Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ørken

No description
by

Liselotte Ferslev Lage

on 8 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ørken

Ørken
Ørken
En ørken behøver ikke at være sand, det kan bare være områder hvor der ikke findes særligt meget vand, et eksempel kan være Antarktis som faktisk er verdens største ørken.
Verdens tørreste sted er Atacama-ørkenen. I nogle ørknener er der meget varmt og i andre ørkener kan det være meget koldt.
Ørkenen som levested
I Ørkenen er der mange temperatursvingninger, om dagen kan temperaturen komme op til 50 grader, om natten kan den komme helt ned til minusgrader. Temperaturene er også meget højere end i Danmark. Derfor er der ikke meget vand til rådighed til for planter og dyr.
Planter i ørkenen
De planter, som kun lever et år, kaldes for enårige planter. De spirer, blomstrer og sætter frø i løbet af meget kort tid, når der er perioder med nedbør.
Dyr i ørkenen
Selvom ørkenen er et af de barske steder på hele jorden, er der stadig dyr der lever der. De er tilpasset til at leve der. De fleste ørkendyr er lyse, så de reflektere lyset.
Ørkenspredning
Hvert år bliver et arial, der svarer til halvdelen gange danmarks arial til ørken. Ørkenspredning er ikke nødvendigvis ørkener, som spreder sig, men derimod frugtbar jord, som bliver gold.
Der falder ikke særlig meget regn om året ude i ørknen. Og fordi det er så tørt i ørkenen er fordi at der falder faktisk mindre end 250 mm nedbør om året.
Når det er så tørt som det er, er det også kun specielle dyr og planter som kan leve ude i ørkenen. Planter og dyrene skal være specielt tilpasset.
Der findes ørkener på hele jorden, i alle verdensdele, de fleste ørkener findes i områder med høj varme, for eksempel omkring Jordens to vendekredse, som ligger 23,5 grader nord og syd for ækvator.
I ørkenerne falder der meget lidt vand, den nedbørsmøngde er under 250 mm om året og det er ikke særlig meget, i forhold til i Danmark hvor der falder 720 mm om året.
Ørkener er ikke kun fyldt med sand, det kan også bestå af klipper, grove sten, grus eller en hård jordskorpe med udfældet salt. Jorden er meget næringsfattig derfor er det ikke et godt levested for planter.
Man siger at ørkenen er et meget ekstremt sted at leve, derfor tror man at det kun er meget få arter der kan overleve i ørkenen. Men det er sådan at der faktisk er mange forskellige dyr og planter der lever i Ørkenen.
Mange ørkenplanter er stængel- eller bladsukkulenter. Det vil sige, at de ophober vand i enten stænglen eller bladene. Kaktussen er et eksempel på en stængelsukkulent. I tørkeperioder bruger kaktussen det vand, der er ophobet i stænglen. Når det så regner, suger den nyt vand ind i stænglen, så den kan overleve endnu en tørkeperiode.
Men nogle planter er flerårige, Det er ofte løvfældende, lave buske der har små, behårede blade. De har mange lange rødder, de strækker sig helt ned til grundvandet. Når der er tørke går de i en slags dvaletilstand.
Kaktussens torne bruges til at beskytte den, så den ikke bliver ædt. Tornene giver den også skygge, så fordampningen bliver mindere.
Foreksempel pungdyr og gnavere sover om dagen, for at undgå temperaturen. De sover nede i huler under jorden. Fugtiheden i sandet stiger og temperaturen er en del lavere, når man blot graver en halv meter ned.
Nogle specielle arter kan også opsamle vand fra luften af, i Namib-ørkenen finder der en bille som kan opfange fugtigheden i luften ved at stå på hovedet, når den gør det dannes der små vanddråber på den bagben og på dens krop. Og efter det glider vanddråberne lige så stille ned til dens mund
Mange af de andre dyr får vand fra de der de har spist, og planteæderne spiser tidligt om morgenen. Planterne har nemlig opfanget vand om morgenen inden de bliver spist, på den måde for dyrene vand.
Mange af ørkenes dyr er nataktive, for at de undgår de høje temperatuere, fordi at om natten er temperaturen nemlig meget lavere end om dagen.
Frøerne ligger i dvale, og venter på at der kommer regn.
Når jorden er blevet gold, kan den ikke længere bruges til landbrugsjord. Det giver indbyggerne større promlemer med sult.
Hvis indbyggerne i de tørre områder dyrker jorden intnensivt, bliver næringsstofferne i jorden brugt hurtigere, end de kan erstattes.
Full transcript