Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Pasurite e medha natyrore , sociale dhe ekonomike te

No description
by

Johana M

on 21 September 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Pasurite e medha natyrore , sociale dhe ekonomike te


Rendesia se pasurive natyrore dhe kulturore te trevave shqiptare per zhvillimin turistik te tyre , gjendja aktuale dhe mundesite per zhvillimin e ardhshem te turizmit.

Vizioni per te ardhmen
Pasurite Natyrore
Larmia e pasurive natyrore qe ofron Shqiperia jane faktor kyc ne zhvillimin e turizmit e si pasoje e zhvillimit ekonomik te Shqiperise.

Nder keto pasuri rendisim : hidrologjia , relievi , klima , bota bimore e shtazore , pozita e pershtatshme gjeografike .
Pasurite kulturore
Në potencialet historike dhe kulturore të Shqipërisë për zhvillimin e turizmit, përfshihen:

 vendet dhe objektet arkeologjike (Butrinti, Apolonia, Dyrrahu etj.
 kalatë dhe kështjellat mesjetare (Rozafa, Kruja, Berati, Tepelena, Gjirokastra etj.
 objekte të ndryshme të kultit si: kisha, xhami, teqe etj.
 objektet e kulturës materiale dhe etnografike, ku çdo rajon, madje shpesh çdo fshat, ofron të veçantat e tij në mënyrën e jetesës dhe veshjesh, ushqimit etj
 institucionet e ndryshme kulturore si ato muzeale, teatrale, sportive etj., të cilët mund t’i shërbejnë mjaft mirë edhe sektorit turistik.

Tendenca aktuale
Ndryshimi në infrastrukture ka rritur ndjeshëm interesin për të vazhduar investimet në këtë fushë, duke sjellë një bum ndërtimesh si në bregdet ashtu dhe në pjesët e tjera të vendit. Mund të themi se Shqipëria se shpejti do të mund të përmirësojë imazhin e saj me anë të bukurive që natyra i ka dhuruar dhe ekonominë me fitimet që kjo industri sjell përditë.Me te drejte rajoni i bregdetit jugor te Shqiperise eshte vleresuar si “zona me e rendesishme dhe ekonomikisht fizibel nga pikpamja e zhvillimit dhe e mjedisit”.

Rajoni i Himares , permendet per asetet mjedisore dhe kulturore unikale. Keto asete perbejne edhe bazen solide per zhvillimin e turizmit. Disa prej kushteve qe plotesohen per zhvillimin e turizmit si industri prioritare ne kete rajon jane :

ƒ Mjedisi natyror ka mbetur endei i paprekur nga procesi i Industrializimit te Shqiperise.;
ƒ Ka potenciale per zhvillimin e Turizmit Nderkombetar rural, i cili mund te mund te behet konkurues me zona te tjera ne rajonin Mesdhetar .
ƒ Nje nivel i larte Biodiversiteti i cili kerkon mbrojtjen dhe integrimin e duhur ne perspektivat e zhvillimit turistik te rajonit.
ƒ Nje trashegimi te pasur natyrore dhe kulturore ne pergjithesi si dhe site arkeologjike ne vecanti te cilat bejne bazen ne te cilen mund te zhvillohen pikat atraktive turistike cilesore.
Rajoni i Himares
Aktivitetet e ofruara
Avantazhet qe rritin shanset per rajonin e Himares te terheq vizitore konsistojne ne natyren mahnitese te pazbuluar, zonat e trashegimise kulturore si dhe afersine me tregjet e konsoliduara apo ne rritje vecanerisht destinacione si ishulli i Korfuzit dhe Rajoni i Epirit te cilat nga ana tjeter me ane te produktit te pasur turistik kontribuojne ne drejtim te konkurrences per rajonin.

Durrësi, sot është qyteti port më i rëndësishëm i Shqipërisë si destinacion turistik. Gjatë periudhës verore në Durrës vijnë më shumë se 150.000 turiste . Por gjendja aktuale e plazhit le shume per te deshiruar.
Durresi
Plazhi i Durresit
Nga analizat e kryera në plazhin e Durrësit, rezulton plazhi më i ndotur. "85% e rezultateve e klasifikojnë këtë plazh në kategorinë D, shumë të ndotur, ku duhet të merren masa urgjente për përmirësimin e situatës. 14% në kategorinë C, cilësi e mjaftueshme, dhe vetëm 4 % në kategorinë B, cilësi e mirë. Madje në disa zona duhet të vendosen tabela ndaluese për larjen e pushuesve sepse rezultatet janë alarmante. Ky vlerësim kërkon marrjen e masave urgjente për përmirësimin e gjendjes pasi risku për shëndetin publik është shumë i lartë.

