Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Fordypningsoppgave - Litterært tema

No description
by

A T

on 6 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Fordypningsoppgave - Litterært tema

Barsakh

I min fordjupingsoppgavå har eg valt å skrive om eit litterært tema i boka. Temaet eg har tatt for meg er møte mellom menneske frå ulike kulturar med heilt ulike håp og draumer. Hovudpersonane sitt møte på Gran Canaria, han eine som flyktning den andre som turist, er på mange måtar eit symbol på urettferdigheten i verda. Boka handlar òg om kontrastane mellom rikdom og fattigdom.

Tittelen på boka er Barsakh. Ordet er islamsk for ein overgang før døden. (snl) Altså eit stad du ventar før du døyr. Tittelen spelar stor rolle i tilhøve til handlinga i boka. Forfattaren av boka heiter Simon Stranger. Han er født og oppvakse i Oslo. Boka er gjeve ut av Cappelen Damm i 2009, og vart nominert til ARKs bornebokpris same året. Barsakh er førebels selt til sju land: Sverige, Danmark, Tyskland, Sør-Korea, Frankrike, Brasil og Palestina. Stranger har skrive seks bøkar, både for vaksne, born og ungdom, og er omsett til heile åtte språk. (Wikipedia)
Han fekk idea til å skrive Barsakh etter mange reiser til Kanariøyene, der visste han at like utanfor sin verda fanst det menneske som risikerte alt dei hadde for å få ein bit av vera i Vesten. Det er enorme kontrastar innanfor eit så lite område som Kanariøyene utgjer. Dermed sat han seg ned og skreiv denne forteljinga. (Simonstranger.com) Ei kvit jente, ein svart gut, og to verdener som kolliderer.
Handlingsreferat
Emilie er 15 år. I tidleg alder fekk ho kommentarar om utsjånaden sitt, og fekk ofte høyre at ho var tjukk. Dette endra seg fort opp gjennom årane då Emilie bestemte seg for å nærast slutte å ete. Familien dreg på ferie til Gran Canaria, og Emilie rører så vidt maten og joggar ofte. Det er her alt startar.
Emilie er utanfor byen og joggar då ho legg merke til ein båt nær land. Ho springer ned til den forlatne stranda for å sjå, og legg merke til at ein person i båten fell ut. Emilie symja ut for å hjelpe han. I dette augneblunk forandrar alt seg. Der er då alt byrjar. Emilie sitt liv blir snudd på hovudet. Samuel og Emilie møtast, to heilt ulike personar frå kvar si sida av jorda.
Emilie får resten av flyktningane som var i båten i land og hjelpar dei med å finne eit gjømmested. Ho tek vare på dei, kjøper mat og vatn til dei, og tilbringer tid saman med dei. Ho tenkjer ikkje på anna enn flyktningane ho har hjelpt og guten ho redda, Samuel. Derfor finn ho ofte på unnskyldning og fortel foreldra at ho skal ut å jogge. Eigentleg skal ho til Samuel med mat.

Emilie og Samuel knyter eit band som fort blir meir enn venskap. Dei er begge forelska i kvarandre. Det heile fortset inntil Emilie får melding om at familien hennar skal på eit cruise om berre to dagar. Ho byrjar å få dårleg med tid no.

Gjennom boka fortel Samuel historia si. Han fortel korleis det er å leve i ein fattig familie i Ghana, korleis han flykta og kven han flykta med, korleis reisa var og kva som skjedde med dei underveis. Samuel fortel òg om alle personane han har møtt som prøvde å flykte, men vart sendt tilbake, alle dei mislykka forsøka til mange andre både kvinner og menn. Dette skal ikkje skje med Samuel, han skal bli i Europa og arbeide der, tenkjer han. Livssituasjonen til guten er utrygg, og blir fanga fint opp av tittelen i romanen.
Personene
Hovedpersonene i boken er Emilie og Samuel. To personer fra to forskjellige verdener. Deres livssituasjon er det fullstendig motsatte av hverandre. Emilie bor i Norge, hun lever et godt og trygt liv der. Gjennom barneskolen har hun fått ett par kommentarer på hennes kropp og utseende. En dag bestemte hun seg for å ta kontroll over seg selv, og dermed gikk hun ned flere kilo. Hun var nå blitt tynn og ¨vakker¨. Spesielt faren til Emilie likte ikke den ekstreme avhengigheten hennes til trening, han mente det hadde gått litt for langt. At hun måtte begynne å spise normalt igjen. Emilie er en bestemt men fremdeles sjenert jente, hun liker ikke altfor mye oppmerksomhet, men liker å ha kontrollen over ting.
