Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Trigonometri - Sinus, Cosinus og Tangens

Tilpasset D-niveau til avu på VUC. Det svarer nogenlunde til 10. klasse i folkeskolen.
by

Anders Tornøe

on 13 May 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Trigonometri - Sinus, Cosinus og Tangens

Du kan gøre ligesom vi lige har gjort. Altså bruge formlen med cosinus. Sinus, Cosinus og Tangens Trigonometri Vi tager udgangspunkt i retvinklede trekanter.

De kan se lidt forskellige ud, men de har altid en vinkel på 90 grader. En retvinklet trekant Trigonometri Bemærk sidernes navne. Hypotenusen er altid den længste side i en retvinklet trekant. Kateterne er de to andre sider. Bruge de trigonometriske formler De trigonometriske formler bygger på det indbyrdes forhold mellem siderne i en retvinklet trekant.

Derfor skal du kunne kende forskel på siderne i en retvinklet trekant.

Nu skal du selv lave en øvelse! Formler Nu skal du prøve at løse nogle opgaver.

Du kan bagefter se forslag til, hvordan man kan løse opgaven. Hvor lang er siden a? Det er let at udregne vinkel B, fordi vinkelsummen i en trekant altid er 180 grader.

Vinkel B er derfor 55 grader. Hypotenusen er altid overfor den rette vinkel a er modstående katete til vinkel A b er modstående katete til vinkel B Nu skal du lære at kende forskel på de tre sider i den retvinklede trekant a er hosliggende katete til vinkel B Hvor lang er siden b? Løsningen af ligningen laves som en Youtube-video optaget med Screencast-o-matic.

Kan genbruges i Bæver og Ræv. Tegn to retvinklede trekanter på et stykke blankt papir (uden linjer eller tern) og sæt bogstaver på vinkler og sider præcis som du ser herunder.
Trekanterne skal ikke være lige store, men de skal have lige store vinkler.

Mål siderne a, b og c med en lineal.Fortsættes... Øvelse 1 Øvelse 1 fortsat Øvelse 1 fortsat Tegn en tabel ligesom den du ser herunder. Udfyld tabellen med de længder, du har målt på dine egne to trekanter.

Lav derefter de 6 udregninger (a divideret med c, b divideret med c og a divideret med b) og indsæt resultaterne i tabellen. Hvis du har tegnet trekanterne præcist og målt længderne af siderne, så godt du kan, burde resultaterne af de tre divisioner gerne blive nogenlunde ens i de to trekanter.

Herunder ser du mit resultat: De to værdier er næsten ens, og det er godt nok.

Forskellene skyldes, at mine tegninger ikke var helt nøjagtige. Det er meget svært at tegne så præcist. Nu har du beregnet sinus, cosinus og tangens til vinkel A, uden at vide det! Divisionerne er sinus, cosinus og tangens til vinkel A. Med disse tre formler kan du beregne længden af en side eller størrelsen af en vinkel i en retvinklet trekant, hvis du kender to sider eller en side og en vinkel. b er hosliggende katete til vinkel A Bemærk at de tre formler nu er skrevet i en forkortet udgave, så de ikke fylder så meget. Prøv først selv, så godt du kan.
Det gør ikke noget, at det tager lidt tid. Du kan finde længden af siden a på flere måder. Se videoen med løsningerne. Her er tre trigonometriske formler.
De gælder kun for retvinklede trekanter! Hvor stor er vinkel A? Prøv selv at finde den rigtige formel, inden du klikker videre! Se video med løsningen Du kan bruge Pythagoras, fordi du kender 2 sider i en retvinklet trekant. Men du kan også bruge de to sidste formler. Prøv selv, om du kan beregne længden af siden a.
Full transcript