Durrësi është një destinacion interesant për turizmin historik. Disa nga monumentet e qytetit antik i kanë rezistuar kohës dhe janë akoma sot në një gjendje të mire.
Por gjendja aktuale e Amfiteatrit te Durresit eshte mjaft kritike.
Monumenti kërkon ndërhyrje emergjente në sistemin e rrjetit të ujërave.
Dy janë faktorët që kanë ndikuar në degradimin e këtij monumenti :
ndërhyrjet restauruese të gabuara
si dhe
ndërtimi i ujësjellësit të shtëpive
në anë të monumentit.
Mozaiku mural, unik në llojin e tij po humb identitetin për shkak të lagështirës.
“Zona me e rrezikuar eshte pjesa e poshtme e amfiteatrit e cila ka nje lageshtire shume te madhe por gjithashtu e rrezikuar eshte edhe pjesa e siperme e amfiteratrit me te gjitha ndertimet abuzive dhe nderhyrjet qe jane bere rreth monumentit. Ne kete lloj nderhyrje eshte e rendesishme prania e arkeologeve profesioniste”

Pikat e forta
1- Kombinimi i turizmit malor , bregdetar kulturor.
2- Burime te shumta natyrore.
3- Monumente te shumta kulturore.
4- Burime njerezore (mosha mesatare e popullsise 30 vjec).
5- Mberritja ne kete vend me menyra te ndryshme : ujore , rrugore , ajrore.
6- Klima mesdhetare ( afro 300 dite me diell).
7- Ushqimi i larmishem me gatime unike.
Pikat e dobeta

1- Infrasturktura e dobet.
2- Mungesa e profesionalizmit.
3- Imazhi jo i mire nga vendet e tjera.
4- Sinjalistike rrugore e dobet.
5- Mungesa e njesive akomoduese me kapacitete te medhaja.
6- Veshtiresi ne zbatimin e strategjive dhe politikave turistike.
7- Njohja e ulet nga vendet e tjera.
8- Mungesa e organizimit ne shume aspekte ekonomike , politke e sociale.
9- Problem i pronave dhe ndertimet pa leje.

Mundesite
1- Ekzistenca e vendeve ende te pazbuluara.
2- Politikat e ndryshme ne terheqejen e investitoreve.
3- Zhvillimi i turizmit si dega kryesore e ekonomise.
4- Mundesi bashkepunimi ne agjensite nderkombetare.
5- Zhvillimi dhe marketimi i ofertave turistike.
6- Zhvillimi i turizmit te sporteve ujore.

Kercenimet
1- Globalizimi .
2- Konkurreca mjaft e madhe e sidomos me vendet fqinje.
3- Mungese stabiliteti politik.
4- Zbehja e traditave dhe zakoneve.
5- Mungesa e organizimit te evenimenteve me fame boterore.

Nga kjo analize del ne pah se vendi une ka burime te shumta per zhvillimin e turizmit ne nje sere degesh te tij por nga ana tjeter verehen dhe nje sere mangesish te cilat duhet tu japim nje zgjidhje sa me te shpejte , dhe kjo mund te arrihet vetem ne rastet kur hartohen politika turistike te studiuara mbi bazen e gjendjes aktuale ne te cilen ne ndodhemi.
Analiza SWOT e turizmit ne Shqiperi
Turizmi malor , do te jete turizmi i se ardhmes. Shqiperia ka nje potencial te jashtezakonshem , per siperfaqen e saj te turizmit malor. Shqiperia ka masive malore , qe rrine muaj te tere me debore , per qe deri para pak viteve kane qene shume te veshtire per tu arritur. Pushteti qendror e ka fokusuar vemendjen tashme ne kete dege te turizmit , dhe po ben perpjekje qe kjo dege te jete e arritshme si me infrastukture , promovim si dhe ne lehtesira fiskale per te gjithe ata te cilet do te investojne ne turizmin malor .

Veprimet turistike jane te shumta dhe fillojme me turizmin e bardhe gjate stines se ftohte te vitit dhe pasohet me turizmin e gjelbert qe zhvillohet gjate stines se ngrohte.
Cfare ofron turizmi malor.
Turizmi malor : Sporte dimerore , Gastronomi , Kulture dhe Histori.