Samuel er fra Ghana. Livet hans dere nede er ikke akkurat noe å skryte av. Flere venner og familie har prøvd å reise fra landet, noen har klart det, de fleste ikke. En dag bestemmer han seg selv for å prøve, han tar en stor sjanse. Kanskje vil han aldri møte familien sin igjen. Samuel er ekstremt omtenksom, og tenker på alle rundt seg. Han er vennlig, men på samme måte som Emilie så liker han å ha kontroll.
Forholdet mellom personene utvikler seg nok så fort. De går fra å være fullstendig fremmede til å bli kjærester på en uke. Det kan virke litt rart, men de har en så god kjemi at det er mulig.
Tittel
På islamsk er tittelen på boken et mellomstadium før døden. (snl) Forfatteren har nok mest sannsynlig valgt denne tittelen på grunn av Samuel. Gutten går nærmest å venter på døden. Alle ukene i flyktningsbåten, og all ventingen i Gran Canaria forklarer det meste. Assosiasjonene jeg får rundt tittelen er for det meste at det virker veldig fremmed. Det er nok ganske sant også, for oss som bor her i Norge er det vanskelig å tenke seg et slags mellomstadium før døden. Tittelen gir et bilde på uvitenhet og noe mørkt og skummelt.
De fleste ungdommer i Norge vet nok ikke hva Barsakh betyr, derfor kan det være vanskelig å gjette seg til hva boken handler om. For voksne mennesker derimot kan det være lettere. De vet nok hva det betyr, og kan enkelt gjette seg til temaet i romanen.


Barsakh er en gripende god bok, der særlig kontrasten mellom den rike og fattige delen av verden blir tydeliggjort. Forfatteren klarer å få med flere interessante temaer i boken. Alle disse temaene er det lett for folk å kjenne seg igjen i. Jeg tenker da på ting som kulturmøter, kjærlighet, mobbing, vennskap, savn, forventninger og skuffelser. Temaene er gripende fortalt i boken, og gjør det ekstra spennende å lese om fordi de skjer i møte mellom rik og fattig fra forskjellig kulturer. Denne kontrasten mellom rik og fattig i et globalt perspektiv er bokens hovedtema slik jeg tolker det, og mitt tema i denne oppgaven.

Boken forteller leseren på en god og lærerik måte hvilke utgangspunkt et menneske oppvokst i Norge har i forhold til et menneske vokst opp i Ghana har. Tilfeldigheter har gjort at Emilie ble født i Norge i vår tid, mens Samuel like tilfeldig ble født i Ghana på samme tid. Deres muligheter for å leve et godt og innholdsrikt liv er tilsynelatende fullstendig forskjellige. Boken avslører i midlertidig at mennesker er likere enn vi tror.
Alle bøkene Stranger har skrevet handler om viktige politiske temaer. Som blant annet adopsjon, apartheid, søken etter identitet, rikdom og fattigdom, kulturmøter, flyktninger og miljøproblemer. (Wikipedia)
Tema
Virkemiddel
Romanen tar opp to veldig viktige og aktuelle temaer, spiseforstyrrelser og det å leve et liv som flyktning. Leseren blir tatt med inn i en levende og realistisk tankegang både hos Emilie og Samuel. Man forstår hvorfor begge handler som de gjør, og kan samtidig se hvordan samfunnets innvirkning har effekt på deres liv. Emilies spiseforstyrrelser blir satt i sterk kontrast, da hun møter flyktningene som holder på å dø av sult.
Historien rommer ikke mange fortellerknep eller overraskende vendinger, men det behøves heller ikke når historien er så realistisk at leseren ikke trenger mer for å tenke. Man får raskt sympati for hovedpersonene, som er levende godt beskrevet. Dermed er person- og miljøskildringer benyttet for å skape mer dybe i teksten.


