Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Revolucioni Industrial

No description
by

Flori Xhaferi

on 4 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Revolucioni Industrial

Revolucioni I Industrial
Zhvillimi i industrise tekstile
Ne shekullin XVII Anglia permendej per prodhimin e cohes prej pambuku dhe leshi.Kjo cohe kerkohej shume ne tregun evropian por prodhimi i saj ishte i kufizuar sepse behej me vegla artizanale.Rritja e prodhimit te cohes sillte fitime te medha keshtu qe mjeshter te zote kruijuan makineri te reja me ane te te cilave u rrit prodhimi i cohes
Lindja e fabrikes
Perdorimi i makinerive te reja solli lindjen e fabrikave.Keto ishin ndertesa te medha ku puna behej nga makinerite.Fabrika e pare u krijua ne Derbi te Anglise.Ne 1769 Xhejms Vati ndertoi makinen e pare me avull.Kjo makine u perdor ne industrine tekstile,miniera dhe ne bujqesi e transport.Motori me avull ishte shpikja me e madhe e kohes,qe solli transformime te medha ne jeten e njeriut.
Ne vitin 1807 lindi avullorja e cila filloi te zvendesonte anijet me vela.Me vone lindi treni qe zvendesoi karrocen.
Revolucioni i parë industrial filloi aty nga vitet 1790, për te mbaruar nga fillimet e revolucionit të dytë industrial.Qendra e revolucionit industrial ishte Mbreteria e Bashkuar dhe disa vite me vone u perhap edhe ne:Gjermani,France dhe ne disa zona te Belgjikes.
Me pare u krijua cikriku fluturues ne endje.Mbeti mbrapa procesi i tjerrjes.Ne vitin 1765 u shpik makina Xhenni,qe e rriti 8 here procesin e tjerrjes.Me kete makineri dridheshin 16-18 fije njeheresh.Per te vene ne levizje keto makina te reja nuk mjaftonte forca e dores.Per ta zvendezuar ate ne fillim u perdor forca e ujit dhe me vone forca e avullit.
James Hargreaves
Revolucioni industrial e kuptimi i tij
Perdorimi i makinerive,i qymyrgurit e avullit sollen nje zhvillim te shpejte.Dyqanet e mjeshterve qe kishin pak punetore u zvendesuan nga fabrikat qe prodhonin me ane te makinerive.Keshtu lindi industria moderne dhe filloi te zhduket artizanati.Ky proces u quajt Revolucion Industrial.
Punoi:Flori Xhaferi
Full transcript