Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Teorii privind evolutia vietii

No description
by

Gavris Vlad

on 24 November 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Teorii privind evolutia vietii

Aparitia omului pe pamant
Originea omului rămâne încă necunoscută, fiind subiect a numeroase controverse filozofice sau religioase.Există mai multe teorii privitoare la apariţia omului pe Pământ.Prima teorie a apariţiei omului este cea creaţionistă.

Teoria creationista
Prima teorie a apariţiei omului este cea
creaţionistă, sustinuta de biserica crestina conform careia Dumnezeu a creat toate formele de viaţă, inclusiv cea umană. Aşa cum e descrisă în Biblie, omul a fost zămislit din lut şi Puterea Divină i-a insuflat viaţă. Dumnezeu a creat Pământul, luna, stelele,soarele, şi pentru ca omul să nu se simtă singur, pentru ca omul să nu se retragă în sinele său interior pentru totdeauna, din coasta lui Adam, a creat femeia.
“Domnul Dumnezeu a facut pe om din tarana pamantului, i-a suflat in nari suflare de viata si omul s-a facut astfel un suflet viu.
” Geneza2,7
Teoria lui Darwin
Conform acestei teorii, speciile evoluează, adică sunt supuse unor transformări treptate, de la formele simple la cele mai avansate, deci strămoșii tuturor formelor vii de astăzi au fost organisme monocelulare. Cand Darwin a publicat faimoasa sa carte "Evolutia Speciilor", urmata de"Originea omului", in care acesta sustine ca stramosul nostru este maimuta,nu se descoperise practic nici o fosila a stramosilor omului.

Aceasta a dat nastere frazei "veriga lipsa", adica o fosila care sa fac legatura intre oameni si primate. Un grup de cercetători susţin că ar fi descoperit o fosilă care ne-ar lega în mod ancestral de primate. Această fosilă se numeşte Ida, este veche de 47 de milioane de ani şi e considerată veriga lipsă din lanţul evoluţiei umane, aşa cum îl explicase Charles Darwin.

Scheletul fosilizat, intact în proporţie de 95%, este cea mai veche fosilă deprimată descoperită vreodată, ea aparţine unei maimuţe-lemur .A fost descoperită în 1983 de către un vânător de fosile amator la Messel Pit,in Germania
Evolutie
În biologie, evoluția este fenomenul prin care o populație de organisme vii își transformă treptat caracterele fizice și comportamentul, pierzând anumite caractere sau obiceiuri sau căpătând caractere și obiceiuri noi, ceea ce modifică specia, și uneori creează, dintr-o populație unică, două populații diferite (noi varietăți sau specii: acest fenomen este denumit speciație, iar fenomenul invers, hibridarea naturală, contopește varietăți diferite într-o populație unică).
Secolul al-XX-lea
În cazul ființei umane, lipsa unei forme tranziționale, acea așa-numită verigă lipsă, pune sub semnul întrebării ipoteza evoluției graduale.[46] Studiile unor neodarwiniști ca: August Weismann, Theodosius Dobjanski, Ernst Mayr, George Gaylord Simpson insistă pe rolul mutațiilor genetice și au ca temă centrală preadaptarea genetică (existența latentă a unor schimbări) și polimorfismul genetic (menținerea unor mutații defavorabile), care conduc la concluzia că scopul selecției este de a transmite un set de posibilități. Mai mult, specialiști ca: Albert Vandel, Jacques Ruffié sau Emile Zuckerkandl au arătat că evoluția reprezintă și o creștere a cantității informaționale.

Alte teorii care susțin localizarea în Africa a centrului de geneză al omului:

neutralismul lui Motoo Kimura, care susține că hazardul este mai puternic decât presiunea ecologică, spre deosebire de neolamarckism care pretindea că mutația genetică se datorează stimulilor ecologici;
teoria "arca lui Noe" a lui William W. Howells, care încearcă să identifice mecanismele care au condus la apariția omului modern și care presupune că acesta provine de la un strămoș comun de acum 200.000 de ani, cu răspândire rapidă și variabilitate genetică redusă;
teoria "Grădinii Edenului", care susține existența a două ramuri moderne, una înlocuind-o pe cealaltă în timpul deplasării sale.
Policentrismul propus în 1949 de Franz Weidenreich susține și un alt loc de origine a omului și anume China. Continuitatea regională cu Africa s-ar realiza prin transferul genetic dintre Homo erectus și "Homo sapiens recens" și care ar demonstra apartenența la aceeași specie.
Va multumim !!
"Make some noise " . Noua generatie
Proiect realizat de : Vlad Gavris si Sabin Ignat
Teorii privind evolutia vietii
Gândirea evoluționistă, ideea conform căreia speciile se schimbă de-a lungul timpului, își are rădăcinile încă din antichitate, la greci, romani, chinezi și musulmani. Totuși, până în secolul al XVIII-lea, gândirea biologică occidentală era dominată de esențialism, concepție conform căreia formele de viață rămân neschimbate. Dar în perioada iluminismului se produce o schimbare când cosmologia evoluționistă și mecanicismul se desprind din cadrul știintelor fizice formând istoria naturală. Naturaliștii încep să-și îndrepte atenția către domeniul variabilității speciilor; apariția paleontologiei și apoi a conceptului de dispariție a speciilor determină renunțarea la imaginea statică a naturii. La începutul secolului al XIX-lea, Jean-Baptiste de Lamarck elaborează teoria transmutației speciilor, prima formă științifică a evoluționismului.

Full transcript