Perspektivet eller synsvinkelen i romanen kommer mest til uttrykk gjennom Emilie, men gjennom kortere episoder skifter synsvinkelen også over til Samuel. Forfatteren åpner romanen i en slags filmatisk scene der Emilie og Samuel løper hånd i hånd gjennom Gran Canarias promenader med politiet etter seg. Dette er et frampek, som også viser seg å være romanens avslutning. Jeg ser det slik at dette kapittelet nok kunne trenge et litt mer objektivt syn, fordi forfatterens innfallsvinkel kan bli litt for autoral.
Forfatteren får frem temaet ved hjelp av fortellerteknikken. Han skifter synsvinkel mellom Emilie og Samuel, men også fra salamanderen på veggen som observerer det hele til hanen som valser rundt på tunet.
Samuels språk er helt fra starten av et mer grunnleggende og annerledes språk enn Emilies. Språket er enklere og handler mye om hva fremtiden vil bringe. Dette gir leseren en følelse av at Samuel kommer fra et ¨fattig¨ land med lite utdannelse og uutviklet språk, mens Emilie bruker et mer moderne språk noe som gir leseren en følelse av at hun kommer fra et rikt land med mye utdanning og rik språkkultur. Dette er et språklig virkemiddel forfatteren etter min mening bruker for å understreke og forsterke bokens hovedtema, forskjellen mellom rik og fattig.
I forfatterens beskrivelse av Samuels flukt fra Afrika brukes korte og presise setninger for å understreke den dramatiske opplevelsen. Dette er også et språklig virkemiddel, man kan se det motsatte eksempel i Emilies tilfelle. Hvor hennes reise og beskrivelser blir omtalt i lengre setninger som ikke får leseren til å tenke på noe annet enn en normal ferietur for en vestlig turist.
Et annet virkemiddel forfatteren har brukt er kontrastene mellom Emilie og Samuel. Et godt eksempel er at begge personene spiser lite, men på to helt forskjellige måter. Emilie vil ikke spise, i håp om å bli tynnere. Mens Samuel derimot gjør alt for å få litt mat. Disse to kontrastene setter deres liv i veldig perspektiv. Samuel spør hun en dag om hvorfor hun ikke spiser. Emilie blir lamslått og begynner endelig å se seg selv på en helt annen måte, hun ser seg selv utenifra eller objektivt.
Spenningen bygger seg gradvis opp etter møte mellom de to personene og de to verdenene. Selve vendepunktet i boken finner sted i det Emilie ser på Samuel som mer enn bare en flyktning. Det er nå de to knytter et bånd mer enn kun vennskap. Romanen tar opp mange konflikter derfor blir den også preget av mange spennende motsetninger. Spenningstoppen i denne romanen er ganske spesiell, for den kommer nemlig to ganger i boken akkurat som en gjentakelse. Frampeket i starten av boken er spenningstoppen som kommer igjen ved bokens ende. Der løper hovedpersonene for harde i livet fra politiet, uten å lykkes. Samuel og Emilie blir dratt fra hverandre, og avslutter det hele med et kyss gjennom fengselsgitteret.
En dramatisk nerve i teksten er Emilies spiseforstyrrelser. Det er noe vi får vite mye om i løpet av hele boken, og noe som er umulig å ikke bli berørt av. Samtidig følger vi Samuels kamp for å få nok mat til livets opphold, dette er også en nerve i boken, og disse to forskjellige perspektivene til mat, gir både Emilie og leseren en aha opplevelse.
Emilie og Samuel er de store kontrastene i romanen. De blir skildret med både direkte og indirekte personskildringer. Vi får et syn av hvordan de ser ut, og også hva slags personligheter de har. Emilie er en dynamisk karakter, hun gjennomgår en utvikling i boken og forandrer seg på grunn av hva hun har opplevd. Derimot er Samuel en statisk karakter, han forblir mer eller mindre slik han alltid har vært. Miljøene i romanen blir beskrevet utfyllende og detaljert. Man kan nærmest føle sulten og frykten i det man leser om flukten over havet. De forskjellige miljøene blir ofte satt opp mot hverandre i boken, og er som oftest store kontraster i forhold til hverandre. Miljøskildringene er med på å skape en stemning og atmosfære i teksten.
