Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

L'edat moderna

No description
by

Marc Ballestero Ribó

on 2 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of L'edat moderna

Resum de l'edat moderna Els grans descobriments geogràfics A finals de l'edat mitjana Europa comerciava amb Àsia i Àfrica ja que necessitaven espècies i or. L'any 1453 els Turcs van conquerir Constantinoble, la capital de l'imperi romà d'orient. Això va suposar dificultat als castellans i als portuguesos per anar a Àsia, i van haver de buscar noves rutes que anessin a Àsia. Així doncs, els portuguesos van vorejar Àfrica i l'any 1492, Cristòfor Colom, confiant que la terra era rodona va anar cap a l'oest, i va topar amb Amèrica. La colonització d'Amèrica va suposar una nova font de matèries primeres. Abans que arribés Colom a Amèrica hi havia diverses cultures: els asteques, els maies i els inques. Les monarquies absolutes Les noves rutes comercials i les riqueses obtingudes d'Amèrica van incrementar el poder dels reis i es van crear estats moderns, governats en forma de monarquies absolutes. A causa de la rivalitat entre els imperis de Castella, Portugal, Holanda, etc, per controlar el comerç internacional es van iniciar diverses guerres. Les riqueses obtingudes van afavorir la creació d'estats moderns, que tenien una organització centralitzada i ben organitzada, amb un gran nombre de funcionaris i un exèrcit permanent. Aquests estats es van convertir en monarquies absolutes, en les quals el rei concetrava tot el poder. El primer rei d'Espanya va ser Carles I de la dinastia dels Habsburg. A causa de les guerres produïdes a Europa, Castella gastava totes les seves riqueses en l'exèrcit, això va provocar una gran despesa militar. Els catalans havien de contribuir amb diners als conflictes bèl·lics i això va provocar la revolta camperola del 1640, que va desembocar a la guerra dels segadors. La guerra va durar 19 anys i els vencedors van ser els Castellans. L'any 1700 la mort d'un rei sense hereu va produir la guerra de succesió per el tron de Castella. Aquesta guerra la va guanyar Felip V, de la dinastia dels Borbons, l'any 1714. A causa d'això es va crear el decret de nova planta, que va abolir les lleis i les institucions de Catalunya. La societat a l'edat moderna La crisi econòmica al segle XVII va afavorir l'aparició de bandolers, que eren camperols desesperats o nobles arruïnats.
A la mar, van aparèixer els pirates, que assaltaven vaixells que tornaven carregats d'Amèrica. N'hi havia que actuaven en nom d'un país, eren els corsaris. Carles I dels Habsburg Guerra dels segadors Felip V dels Borbons Noves maneres de pensar Durant l'edat moderna es van produir diversos moviments culturals que van capgirar idees que van ser inalterables durant segles. La reforma protestant Al segle XVI va sorgir la reforma protestant, que volia renovar l'església catòlica. Durant aquesta reforma l'església catòlica va impulsar la contrareforma per defensar els seus privilegis. Això va provocar la divisió d'Europa en dos grans blocs religiosos que encara perduren, el protestant i el catòlic Martí Luter va encapçalar la reforma protestant La revolució científica Durant l'edat moderna es va canviar la manera d'entendre el món. Es va deixar de creure en les veritats indiscutibles que afirma l'església i es van afirmar les coses segons el mètode científic, que utilitzava la raó i l'experimentació. Aquest nou esperit científic va suposar grans avenços en la medicina, l'astronomia, etc, Durant el segle XVIII es va desenvolupar una nova forma de pensar, la il·lustració, que utilitzava la raó per comprendre el món. Els monarques absoluts es van adaptar a la il·lustració i van crear el despotisme il·lustrat, que donava millores en les condicions del poble ras. Abans de res... L'EDAT MODERNA comença l'any 1492 amb la descoberta d'Amèrica i acaba el 14 de juliol de 1789 amb l'inici de la revolució francesa. Al segle XV Johann Gutemberg va inventar la impremta, que permetia copiar llibres de forma ràpida i econòmica Impremta al segle XVI L'art a l'edat moderna A l'edat moderna hi van haver dos grans moviments artístics: el renaixement (entre els segles XV i XVI) i el barroc (entre els segles XVII i XVIII). El renaixement Va ser un moviment cultural i artístic nascut a Itàlia que va voler retornar als ideals estètics de l'edat antiga. Va prendre el cos humà com a ideal de bellesa i harmonia.
ARQUITECTURA: es van utilitzar proporcions i elements propis de l'antiguitat clàssica, com els arcs de mig punt, les columes i les cúpules.
PINTURA i ESCULTURA: a la pintura es va utilitzar la perspectiva. A l'escultura i a la pintura es va voler representar al màxim de perfecció el cos humà. Grans artistes del renaixement: Miquel Àngel, Brunelleschi, Boticelli, Rafael, Leonardo da Vinci... El barroc És l'estil artístic vinculat a la contrareforma. Hi destaca la temàtica religiosa i mitològica i l'exaltació de l'església i la monarquia.
ARQUITECTURA: es caratcteritza per la monumentalitat, amb moltes línies corbes i una decoració recarregada.
ESCULTURA: en l'escultura es volia captar el moviment de les figures, sovint posades en posicions forçades.
PINTURA: es van utilitzar llums i ombres i es va millorar la perspectiva. Durant els segle XVII a Espanya es coneix com els segle d'or, perquè hi van exel·lir literatura i arts. Grans artistes del barroc són: Bernini, Velázquez, Caravaggio, Rubens, Rembrandt... Com vivien? A l'edat moderna... La descoberta de nous territoris va fer que les ciutats creixessin. Els comercians vivien als burgs, per això s'anomenaven burgesos. Els artesans s'agrupaven en gremis i treballaven en obradors o tallers. Els nobles van abandonar els castells i van anar a la ciutat a viure en petits palaus. Els reis es van traslladar a immensos palaus amb jardins i amb la seva familía i la cort. Palau de Versailles Interior del palau de Versailles Què menjaven? Els cereals era l'aliment bàsic. Amb el descobriment d'Amèrica es van portar nous aliments com el blat de moro, el tomàquet, la patata i el cacau. També es va començar a consumir tabac. Els rics menjaven carn de xai, mentre que la resta de població menjava carn de porc o de pollastre de tant en tant. Els més pobres menjaven una mena d'escudella feta a base de porc. Com es comunicaven? Les millores de les tècniques van permetre construir naus més resistents. Més tard es van imposar els galions i els bergantins, que eren més lleugers. Per terra es viatjava amb carro o amb mula, però era perillós perquè hi havia bandolers. Cap els finals de l'edat mitjana, Gutemberg va inventar la impremta i es van poder copiar llibres molt ràpid. Bergantí Mirinyac Com es vestien? Els burgesos van voler imitar la noblesa en quant a la manera de vestir. La seda va començar a abundar en els vestits dels rics. França va assenyalar el patró de moda al segle XVI. El vestit dels homes constava del calçó, la casaca i l'armilla. L'objecte més notable en els homes d'aquella època van ser les perruques. Les dones portaven el mirinyac, que era una estructura de barnilles i cèrcols que es lligaven a la cintura per que els vestits quedessin molt bombats. Perruca Fi Fet per Marc Ballestero
Full transcript