Kështjellë e lashtë në Berati e ngritur në kodrën shkëmbore të qytetit, në lartësi 185-187 metra, në anë të lumit Osum. I përkiste fisit ilir të Desaretëve. Si pike e rëndësishme u shndërrua në qytet kështjelle me mure të lartë që përfshijne një sipërfaqe prej rreth 10 hektaresh. Në shek. XIV ishte qendër e principatës së Muzakajve. U pushtua nga osmaneët më 1417. Për madhështinë dhe objektet që ka, tërheq shumë vizitorë.

Kështjella e Beratit (Antipatrea)

Kështjellë e mesjetës së hershme, u ndërtua në shek. V-VI. Gjatë periudhes së perandorit Anastasi I të Bizantit që ishte nga Iliria dhe që kishte lindur në këtë qytet. Në hyrjen e saj gjendej statuja prej bronxi e një kalorësi (sipas përshkrimit të historianes Ana Komneni). Karl dhe Gjergj Topia në shek. XIV këtu patën selinë e tyre.

Kështjella e Durrësit

Kështjella që ngrihet në një kodër të Gjirokastrës dhe që ruhet relativisht në gjendje të mirë. Nga gërmimet gjologjike del që të jetë e ngritur qysh në shek IV, por që ka marrë trajte më të plotë më pas, deri ne shek. VI. Ka qenë qendër e fedalëve shqiptarë Zenebishë (shek. XIV) dhe më pas u përfshi nën despotatin e EpiritKa tri hyrje kryesore dhe një të vogël dhe 7 kulla me lartëesi deri në 30 metra. Kjo kështjellë është një thesar i kulturës shqiptare, tërheq shumë vizitorë.


Kështjella e Gjirokastrës

Kështjellë e ngritur në një kodër shkëmbore e me faqe të thepisura në anën Jug-Lindore të qytetit të Krujës. Sipas të dhënave arkeologjike kodra ka qenë e banuar që në shek. V-VI. Ka qenë e lidhur me Durrësin, që sinjalizonin dhe mbronin njëri – tjetrin. Në shek. XIII-XIV ishte qendra e shteti të Arbërit dhe Karl Tropia e bëri kryeqendër të zotërimeve të veta. Kështjella e Krujës u bë fortesa e qëndresës heroike të shqiptarëve dhe prijsit të tyre të madh Skëndërebeut. Forma e kështjellës është eliptike, 804 metra e gjatë dhe zë 2.25 ha. Në muret rrethuese ngrihen 9 kulla. Brenda mureve të kështjellës është ngritur Muzeu i Gjergj Kastriotit .

Kështjella e Krujës

Kështjella e Shkodrës nga vendasit thirret me emrin Rozafa. Ngrihet mbi një kodër shkëmbore në perëndim të qytetit, midis lumenjëve Drin dhe Bunë. Muret e saj rrethojnë 9 hektarë tokë. Njihet si qendër e fortifikuar qysh në periudhën e mbretit ilir Gent. Historiani Tit Livi e quan si “vendi më i fortë i labeatëve”. Me emrin Rozafa del që nga shek. VI. Sipas legjendës, në muret e saj u muros e gjallë Rozafa, nusja e vëllait më të vogël, e njërit nga tre vëllëzërit që e ngritën këtë kështjellë. Në bazë të legjendës është mbajtja e fjalës së dhënë dhe flirti për hir të së ardhmes. Kështjella ka qenë simbol i qëndresës. Në përgjithësi Rozafa ruhet mirë dhe tërheq turistë e vizitorë të ndryshëm.

Keshtjella e Shkodres


Veshjet popullore, janë pa dyshim një nga manifestimet më të fuqishme të kulturës tradicionale. Ato janë trashëguese e transmetuese të shumë elementëve, që vijnë nga lashtësia dhe nga koha e mesme, por janë njëkohësisht edhe shprehje e marrëdhënieve kulturore me popuj të tjerë gjatë shekujve.

Veshjet tradicionale shqiptare
Shqiperia eshte destinacion turistik i sigurte , me vlere te larte qe karakterizohet nga nje larmi e pashoqe e atraksioneve natyrore dhe kulturore te klasit boteror ne nje siperfaqe te vogel gjeografike , i menaxhuar ne nje menyre te pergjithshme mjedisore e sociale , lehtesisht e mberriteshme nga tregjet turistike europiane.


Përgatitën :
Johana Marku
Eva Vraniçi
Erjana Xhelollari
Ermal Keshi
Enrik Shehu
Ermal Fierza
2013-2014
Full transcript