Handlingen foregår mesteparten av tiden på Gran Canaria. Det er der det hele foregår, men mye av boken handler også om tiden i Ghana og veien derifra over havet for Samuel. Man får ikke vite akkurat hvilken tid på året det er, det eneste som er klart og tydelig er at dette er en ferie for den ene, men en skjebnetid for den andre. Noe som igjen fører meg tilbake til bokens tittel,
«Barsakh» som betyr et mellomstadium før døden. (snl)
Forfatterens budskap
Budskapet i teksten sniker seg frem i hvert kapittel. Nettopp det å behandle mennesker likt, uavhengig av hvilke hudfarge vi har eller hvor vi kommer fra i verden. Romanen er en liten tankevekker, man får lyst til å gjøre en forskjell selv i verden ettersom det man leser gir en større innsikt og forståelse av forskjellene i verden.
Budskapet kommer lett fram og er ikke vanskelig å tolke. I flere av kapitlene i boken henvender forfatteren seg til leseren på en måte som gjør at man må stoppe opp å tenke. Hvorfor er akkurat jeg og mine venner så heldige som vokste opp i Norge i en tidsepoke som er så rik på materielle goder? Hvor mer eller mindre alle har tilgang på utdannelse og arbeid, og hvor man i motsetning til folket i den fattige delen av verden slipper å tenke på de mest nødvendige ting et menneske trenger, som mat, rent vann og ikke minst fred.
Alle disse budskapene fanger forfatteren opp i boken på en måte som fenger leseren fra start til slutt.
Tanker og meninger
Barsakh syntes jeg personlig var en utrolig gripende og god bok. Forfatteren skildrer på en fin måte, uten for mye tekst eller forviklinger. Gjennom å lese boken tenkte jeg ekstra godt etter hvor godt vi faktisk har det her i Norge. At det er tusenvis av mennesker rundt om i verden som kunne ønske de bare fikk en smakebit av vår verden.

Man får lyst til å lese mer og mer av boken. Selv om det var mange fordeler ved det at boken ikke var så lang, hadde det også vært gøy å lese mer. Om forfatteren hadde fortalt mer om hvordan det tilslutt gikk med Samuel, og om de noen gang møttes igjen, hadde det vært enda bedre.
Boken kunne gjort seg ekstrem bra om den hadde blitt gjort om til film. Det er ingen tvil om at den ville vært populær på filmlerretet.
Slumdog Millionaire
Jeg har valgt å sammenligne boken Barsakh med den verdenskjente filmen Slumdog Millionaire. Både romanen og filmen tar for seg det samme temaet, nemlig møte mellom mennesker fra ulike kulturer med helt forskjellige håp og drømmer. I Barsakh er det de to hovedpersonene som kommer fra ulike kulturer, mens derimot i Slumdog Millionaire kommer hovedpersonene fra samme miljø og kultur. Filmen viser gjennom hovedpersonen Jamal møter mellom ulike kulturer. Lykken han har med seg gjennom filmen slutter like lykkelig som man skulle tenke seg. Fra slummen og verdens verst tenkelige liv, kaprer han til slutt både pengene og jenta. Filmen viser kontrastene mellom rikdom og fattigdom på en reell og oppsiktsvekkende måte. (Vg)
Tittelen på filmen er Slumdog Millionaire. På en kort og presis måte sier denne tittelen akkurat hva filmen handler om. Nemlig et slumbarn som på mirakuløst vis blir millionær. Filmen er basert på romanen Q&A av indiske Vikas Swarup, og ble gitt ut i 2008. Den engelske regissøren Danny Boyle har hatt regi over filmen, i tillegg til flere andre anerkjente filmer. Han har vunnet haugevis av priser for filmen, inkludert en Academy Award for beste regissør. I 2012 var Boyle kunstnerisk leder for åpningsseremonien for Sommer OL i London. (Wikipedia)
Kontrastene mellom rik og fattig er ekstremt store i India. Enkelte lever i en overdådig luksus mens andre, langt flere enn de i luksus, lever i den forferdelige slummen. Skillet mellom muslimer og hinduer er det også satt perspektiv på i filmen, spesielt i en scene der noen hinduer kommer til slumlandsbyen til Jamal. De dreper alle muslimer foran øynene til den vesle gutten, inkludert moren hans. Dette blir sett på som tilbakeblikk som resten av barndomsminnene hans. Filmen veksler fram og tilbake mellom disse vare minnene og hans liv nå, der han sitter på politiets kontor i avhør, i håp om å treffe sin store kjærlighet igjen.
