemukakan oleh Nor Mohamad Sharil Hameed semasa sesi dialog dengan TPM di Selangor pada bulan Februari.
( Dewan Masyarakat – Ogos 2012 ) Isu 4 : Cadangan Pemberian Status Pengecualian Cukai kepada Penderma
Isu 5 : Pemberian Cuti Tanpa Rekod Kepada Ibu Bapa yang Terlibat Dengan Aktiviti PIBG Menurut Khazan Che Mat (Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri Terengganu) Ibu bapa dan guru perlu berkerjasama mengatasi maslah displin pelajar
Guru memantau tingkahlaku pelajar di sekolah
Ibu bapa memerhati di rumah
(Utusan Malaysia 10/3/2012) ISU 3 : ISU DISPLIN MURID Masa – tidak semua komuniti sekolah, pihak ibu bapa dan masyarakat yang dapat menyertai setiap kegiatan yang dianjurkan oleh pihak sekolah memandangkan masing-masing mempunyai kerjaya atau komitmen sendiri yang perlu dilaksanakan terlebih dahulu (Mohd Salleh Bin Mahat, 2004).
Jarak lokasi – bagi sekolah yang terletak di kawasan luar bandar atau pedalaman mungkin agak sukar untuk dihubungi, malah tidak mudah untuk menjayakan sesuatu rancangan yang memerlukan kerjasama pihak luar (Mohd Salleh Bin Mahat ,2004)
V Suresh Kumar (2010) menyatakan terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi penglibatan ibu bapa dengan sekolah iaitu :
1. Status sosioekonomi dan pendidikan ibu bapa
2. Pola pekerjaan
3. Status ibu atau bapa tunggal ISU 1 : PENGLIBATAN TERHAD IBU BAPA TERHADAP SEKOLAH Membentuk hubungan silaturahim
Memahami budaya dan persekitaran hidup komuniti
Mengenalpasti pemahaman komuniti mengenai pendidikan
Menyalurkan penyebaran maklumat mengenai visi dan misi sekolah
Meraih sokongan komuniti sekolah terhadap program dan aktiviti sekolah
Menjana sumber kewangan sekolah
Melentur komuniti sekolah berasaskan tuntutan nlai pendidikan. IMPLIKASI POSITIF
KERJASAMA SEKOLAH & IBU BAPA Menyimpan maklumat ibu bapa.
Menyebarkan maklumat mengenai perkembangan sekolah.
Mengadakan agenda menarik semasa mesyuarat PIBG.
Mengalakkan guru menyertai aktiviti luar.
Membabitkan ibu bapa merangka program atau aktiviti baru sekolah.
Meningkatkan kemahiran guru dan kakitangan sekolah berhubung dan melayani ibu bapa.
Menggalakkan ibu bapa memaklumkan kelemahan anak-anak.
(Majalah Pendidik, 2007) USAHA MENINGKATKAN HUBUNGAN SEKOLAH DENGAN PIBG (a) untuk mengadakan sesuatu forum dan perkhidmatan bagi kebajikan dan kemajuan murid–murid dalam Sekolah dalam meningkatkan imej Sekolah;
(b) untuk membantu dan menambah usaha Sekolah dalam memenuhi kehendak dan keperluan kebendaan murid–murid dalam kegiatan mereka;
(c) untuk membolehkan ibu bapa dan guru dalam Sekolah bertukar- tukar fikiran dan maklumat mengenai pendidikan;
(d) untuk memberi peluang kepada ibu bapa dan guru dalam sekolah berunding antara satu sama lain dengan cara memperbaiki taraf pendidikan anak–anak mereka pada amnya; dan
(e) untuk membolehkan ibu bapa dan guru dalam Sekolah untuk berusaha menambah kewangan Sekolah dan meningkatkan kemudahan fizikal bagi tujuan meningkatkan kemudahan P&P. TUJUAN-TUJUAN PIBG Peranan - ini merujuk kepada tanggungjawab yang dijangka dan yang diharapkan oleh seseorang; melibatkan ibu bapa dengan sekolah. Manakala ibu bapa memerhatikan aktiviti pembelajaran anak-anak.
Penglibatan Ibu Bapa
penglibatan dalam aktiviti yang dirancang oleh sekolah atau mana-mana agensi pendidikan.
Membantu sekolah, guru-guru dan ibu bapa lain; contoh :PIBG KERJASAMA PINTAR DENGAN IBU BAPA ANJAKAN 9: BEKERJASAMA DENGAN IBU BAPA, KOMUNITI DAN SEKTOR SWASTA SECARA MELUAS Sekolah yang baik sering melibatkan ibu bapa, murid & komuniti sebagai rakan kongsi dalam proses pembelajaran.
Penglibatan ini memberi tumpuan kepada bentuk sumbangan yang dapat tingkatkan hasil pembelajaran.
