Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Mali i Zi

No description
by

Rrita Lluka

on 26 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mali i Zi

Mali i Zi
design by Dóri Sirály for Prezi
Sipërfaqja e Malit të Zi është 13812 km2, popullsia është 635.000 banorë dhe dendësia 45 banorë km2. Kryeqyteti i Malit të Zi është Podgorica me 139 mijë banorë.
Malet
Mali i Zi dallohet me male dhe rrafshe të larta, lugina të thella lumore dhe me gropën tektonike-kartstike të liqenit të Shkodrës. Malet më të njohura të Malit të Zi janë: Sinjajevina, Bjellasica, Durmitori, Komovi, Magnik, Llovqen e Rumia, kurse fushat e njohura janë: fusha e Podgoricës dhe e Ulqinit, zgjerimet e luginave të lumenjëve të Beranës, Bjellopole, Plevles, Nikshiqit.
Industria ne Malin e Zi
Mali i Zi në aspektin ekonomik në kohën e Jugosllavisë së dytë pati arritur nivel të konsiderueshëm të zhvillimit, duke arritur nivelin në mes të Bosnës dhe Serbisë, duke zhvilluar industrinë e rëndë (metarulgjinë e zezë e me ngjyra), metalike, elektrike, ushqimore, të drurit, të letrës e celulozës dhe lëkurë-këpucëve.
Mali i Zi kufizohet me:
Klima
Klima e Malit të Zi ndryshon varësisht nga relievi dhe afërsia e detit, prej asaj malore, kontinentale, e ndryshuar mesdhetare në fushën e Podgoricës dhe mesdhetare në bregdet.
Hidrografia
Mali i Zi i ka këta lumenj: Moraça, Limi, Tara, Piva, Zeta, Cijevna, Cërnojeviq Rijeka. Këta lumenj kanë rëndësi të madhe ekonomike për Malin e Zi.
Liqeni i Shkodrës i takon Malit të Zi dhe Shqipërisë, është liqeni më i madh në Gadishullin Ballkanik, kurse Liqeni i Plavës ka prejardhje glaciale-morenike.
Mali i Zi ka edhe shumë liqene (p. sh. Liqeni i Zi) të tjera glaciale në malet e larta dhe kanë vlera të mëdha turistike.

Ushqimi
Ushqimi në Malin e Zi ka ngjajshmë me ushqimin italian, sidomos në mënyren se si gatuhet buka. Disa nga ushqimet kryesore në Mal të Zi janë: rrushi, tullumbat, speca të mbushur, supë vici, orizi etj.

Ekipi i futbollit të Mal të Zi dhe emblema e tyre.
Vallëzimi tradicional kryesor i Malit të Zi quhet Oro ose për ndryshe mund të quhet Shqiponja. Në këtë valle zakonisht nuk ka muzikë sepse shumicën e kohës vallëtarët këndojnë.

Një tjetër valle që vallzohet edhe nga shqiptarët është shota. Kjo valle kryesisht vallëzohet në dasma dhe vallzimi zakonisht zhvillohet nga një vajze dhe një djalë...

Mali i Zi
Vallëzimi Tradicional
Mali i Zi ka një numër të vendeve të rëndësishme kulturore dhe historike, duke përfshirë edhe vendet e trashëgimisë nga e para-romane, gotike dhe baroke.
Rajoni bregdetar i Malit të Zi është i njohur veçanërisht edhe për monumentet e tij fetare.
Ndikimi bizantin në arkitekturë, dhe në vepra arti fetar është veçanërisht e dukshme në brendësi të vendit.
Arkitektura ne Malin e Zi
Pasuritë nëntokësore
Mali i zi nuk ka pasuri të mëdha nëntokësore përpos qymyrit të murëm në fushën e Pievles, boksitit në rrethinën e Podgoricës, plumbit, zinkut gëlqëror, mergele, rërë, kripë detit..etj.
Ekonomia
Ekonomia e Malit të Zi është më së shumti e shërbimit bazë dhe është në fund të tranzicionit drejt ekonomisë së tregut . Sipas Fondit Monetar Ndërkombëtar ,GDP nominale e Malit të Zi ishte 4114000000 $ në vitin 2009 . PBB për vitin 2009 ishte 6,590 $ miliard dollarë, ose 10,527 $ për kokë banori. Vendi pritet të dalë nga recesioni në mesin e vitit 2010 , me rritje të GDP parashikuar në rreth 0.5 %. Megjithatë ,varësia e ndjeshme e ekonomisë malazeze në investimet e huaja direkte lë të ndjeshëm ndaj goditjeve të jashtme dhe një të lartë të eksport-import deficitit tregtar.
Turizmi është një kontribues i rëndësishëm për ekonominë malazeze.
Punuan:
Rrita Lluka,
Fiona Aliu dhe
Vita Kika.
Turizmi
Nga vitet 60 të shekullit XX filloj ta zhvilloj turizimin bregdetar dhe malor,në zonën e Budvës e të Shën Stefanit dhe të Ulqinit me Tivar, i cili për shkak të luftërave të viteve të 90-ta, pësoi humbje të klientëve nga bota e jashtme dhe nga ish-Jugosllavia.Turizmi i Malit të zi është në zhvillim e sipër, shumë invesitorë të huaj kanë filluar të investojnë kapitalin e tyre në Mal të Zi. Ka turista prej Sërbisë, Kosovës, Maqedonisë e prej disa vendeve evropiane e botërore.

Qytetet më kryesore turistike janë Ulqini, Tivari, Budva e disa qytete të tjera. Mali i Zi ka dalje të menjëhershme në det, po ashtu ka lidhje detare me shumë vende të botës. Mali i Zi ka lidhje të mira po ashtu me Kosovën, Sërbinë, Shqipërinë e me vende të tjera Ballkanike. Poashtu është i pasur me monumente arkitektonike nga koha ilire e cila ishte vendase e nga kohë pushtuese: Bizantine, Sllave, Osmane, e që po ashtu nxitë zhvillimin turisitik.
Regjistrimi dhe Gjuha Zyrtare në Malin e Zi
Edhe pse në Mal të Zi është bër regjistrimi në vitin 2003 ai regjistrim nuk ka qenë transparent sepse nga shumë të dhena shqiptarët dalin mbi 60.000 kurse nga të dhenat zyrtare janë 31.000.
Sipas regjistrimit 2003 ne Mal të Zi kishte:
Malazez : 260.000
Serbë : 190.000
Boshnjak : 48.000
Shqiptarë 31.000
Sipas rezultateve të para preliminare të regjistrimit të vitit 2011, Mali i Zi ka 625,266 banorë; 94 795 ekonomi familjare dhe 316.083 banesa.

Gjuhë zyrtare është malazishtja si dhe në pjesë të tjera të banuara nga etnit janë të mbrojtura me ligj shqipja, boshnjakishtja dhe serbishtja
Full transcript