Handlingsreferat
Filmen handler om Jamal Malik en gutt fra slummen i Mumbai som får sin livs sjanse da han deltar på den indiske utgaven av ¨Vil du bli millionær?¨. Utrolig nok klarer han å svare på alle spørsmål, noe som får programlederen og politiet til å tro at han jukser. Men hvordan? Jamal blir forhørt og torturert av politiet, bare fordi de tror han har jukset. Ingen kunne vite om han faktisk visste svarene eller ikke.
Litt etter litt forklarer Jamal i tilbakeblikk, der vi følger hans liv og oppvekst, hvordan han fant svarene i harde og vanskelige erfaringer han har hatt i løpet av livet. Var det kun hell at alle svarene kan kobles til hans livserfaringer? Eller var det skjebnen?
Alt startet tidlig i barndommen da han og broren måtte klare seg på egen hånd etter at hinduene drepte deres kjære. De blir etter hvert kjent med en mektig mann, de tror og mener er snill. Det viser seg senere at alt denne mannen ville var å bruke de små barna til å lokke penger fra turistene. Jamal og broren Salim klarer å rømme, men Jamal er blitt forelsket i lille Latika som også var og forble fanget hos denne slemme mannen.

Det går flere år før Jamal får se Latika igjen, og dette skjer flere ganger i filmen. Opp i det hele blir han vitne til drap, han blir forrådt av sin egen bror, han blir torturert, han blir behandlet som et dyr, han svindler de rike, og viktigst av alt så holder han sin kjærlighet fast til Latika.
Skjebnen fører Jamal og Latika sammen flere ganger. Men hver gang blir de stoppet, enten av deres fiender eller av Latika. Hun har havnet i feil miljø, som mange andre som vil ut av slummen.
Avslutningsvis møtes Jamal og Latika på togstasjonen, hvor Jamal har ventet hver eneste dag akkurat som han lovte. De er nå sammen, bare de to. Endelig kan de tilbringe livet sammen, noe han har ventet på hele sitt liv.
Jamal
Salim
Personene
I filmen Slumdog Millionaire er hovedpersonen Jamal. De to andre karakterene er hans bror Salim og hans store kjærlighet Latika, de er alle foreldreløse barn som må klare seg på egenhånd. Jamal er en god gutt tvers i gjennom. Til tross for alle negative omstendigheter, er Jamal fast bestemt på å finne og redde sitt livs kjærlighet, Latika. Han er helten i filmen. Han viser lojalitet, mot og medfølelse overfor Latika. Latika er en god jente som faller i gale hender, og trenger hjelp, hun er i nød. Hun er ydmyk og sier ikke mye gjennom filmen. Salim er det motsatte av sin bror, Jamal. Salim er grusom og til tider direkte ond, for det meste av filmen portretteres han som en slem skurk.
Fra begynnelsen ønsker ikke Salim at Latika skal være en del av deres liv, og gjør alt han kan for å bli kvitt henne. Han gjør også alt han kan for å holde Jamal og Latika borte fra hverandre. I slutten av filmen gjennomgår Salim et karakterskifte, han hjelper nå Latika tilbake til Jamal. Dessverre ender han da opp død, når sjefen hans får vite at Latika har dratt. Han blir nemlig drept fordi han slapp Latika fri.
Jamal er en karakter som forblir mer eller mindre som han alltid har vært, men ser man nøye etter merker man at han gradvis blir litt forandret. Vi følger han fra starten av som en liten gutt, som vokser opp i slummen med sin bror Salim. En dag mister de moren sin, og er da på egenhånd. Hensikten med livet til Jamal endrer seg da de møter lille Latika i regnet. Allerede i denne scenen kan vi se den myke siden til Jamal. Mens derimot broren ikke vil la Latika sove under samme tak som dem, sier Jamal at hun får lov. Fra og med den dagen er Jamal forelsket, og alle hans fremtidige valg blir tatt for å få Latika.
Vi blir kjent med Jamal i ulike aldre og situasjoner gjennom filmen, og vi får også se hvordan han takler de forskjellige situasjonene. Dette viser kontrasten mellom hans barndom og hvor han er nå.
Gjennom filmen får vi se hvordan det er å være et slumbarn alene på gaten, og alle utfordringene Jamal og Salim må gå gjennom for å overleve. Helt fra starten av er Jamal sett på som en smart, men også mild person. Han klarer alltid å finne en måte å skaffe seg penger og mat på. Selv om han blir sett på som en innimellom for snill person, klarer han senere å stå opp mot sin egen bror når dette er nødvendig. Han kjemper alltid for det han står for og dette skal vise seg å gjøre stor nytte for han etter hvert utover i livet hans.