Contoh 1 : sesetengah sekolah menyediakan garis panduan kepada ibu bapa tentang perkara yang boleh dilakukan untuk membantu anak mereka; spt memastikan anak mengulangkaji pelajaran & semak kerja rumah setiap hari
Contoh 2 : melibatkan ibu bapa & murid dalam perbincangan bagi menetapkan sasaran matlamat tahunan dll AMALAN YANG MEMBAWA PERUBAHAN PENCAPAIAN MURID Temu bual ke atas Guru Besar SK Pengkalan Balak, Tanjung Bidara, Melaka (sekolah luar bandar)
Sekolah ini merupakan sekolah angkat Syarikat Powertek Bhd.
Bantuan yang diterima:
- Baucer pakaian sekolah (beg, kasut dll)
- Sumbangan tabung PIBG
- Bantuan pelajar miskin
- Sumbangan untuk Program Kecemerlangan Sekolah
Selain itu, sekolah turut bekerjasama dengan pihak MAXIS
Pencawang telekomunikasi MAXIS di bina di atas padang sekolah. Sewa yang diperolehi setiap bulan dimasukkan dalam tabung sekolah. MINI KAJIAN (KES 1) Pihak pentadbir merasakan pihak swasta khususnya IPTS hanya ingin mempromosikan kolej mereka seterusnya mengaut keuntungan daripada pelajar.
Tidak pasti sama ada sijil yang dikeluarkan diiktiraf.
Pelaksanaan konsep Kerjasama Pintar ini hanya akan berjaya jika pihak pengurusan sekolah yang memainkan peranan sebagai pencetus atau pengerak ke arah permuafakatan dan perkongsian pintar. Semua pihak perlu ikhlas dan berusaha bagi menjayakan matlamat tersebut. Kejayaan konsep ini akan melangkah ke arah ‘school improvement’ (Mohd Salleh Bin Mahat, 2004). sambungan
Adakah keperluan tersebut disediakan & boleh diguna pakai?
http://buletinkpm.blogspot.com/2012_05_01_archive.html
31 Mei 2012
Unit Komunikasi Korporat, Kementerian Pelajaran Malaysia ISU 1 : PIHAK KOMUNITI KURANG BERPERANAN DALAM PENDIDIKAN SEKOLAH Baucer buku, pakaian atau kelengkapan sekolah dan infrastruktur sekolah.
Biasiswa
Program motivasi / galakan
Program akademik (ASTRO Tutor TV, Akhbar dalam Pendidikan)
Sekolah angkat – beri sumbangan
Program karnival kerjaya –IPTS sewa booth, duit kutipan diberi kepada sekolah.
Program motivasi – jemputan penceramah berbayar (persendirian) dan tidak berbayar (IPTS) BENTUK SUMBANGAN/ BANTUAN Mewujudkan kerjasama pintar yang mantap dan akrab antara pihak sekolah dan komuniti supaya sistem pendidikan mencapai kejayaan.
Penglibatan komuniti amat penting dalam membentuk dan mendidik generasi masa depan.
Komuniti dapat menjayakan hasrat murni ini melalui sumbangan idea, tenaga, bahan atau peralatan serta wang ringgit. MATLAMAT KERJASAMA PINTAR DALAM KOMUNITI Peranan pihak sekolah memerlukan komuniti untuk membantu menyelesaikan masalah-masalah seperti disiplin, kesihatan, kebajikan, akademik dan sebagainya.
Komuniti dapat mengambil berat terhadap anak-anak mereka di sekolah.
Permuafakatan dan kerjasama sekaligus akan menunjukkan keprihatinan mereka terhadap usaha membentuk dan mendidik generasi pada masa akan datang.
Melalui kerjasama juga, kita boleh membetulkan struktur kekeluargaan yang semakin berubah seperti mengejar kebendaan dan bersikap individualistik tanpa memperdulikan masyarakat sekeliling mereka. KERJASAMA PINTAR DENGAN KOMUNITI Komuniti merupakan institusi tidak formal yang mempengaruhi pendidikan seseorang pelajar.
Masa pelajar lebih banyak terarah untuk beriteraksi sesama rakan sebaya dan komuniti.
Bentuk-bentuk institusi komuniti yang wujud ialah persatuan belia, badan kebajikan penduduk, badan koperasi, institusi masjid, badan-badan berkanun dan bukan berkanun dll. KONSEP KOMUNITI Berkaitan kelas tusyen,kelas permulihan
Bayaran yuran/sumbangan ibu bapa
Aktiviti yang dilaksanakan sekolah
Displin murid dan tindakan guru/pentadbir
Kebersihan dan keceriaan sekolah (tandas/bangunan)
Belanjawan (pendapatan dan perbelanjaan) Usul Yang Sering Ditimbulkan Dalam Mesyuarat Agong PIBG Menurut Prof Madya Dr. Muhammad Ali Hasan (Presiden Majlis Permuafakatan PIBG Nasional) banyak laporan diterima berkaitan perkara tersebut.
