Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Hip hop - rap

No description
by

Pernilla Grahn

on 3 May 2018

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Hip hop - rap

Phase 3
Hip hop - rap
Tjejernas intåg

MC:s(rappare) betyder "Master of Ceremony". Under gatufesterna försökte arrangören (Mastern) skapa ordning bland folket på gatorna genom mikrofonen i handen. Här föddes rapparen. En rappare ackompanjeras av ett instrumentalt musikspår, ett beat, framfört av en DJ. Historiskt har dessa beats ofta skapats av att sampla annan musik, ofta funk och soulmusik. Lyssna till detta klassiska exempel, "Rappers delight" av The sugar hill gang.


Bakgrund
Hiphop är en kultur och levnadsstil som växte fram i USA under mitten på 1970-talet, och blev en stor del av modern popkultur under 1980-talet. Det hela började sommaren 1974 i den fattiga stadsedeln Bronx, New York. Ungdomarna hade inga pengar att gå på klubb och arrangerade därför stora och olagliga kvartersfester på
gatorna.

För att driva sina musik-
anläggningar tjuvkopplade man ström från gatlamporna.

Hiphoppens gyllene kan sägas vara mellan 1986 när flera historiska album släpptes. Nedan är några låtexempel från
denna era.
De 4 elementen
Hiphopkulturen brukar delas
in i 4 centrala delar, de så
kallade 4 elementen:

Rap (MCing),
DJs
Breakdans
Graffiti.
Rap(MC:s) och DJ:s
Graffiti och Breakdance
Till en början låg hiphop-musikens fokus på att leverera ett bra party, men allt eftersom rapparna blev skickligare spelade texterna en allt större roll. Många låtar kom att handla om orättvisor i samhället och de sociala storstadsproblemen.
Grandmaster Flash & The Furious Five visade att hip-hop kunde vara något mer än bara festmusik, som här i låten "The Message" från 1982.
Texterna
I mitten på 1980-talet tilltog hiphopens popularitet. Gruppen Run DMC släppte 1985 albumet King of Rock som tog hiphop-musiken till nya nivåer både kommersiellt och konstnärligt. De tidigare artisterna hade i huvudsak samplat discomusik men Run DMC samplade även rock och gav hiphoppen det hårdare sound som skulle prägla den långt in på 1990-talet. Deras största hit var en duett med heavy-metalgruppen Aerosmith, en nyinspelning av dennes "Walk This Way".
Hiphopen växer
"The golden age of rap"
Eric B and Rakim
"It ain`t no joke"
De la soul
"Me, myself and I"
"The magic number"
Public enemy
"Bring the noise"
N.W.A
"Straight outta
Compton"
Dr Dre & Snoop Dogg
"Nuthin` but a G thang"
I början av 90-talet blossade en fejd upp inom hiphop-
musiken. På ena sidan west-coast baserade skivbolaget Death
Row Records(Los Angeles) med Notorious B.I.G i spetsen, på andra sidan east-coast hemmahörande skivbolaget Bad Boy Records(New York) med Tupac Shakur som frontman. Striden mellan de rivaliserande gängen som sägs ha startat p.g.a en ekonomisk tvist var stundom väldigt blodig och krävde många offer. Musiken kom av många att kallas "gangsterrappen". I texterna försökte artisterna från de rivaliserande gängen bräcka varann. Efter att Tupac blivit skottskadad i New York-studion släppte Biggie låten "Who Shot Ya? ".
Tupac svarade med låten "Hit 'Em Up" som
innehåller förolämpningar om Notorious
B.I.G
Båda två sköts ihjäl, det har dock inte bevisats
vem som legat bakom morden.
East vs. West
Hiphop-musiken hade fram till i mitten av 90-talet dominerats av manlig artister. 1996 släppte gruppen Fugees albumet "The Score" med sångerskan och rapparen Lauren Hill i spetsen. Albumet var en succe och låg länge etta på de flesta topplistorna. Efter Fugees genombrott följde en rad kända kvinnliga rappare såsom: Missy Elliott, Lil` Kim, Queen Latifah, M.I.A, Nicki Minaj m.m.
Lauren Hill"Doo-Wop
(That thing)"

M.I.A "Paper planes"
Graffiti användes till en början av ungdomar och gäng för att markera närvaro genom att med sprejfärg måla så kallade "tags". Grafittin har sedan dess utvecklats till att omfatta alla möjliga sorts motiv.

Dansstilen Breakdance
kommer från en mängd dansstilar som rocking, och även kampsporter som exempelvis capoeira. Breaking är under ständig utveckling och influeras fortfarande av andra dansstilar och sporter då dansen handlar om att uttrycka sig själv och sätta en personlig prägel.


Svensk hiphop
Svensk hiphop har sin början på 1980-talet. I början rappade de flesta hiphoparna på engelska men idag använder de mest framgångsrika rapparna svenska som språk. Den första internationella succén kom genom
Neneh Cherry
med sitt album Raw Like Sushi innehållande hiten "Buffalo Stance"..

Leila K
fick en internationell crossover hit med rapplåten "Got To Get".The Latin Kings startade en ny våg inom svensk hiphop. De använde sig av det multietniska ungdomsspråket Rinkebysvenska för att beskriva livet i miljonprogramsförorterna i Stockholm. Deras debutalbum Välkommen till Förorten var en succé på listorna och en favorit bland kritikerna.

Petters debutalbumet Mitt sjätte sinne(1998) ledde till ett stort mainstreamintresse för hiphop på det sena 1990-talet. Med Petters kommersiella genombrott följde en samling andra artister som Thomas Rusiak, DJ Sleepy, Eye N' I, Ken Ring, Feven, Looptroop.
Timbuktu, från Lund, slog igenom och blev snabbt en publikfavorit med sina ösiga liveframträdanden.
Nyare artister som fått ett nationellt rykte inom mainstream-media inkluderar: Promoe, Snook, Afasi & Filthy, Ayesha, Fjärde Världen, Fattaru, Medina, Ison & Fille, Advance Patrol, Adam Tensta, Lazee, Kartellen, Lilla Namo, Eliphant och Linda Pira.
Sexism
Många hiphop-texter från den här tiden innehåller inslag av grov sexsism och kvinnoförakt. Texter om "whoes" och "bitches" blir vanliga i gangsta rapen

"Bitches ain't shit but hoes and tricks
Lick on these nuts and suck the dick
Get's the fuck out after you're done
And I hops in my ride to make a quick run"
—Dr. Dre, Bitches Ain't Shit

"Punch your bitch in her mouth just for talkin' shit
You lurkin' bitch? Well, I see that shit
Once again I gotta punch a bitch in her shit
I'm icy bitch, don't look at my wrist
Because if you do, I might blind you bitch"
—Jasper Dolphin, Bitch Suck Dick by Tyler, The Creator
Låtarna som förändrade musiken
Titta på filmen om historien bakom "rappers delight"

http://www.ur.se/Produkter/181330-Latarna-som-forandrade-musiken-Rapper-s-delight
Full transcript