Jeg mener tittelen ¨Slumdog Millionaire¨ virkelig fanger essensen av både filmen og hovedpersonen. Fattigdommen i Mumbai er brutal. (snl) Hovedpersonen forblir tro mot seg selv og sine verdier til tross for at han stiger samfunnsmessig opp fra sin tragiske begynnelse i slummen.
Tittel
Tittelen betyr i utgangspunktet ¨Person som lever i fattigdom, og samtidig en person som er millionær¨. De to begrepene er store kontraster, og er totale motsetninger. Det gir seeren en ide om at en person i fattigdom kan klare å jobbe seg opp til å bli millionær. Tittelen er altså satt sammen av to rake motsetninger. Den gir en god oppsummering av filmen, fordi tittelen beskriver både en form for liv i ytterste fattigdom og et liv i luksus.
Tittelen forklarer også realismen i samfunnet i India. ¨Slumdog¨ er det de fleste lavere klasser er henvist til. Mens ¨Millionaire¨ er noe de ytterst få er i nærheten av å oppleve. Ved å sammenfatte to rake motsetninger i en tittel som her er blitt gjort, har filmskaperen allerede i sin tittel fanget og fenget mange potensielle filmtilskuere. Dette er en veldig original og spennende måte å skape en interesse for en film gjennom filmtittelen alene. (Vg)
Tema
Gjennom filmen får vi innblikk i hvordan det er å leve et liv i slummen, om livet til et fattig hjemløst barn. Om gleder og sorger, om lek og farer. Slik jeg tolker det er temaet i filmen kjærlighet og troskap, det vil si at om du prøver hardt nok kan du klare alt. Forskjellene på rikdom og fattigdom er sentrale temaer i filmen, akkurat som i boken ¨Barsakh¨. Slumdog Millionaire er fargerik og rørende, på mange måter får den oss til å tenke.
Temaet i filmen tar utgangspunkt i skjebnen til 3 unge mennesker, og den kjærlighet som de bærer med seg. En kjærlighet som tilslutt fører 2 av dem sammen, men som samtidig blir skjebnesvangert for den siste. Budskapet i filmen er at kjærlighet eksisterer, til og med i de verst tenkelig situasjoner. Dette temaet vises igjen og igjen ved at Jamal holder livsgnisten oppe for å få Latika tilbake. Det er det som er drivkraften hans gjennom livet.
Slumdog Millionaire handler om fattigdom og lav klasse mennesker i India som lever i slummen. Filmen viser hvordan fattigdom påvirker mange grupper mennesker, og hvordan en person fra ytterste fattigdom kommer seg til toppen. Det sentrale temaet i filmen – kjærlighet – som vises i filmen skjer i et miljø hvor diskriminering, rasisme og fattigdom regjerer.
Det å være et slumbarn ble også vist veldig tydelig i filmen. Når Jamal først kom inn i "Vil du bli millionær?" ble han tatt som en spøk av publikum. De trodde det var tull. Jamal viste dem alle at de tok feil, da han svarte riktig på alle spørsmålene som på mirakuløst vis koblet seg opp mot hendelser i livet hans.
Budskap
Hovedbudskapet i filmen slik jeg tolker det er at det ikke er det ytre som teller, det spiller ingen rolle hvor du kommer fra eller hvor mye penger du har. Filmen handler om det indre, og finne den man elsker. Jamal kunne kjøpt ¨hele verden¨, men det eneste som betydde noe var jenta i hans liv, Latika.
Både Latika og Salim er preget av andre menneskers meninger og makt. De ble delvis misbrukt, og lot seg bruke for å i det hele tatt overleve. Men begge to forandrer sin væremåte ettersom de blir eldre og opplever og oppdager de negative sidene ved det livet og valgene de har gjort. Det er nok ikke sikkert at de hadde så mye valg i forhold til å kunne leve slik de innerst inne ville. De forandrer seg begge to tilslutt, Latika møter endelig Jamal fordi hun innser at kjærligheten betyr mer enn noe annet. Broren Salim innser for sin del at han kanskje har vært ond og slem hele livet, og ofrer seg for sin bror.
Budskapet er kjærlighet mellom mennesker, noe som gjelder for alle mennesker uansett religion, uansett land, uansett hvor du bor, og uansett hvor mye penger du har.
