Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Copy of Toka, Sistemi Diellor dhe Gjithësia

Pune shkollore
by

Benan Haxhiu

on 13 May 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Copy of Toka, Sistemi Diellor dhe Gjithësia

Sistemi Diellor Hapësira pa kufi e
cila na rrethon paraqet
Gjithësinë. Në këtë
hapësirë gjinden
shumë trupa qiellorë
si: yjet, planetet, satelitët,
asteroidët dhe meteorët.
E të gjitha këto përbëjnë
bashkësitë që quhen GALAKTIKA. YJET:
Janë trupa qiellorë
që kanë nxehtësinë
e tyre dhe dritën. Planetet Planetet janë trupa qiellorë të errët dhe të ftohta. Rreth Diellit lëvizin 9 planete dhe ato janë të rradhitura në ketë mënyrë:
Mërkuri, Afërdita, Toka, Marsi, Jupiteri, Saturni, Urani, Neptuni dhe Plutoni . Ky quhet Sistemi Diellor Satelitët janë
trupa qiellorë të cilët sillen rreth planeteve. Përveq Mërkurit dhe Afërditës të gjitha planetet tjera kanë satelitë.
Sateliti i Tokës është Hëna Hëna është satelit i Tokës, e cila bën lëvizje të trefishtë: ajo sillet rreth boshtit të vet,
rreth Tokës dhe së bashku me Tokën sillet rreth Diellit. Hëna rrotullohet rreth Tokës për 29.5 ditë. Dita në Hënë zgjat 2 javë të Tokës, po aq zgjat edhe
nata. Në Hënë nuk ka as ajër as jetë. Është i vetmi trup qiellor në të cilin ka shkelur këmba e njeriut. Më 20/06/1969 anija kozmike "Apollo 11" zbarkoi në Hënë me austronautët Nil Armstrong dhe Edvin Oldrin. Gjinden në hapësirën ndërmjet Marsit dhe Jupiterit.
Kan diametër prej 1 deri më 800 km. Deri më sot janë zbuluar më tepër se 2000 Planetoide ku më të mëdhenj janë: Ceresi, Palladi, Vesti dhe Junona.
Lëvizin me shpejtësi të madhe rreth boshtit të paramënduar edhe atë një herë për 4 orë. Parashikohet se planetoidet janë formuar prej pjesëve të shkatëruar të trupave më të mëdhenj. ASTEROIDËT Kometat Kometat paraqiten si trupa të veçante qiellorë. Në të dallohet koka në formë të topit e cila është e zgjatur në formë të bishtit.
Kokën e kometës e përbën bërthama e cila është pjesa e vetme e fortë e kometës që është e madhe disa km.
Koka përbëhet prej pluhurit, copave të forta, materialit të ndryshëm qiellorë dhe gazrave të ndryshëm.
Bishti i kometës arrin gjatësi prej disa milion km. Është i përbërë prej grimcave të ralla të gazta: dioksidi i karbonit, azoti, oksigjeni, hidrogjeni, metani, amonjaku etj. Komet e njohur është edhe kometa e Halejit e cila paraqitet cdo 76 vjet. Herën e fundit në tokë është paraqitur në vitin 1986. METEORËT Meteorët janë trupa të errët, të fortë, të ftohtë të cilat janë formuar nga shkatërrimi i ndonjë komete apo ndonjë trupi qiellor. Meteorët mund të jenë të vogla me diametër prej disa centimetra dhe të mëdha me diametër prej disa qindra metra. Lëvizin rreth Diellit ndërmjet hapësirës planetare me shpejtësi prej 30 deri 70 km në sekond.
Meteorët që bijnë në Tokë quhen Meteoritë. Më së shumti bijnë nëpër dete, oqeane, vende polare, shkretëtira dhe nëpër vendbanime të rralla.
Cdo vjet në Tokë bien rreth 2000 meteorë.
Meteori më i madh që ka ra ka qenë me peshë 60 tonelata. PUNOI: 10-B
Kryetare:
Belkize
Haxhiu Sistemi diellor është sistem i organizuar planetësh, të cilët sillen rreth Diellit. Sistemi diellor është një sistem planetar i përbërë nga trupa qiellore të ndryshëm që mbahen në orbita nga forca e gravitetit yllit tonë,Diellit. Është i përbërë nga tetë planetë(dhe 166 hënat e tyre), nga tre planetë xhuxhë (Ceresi, Plutoni , Erisi dhe katër hënat e tyre), dhe miliarda trupa të vegjël. Neptuni Urani Saturni Jupiteri marsi Toka Mërkuri Sistemi Diellor Afërdita
Full transcript