Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Bevara dialekterna

No description
by

Elin Flodin

on 9 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Bevara dialekterna

Bevara dialekterna
Vad är en dialekt?
En dialekt är en språkart som talas av invånarna inom ett avgränsat geografiskt område. Det är den enklaste definitionen, men i själva verket är det inte alltid så självklart var gränserna mellan olika dialekter går.
Varför?
Jag ska nu presentera olika aspekter till varför dialekterna bör bevaras.
Sammanhållning
Jag anser att dialekterna skapar en viss gemenskap och sammanhållning, då man delar ett kulturarv, vilket bör bevaras till nästkommande generationer.Idag ser man väldigt blandat på dialekter. Antingen så ser man dialekten som något pinsamt, och döljer den. Eller så väljer man att raka på ryggen och stolt visa upp sitt ursprung
Sammanhållning forts
Dialekter skapar en sammanhållning mellan en grupp individer, men även en avskildhet till de andra resterande. dialekten visar på ett arv, som en grupp människor har gemensamt, vilket skapar ett visst band mellan dem.
Identitet
Genom att ha en viss dialekt, kan det bilda en viss tanke av andra personer. Om en person tex är från Göteborg, kan människor genom stereotypisk synvinkel tro att personen är "go och glad". Detta kan göra att en ny identitet skapas för göteborgaren, då den försöker att leva upp till förhoppningarna.
Vanliga argument
I media är det vanligt att dialekter ifrågasätts. Kritiker menar på att enbart rikssvenska bör användas. meningen med detta är att alla ska förstå vad som sägs. Till en viss del håller jag med, då vissa dialekter kan vara svåra att förstå. med en t.ex Gotlänsk dialekt på nyheterna, behöver man spetsa öronen extra.
Argument forts
Däremot anser jag att en blandning av dialekter inom media är något positivt. Genom detta kan människor från olika landskap i Sverige få ta del av media. vi lär oss även att lyssna och anpassa oss till dem. Och hur roligt skulle det vara ifall vi enbart fick lyssna på Stockholmare på TV?
Slutsats
Jag står kvar vid åsikt om att dialketer är bra och bör bevaras. Dialekten berättar ursprunget på en människa. Dialekten beskriver ett läns historia och kultur, med talespråk, sånger, ordspråk osv. Jag anser att dialekterna skapar en viss gemenskap och sammanhållning, då man delar ett kulturarv, vilket vi bör föhålla.
Nya ord skapas
Utan dialekterna skulle rikssvenskan bli fattig på ord. Med dialekter skapar människor från olika län nya ord, som inte är det andra likt. På så sätt sprider sig dessa ord som en löpeld, vilket tillslut blir ett nytt ord.
Full transcript