Budskapet i dette er som sagt at det ikke er det ytre som teller, men derimot det indre. Det positive overgår det negative. Dette er hovedbudskapet til forfatteren slik jeg ser det.
Virkemidler
Filmen har med mange kontraster, noe som resulterer i en usedvanlig god film. Regissøren bruker nytte av kontrastene for å få frem temaet i filmen. Det er blant annet et godt virkemiddel å vise at noen som ikke blir verdsatt, faktisk vet alt.
Filmatiske virkemidler som kommer tydelig frem i filmen er mye filmmusikk som varierer fra tradisjonell indisk musikk til moderne popmusikk. (Wikipedia) Det er også litt dans med i filmen, men dette forekommer mest i slutten. I filmen er hovedvirkemidlet i tilbakeblikk gjennom hele oppveksten til Jamal. Siden vi følger hele oppveksten får vi vite mye om han, og tilslutt knytter vi kontakt med hovedpersonen. Vi blir samtidig presentert for to andre forskjellige tidslinjer samtidig, både avhøret og spørre-programmet. Dette gjør at vi må holde fokus på tre tidslinjer på engang, men det er ikke vanskelig å få med seg hva handlingen i filmen er eller hva budskapet er.
Det er vanskelig å si når spenningstoppen i filmen er. Det er mye som skjer på en gang i filmen på grunn av de tre forskjellige tidslinjene. Spenningstoppen er nok fremdeles i det øyeblikk Jamal skal svare på det siste spørsmålet som kan bety at han vinner 20 millioner rupier. Han velger da sitt siste virkemiddel, nemlig å ringe en venn. På samme tid løper Latika rundt i Mumbai for å finne Jamal. Hun finner en tv i et butikkvindu der hun ser at publikummet venter spent på om noen skal ta opp telefonen. Latika kommer da på at Salim ga telefonen til henne. Hun løper alt hun kan tilbake til bilen, og ved det siste ring klarer hun å ta den. Det er så spennende at man nesten ikke klarer å se på. Hun tar opp telefonen og sier at hun er i sikkerhet, at alt vil gå bra. Hun svarer derimot ikke på spørsmålet. Det var likevel ikke noe problem for dette spørsmålet var det han kunne aller best. Spenningen blir bygget opp mot en spenningstopp som regissøren lar være punktet rundt det siste hjelpemiddelet, nemlig telefonsamtalen.
Filmen har ikke noe spesielt vendepunkt slik jeg tolker det, det behøves heller ikke ettersom historien virker såpass ekte. Det eneste som kan være en vending i filmen er broren Salim, som skifter personlighet. Fra å være grådig og egoistisk, blir han snill og omtenksom slik man ønsker han kunne være. Han hjelper Latika og Jamal til å bli sammen igjen. Dette er et vendepunkt i hans karakter, og det kommer uventet da man er blitt vant til at han er en lite omtenksom person. Dette gir allikevel stor mening da vi skjønner at det er noe godt i hvert menneske, til og med Salim.
Regissøren får frem temaet ved hjelp av tidsskifter. Han bytter hele tiden mellom fortid og nåtid, noe som får frem detaljene i filmen og ikke minst kontrastene i personenes liv.

Nerven i filmen er slik jeg ser det Jamals kjærlighet til Latika. Det er hele meningen med filmen, noe vi får vite om hele tiden, og noe som er umulig å ikke bli engasjert over. Spenningen rundt skjebnen til de tre karakterene er også en del av nerven i filmen. Man vet hele tiden litt om hvordan det kommer til å gå med dem, på grunn av de filmatiske tidsskiftene, men nerven beholdes allikevel hele filmen i gjennom.
Forfatteren av boken bak filmen har valgt å skrive boken utifra Jamal sin synsvinkel. Vi følger Jamal og hans fortellerstemme gjennom hele historien. Dette opplever man både når han forteller om barndommen, om konkurransen og der han sitter på politiets kontor til ¨avhør¨. Filmen har en så sterk historie i seg selv og virker så autentisk at det er lett å glemme at den faktisk er skrevet av en forfatter. (Time Magazine) Den autorale synsvinkelen blir lite synlig, mindre enn i boken ¨Barsakh¨. Kontrastene mellom mennesker i India og deres forskjellige livsvilkår er minst like kontrastfylte og ulike som i boken ¨Barsakh¨.
