Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Transplantul de rinichi

No description
by

Mihaela Tabarcea

on 26 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Transplantul de rinichi

Ce este un transplans de rinichi ?
Atunci când este necesar un transplant de rinichi?
Cine poate dona rinichi?
Efectele
lipsei
unui
rinichi
Riscurile in cazul donarii rinichilor?
Cine nu poate dona rinichi?
Operatia de transplant renal consta in inlocuirea rinichilor bolnavi cu un rinichi sanatos prelevat de la o alta persoana (donator). Grefa (rinichiul sanatos) va prelua astfel functiile rinichilor care nu mai sunt functionali. Persoana care este supusa transplantului poate sa duca o viata normala daca noul rinichi functioneaza in mod corespunzator.
Faptul ca persoana care a donat rinichi, si a ramas doar cu unul, nu daunaza viata sa efemera. Dupa recuperarea de la operaie, donatorul va fi capabil sa se reintoarca la rutina zilnica, sa conduca o masina sau sa desfasoare activitati fizice ca inainte de operatie. Donatia unui rinichi nu schimba prea mult viata unei persoane. Multe studii au demonstrat ca aceasta nu creste sansele de a dezvolta insuficienta renala in viitor. Donatorul poate lucra, in majoritatea domeniilor, fara nici o problema. Cu toate acestea, cei care au un singur rinichi nu pot lucra in politie, armata sau ca pompieri. Societatile de asigurari au reguli diferite cu privirea la furnizarea asigurarilor de viata pentru persoanele care au un singur rinichi. Potentialul donator trebuie sa discute despre aceste tipuri de probleme cu un asistent social.
Pierderea funcţiei renale înseamnă ca deșeurile produse pot duce până în organism astfel punind in pericol viaţa noastra . În mod normal un rinichi poate funcţiona cu cantitate mică de daune. Deteriorarea progresivă poate ajunge la un punct fără întoarcere numit "End Stage Renal Disease" sau ESRD. Aceasta se numeşte, de asemenea, insuficienţă renală cronică. Aceasta este cauza cea mai des intilnita cind un om are nevoie de un transplant de rinichi.


Cei care decid sa doneze un rinichi trebuie sa decida acest lucru voluntar, fara nici o presiune din partea cuiva si sa inteleaga riscurile presupuse de aceasta interventie chirurgicala. Donatorul trebuie sa aibe varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani. De cele mai multe ori, cel care doneaza un rinichi este o ruda a celui care are nevoie de transplant. Important este sa exista compatibilitate intre grupa de sange si tesuturile bolnavului si cel care doneaza rinichiul.
Transplantul de rinichi nu afectează sănătatea pe termen lung a donatorului. Cercetătorii au studiat cu atenţie bazele de date în care sunt cuprinse toate transplantele de rinichi dintre 1963 si 2007. Utilizând aceste date, precum și datele asupra decesele donatorilor, oamenii de ştiinţa au demonstrat mortalitatea scazută printre persoanele care au donat un rinichi. De asemenea, rata unei boli renale care necesită dializă este mai scazută printre donatori, faţă de restul populaţiei.Starea de sanatate a donatorilor vii trebuie sa fie cel putin la fel de buna ca cea a restul populatiei. Donarea unui rinichi nu pare sa inrautateasca starea de sanatate a rinichiului ramas si nici functia acestuia. Dar, riscurile difera in functie de fiecare persoana si vor fi necesare multiple teste pentru a se stabili daca o persoana poate sau nu dona un rinichi. 
Interventia chirurgicala in sine, ca orice operatie, presupune riscuri pe care fiecare donator trebuie sa si le asume. Orice tip de anestezie implica aparitia unor posibile complicatii. Cele mai frecvente riscuri in cazul donatiei de rinichi sunt: hemoragia, infectia si hernia incizionala. Poate exista inclusiv necesitatea unei a doua operatii.Decesul este rar intalnit in cazul donatiei de rinichi.Medicul trebuie sa comunice donatorului, inainte de interventie, care este starea sa generala de sanatate, rezultatele testelor si posibilele probleme care pot sa apara in urma donarii unui rinichi.
Orice persoana care are prezent in istoric o boala anterioara sau curenta de rinichi, care sufera de HIV sau cancer, nu poate fi donator. Cel care doneaza nu trebuie sa fie supraponderal sau sa consume sau sa fi consumat alcool in mod abuziv. Unele boli de rinichi sunt mostenite, ca atare, parintele unui copil care sufera de vreo boala nu poate fi candidatul potrivit pentru donatie. 
Donatorul nu trebuie sa manifeste hipertensiune arteriala, diabet zaharat, boli mintalesau cardiovasculare si nici nu trebuie sa aibe vreo boala infectioasa grava care ar putea afecta bolnavul si trebuie sa fie in deplinatatea facultatilor mintale pentru a lua decizia de a dona. Nu va exista nici o recompensa financiara sau de alt gen pentru donator.
Situatii cind o persoana are nevoie de acceasta si efectele lipsei unui rinichi pentru viata si sanatatea donatorului

Realizator :
Tabarcea Mihaela
Profesoara:
Rusu Elena

Transplantul de rinichi
deci medicina constateaza ca transplantul renal e o sansa, o a doua viata pentru un om grav bolnav !!!
Full transcript