Kerana banyak menyumbang
Ada hubungan
Politikal
(Utusan Malaysia 14/2/2005) ISU 2 : CAMPURTANGAN SEKOLAH UNTUK MEMILIH YDP PIBG Isu-isu yang sering timbul antara pentadbir sekolah dan pibg mengikut susunan kepentingan adalah kewangan, penglibatan ibu bapa, penglibatan staf sokongan, penglibatan guru dan kerjasama dari pegawai PPD serta JPN ISU BERKAITAN PIBG CONTOH POSTER Fungsi Persatuan ialah untuk menjalankan aktiviti atau program bagi mencapai tujuan–tujuan persatuan yang dinyatakan di atas, seperti;
(a) membantu dalam memajukan perkembangan murid dan menjaga kebajikan murid;
(b) menambah sumber kewangan Sekolah bagi menambah dan meningkatkan kemudahan di Sekolah;
(c) meningkatkan kemesraan dan menyediakan saluran komunikasi dan hubungan antara Sekolah dengan masyarakat setempat;
(d) meningkatkan keceriaan premis Sekolah supaya dapat mewujudkan suasana yang kondusif bagi menjayakan aktiviti dan program pendidikan. FUNGSI PIBG JADUAL PERTAMA :
AKTA PENDIDIKAN 1996
PERATURAN-PERATURAN PENDIDIKAN
(PERSATUAN IBU BAPA – GURU) 1998
PERMOHONAN BAGI PENDAFTARAN PERSATUAN
(Subperaturan 7(1))
JADUAL KEDUA : AKTA PENDIDIKAN 1996 .
PERATURAN-PERATURAN PENDIDIKAN
(PERSATUAN IBU BAPA – GURU) 1998
PERKARA-PERKARA YANG PERLU DALAM PERLEMBAGAAN PERSATUAN
(Subperaturan 7(2)) PENUBUHAN PIBG Masyarakat mengambil berat anak-anak mereka
Menyelesaikan masalah displin, kesihatan, kebajikan dan akademik.
Membetulkan institusi kekeluargaan.
Mewujudkan permuafakatan dan pengkongsian pintar.
Membentuk dan mendidik masyarakat.
Masyarakat menyumbang idea, tenaga, bahan/peralatan serta wang ringgit.
Penglibatan semua pihak berkepentingan akan mewujudkan EKOSISTEM
PEMBELAJARAN yang menegaskan pengajaran ilmu, kemahiran & nilai kepada
murid di sekolah. MATLAMAT KERJASAMA PINTAR Kerjasama pintar adalah satu gabungan strategik yang membawa faedah sinergi kepada semua pihak yang terlibat.
Dalam konteks sektor awam, kerjasama pintar berlaku apabila agensi-agensi berkongsi kepakaran, mengguna pakai pengalaman atau produk dalam sesuatu bidang yang telah terbukti berjaya dan sesuai (Mohd Salleh, 2004).
BENTUK KERJASAMA PINTAR
Sumber kewangan
Sumber manusia dan kepakaran
Sokongan moral
Nilai komersial
Sokongan politik KONSEP KERJASAMA PINTAR PENSYARAH :
EN. MOHD. YUSOF B. DAUD DISEDIAKAN OLEH :
MOHAMAD RADZI B SAIDIN (P61737)
SHUMAISHAH BT ISMAIL (P61724)
NURULHIDAYU BT AZIZUL (P61736)
SITI NURHUDA BT MD TAHIR (P61722)
MARZIAH BT MOHAMAD (P61726) KERJASAMA PINTAR
ANTARA SEKOLAH DENGAN IBUBAPA, KOMUNITI & SEKTOR SWASTA 10. Upacara Keagamaan
11. Majlis Dialog di Antara Ibu
Bapa Dengan Guru
12. Kelas Tambahan (UPSR,PMR dan SPM)
13. Membantu Kanak-Kanak
Miskin
14. Menceriakan Sekolah
15. Kem Motivasi
16. Bacaan Yassin Hari Sukan
Hari Anugerah Kecemerlangan
Hari Terbuka
Hari Keluarga
Hari Kantin
Jogathon
Gotong royong
Walkathon
Hari Komunikasi AKTIVITI PIBG DI SEKOLAH
KONSEP SEKOLAH
Sekolah sebagai satu sistem sosial yang tersendiri (Mohd Salleh, 2004).
Sekolah merupakan sesebuah organisasi yang dinamik, terbuka, dan kompleks; perlu mewujudkan dan mengekalkan hubungan saling bergantung dengan semua pihak luar. HUBUNGAN TIGA DIMENSI
Full transcript