I motsetning til boken ¨Barsakh¨ henter filmen de fleste av sine scener fra bymiljøet og slummen i Mumbai. Filmen er omtrent 5 år gammel, og tar for seg et miljø fra nåtiden. Slummen i Mumbai og fattigdommen i India er et vedvarende samfunnsproblem, sånn har det vært i hundrevis av år og vil trolig forbli sånn i lang fremtid. (Wikipedia) Dette gjør filmen aktuell, da den tar opp et problem som er verdens- omfattende. Her møter filmen ¨Slumdog Millionaire¨ og boken ¨Barsakh¨ hverandre i sine temaer. Nemlig kontrasten mellom rik og fattig i verden. Det skjer innenfor en og samme by i den tredje verden eller som vi ser i ¨Barsakh¨ mellom vår rike verden altså den første verden og den tredje verden i form av Ghana.
Personene i boken blir skildret med både direkte og indirekte personskildringer. Vi får åpenbart se hvordan de ser ut, men også hva slags personligheter de har. Jamal og Latika er statiske karakterer, de forblir mer eller mindre slik de alltid har vært. Salim er derimot en dynamisk karakter, han gjennomgår en utvikling i filmen og forandrer seg på grunn av hva han har gått i gjennom. Dette skjer i slutten av filmen, da det virkelig teller.
Tanker og meninger
Jeg tenker at om boken ¨Barsakh¨ skulle blitt filmatisert, ville den blitt en like severdig film som ¨Slumdog Millionaire¨. Da jeg leste boken ¨Barsakh¨ så jeg for meg en handling relativt lik som i filmen ¨Slumdog Millionaire¨. Begge handlingene foregår i forskjellige miljøer, men omhandler mye av de samme temaene. Der både fattigdom og rikdom herjer på samme tid. Det er likevel to forskjellige sider av jorden, men på mange måter er det likt.
Det er mange skjebner med i filmen, hva er vel oddsen for at akkurat det Jamal har opplevd i livet sitt, skulle ende opp som spørsmål i konkurransen. Den eneste grunnen til at han meldte seg på konkurransen var så Latika kunne se hvor han var. Og hva er vel sjansene for at hun så på programmet akkurat den tiden? Men Jamal er smart, og husket den gangen da han fant Latika og hun så på programmet hjemme hos hennes herre, hvor hun var fange mot sin egen vilje i realiteten. Alternativet for henne hadde vært å flykte, men da hadde hun endt opp i slummen igjen. Men tilslutt er det kjærligheten som får henne til å flykte, og ikke redselen for å havne i slummen.
Dette får meg til å tenke på at uansett hvor man blir født så vil alltid kjærligheten til andre mennesker være av større betydning enn alle materielle goder. Både filmen og boken har begge åpnet mine øyne for disse realiteter, vi må alle gjøre så godt vi kan for å minske forskjellen mellom fattig og rik i verden, slik at alle har bedre muligheter til å leve gode liv.
Kildeliste
http://www.simonstranger.com/
http://www.barnebokkritikk.no/modules.php?name=Reviews&rop=showcontent&id=674
http://bokverdami.blogspot.no/2013/07/bok-barsakh-av-simon-stranger.html
http://polyfoni.wordpress.com/2009/11/24/barsakh-av-simon-stranger/
http://news.cision.com/no/cappelen-damm/r/simon-strangers-kritikerroste-roman-barsakh-populaer-i-utlandet,c9173098
Kontekst, Gyldendal Norsk Forlag, utgitt i 2006
http://slumdog2009.blogspot.no/2009/05/slumdog-millionaire.html
http://k8harper.wordpress.com/2009/11/04/a-psychoanalytic-analysis-of-slumdog-millionaire/
http://lets-bring-it-on.blogspot.no/2010/01/slumdog-millionaire-character-analysis.html
http://deterfalidet.wordpress.com/2010/01/21/character-analysis-jamal-from-slumdog-millionaire/
http://nn.wikipedia.org/wiki/Slumdog_Millionaire
http://www.kulturvinduet.no/tekst/7346/Slumdog-Millionaire-studieguide.aspx
http://www.flickr.com/search/?q=slumdog%20millionaire
Laget av
Andrea Karoline
Tandberg
10a
Norsk fordypningsoppgave 2014
Full transcript