Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Hoe werkt het onderdeel van het oog waarmee we licht kunnen

No description
by

justin Stomp

on 6 February 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Hoe werkt het onderdeel van het oog waarmee we licht kunnen

Prikkels
Spieren in het oog
In het oog zitten verschillende spieren met verschillende functies. De oogspieren zorgen ervoor dat de gehele oogbal naar links, rechts, boven en beneden kan bewegen. De kringspieren om de ooglens kunnen de lens boller en platter maken waardoor je je zicht scherp kunt stellen op een bepaalde afstand. Als je ouder wordt gaan deze spieren minder goed werken en kun je een leesbril nemen. Ten slotte zijn er nog de spieren in de iris, de dilatator en de constrictor, die ervoor zorgen dat je pupil kleiner en groter kan worden.
De pupilreflex
De pupilreflex is de reflex die je pupil groter of kleiner maakt. Dit gebeurt door middel van de hoeveelheid licht die op het netvlies, valt. Valt er veel licht op het netvlies, dan wordt de pupil kleiner. Het netvlies vangt het licht op. Dit komt doordat het licht via de zenuwcellen een signaal naar de spiertjes in de iris stuurt en die maakt je pupil kleiner. Gebeurt dit andersom en valt er weinig licht op het netvlies dan gaat er een reactie via de zenuwcellen naar de spiertjes in je iris die de pupil groter maken. Het kleiner en groter worden van je pupil heet dus de pupilreflex.
Spieren in de pupil
Bij de pupil zitten twee spieren: de dilatator en de constrictor. De dilatator zorgt ervoor dat de pupil groter kan worden en de constrictor zorgt ervoor dat de pupil kleiner kan worden. Het evenwicht tussen deze twee zorgt voor een goed zicht.

Het aanpassen van de sterkte van je ooglens om op een bepaalde afstand goed te kunnen zien, noem je accommoderen. Bij accommoderen wordt de ooglens platter of boller, dit wordt gedaan door spiervezels rondom de ooglens. Deze spiervezels heten de de accommodatiespier. Als de oogbol niet elastisch zou zijn zou de ooglens niet kunnen accommoderen want als er geen elasticiteit zou zijn dan kan de ooglens niet boller en platter worden.
Accommoderen
De iris is een onderdeel van een groter vlies, wat rond het hele oog loopt. De iris is onderdeel van het hoornvlies, dit is het deel van het oog waar het licht naar binnen valt. Ook beschermt het hoornvlies het oog tegen infecties.
Het hoornvlies

Dit is het netvlies. In de netvlies zitten lichtgevoelige zintuigen, kegeltjes en staafjes. Door de kegeltjes kun je kleuren zien. Je hebt op het netvlies precies in het midden een gele vlek daar zitten alleen maar kegeltjes. Daarom kun je daar het best zien. Je hebt ook een blinde vlek die zit aan de zijkant. Als je op die manier kijkt kun je niets zien, dit komt omdat in de blinde vlek alleen maar staafjes zitten en die geven alleen maar grijstinten.


De meeste dagdieren hebben dezelfde ogen als mensen alleen er zitten kleine verschillen in. sommige dieren kunnen bepaalde kleuren niet waarnemen en sommige kunnen kleuren waarnemen die wij niet kunnen.Bij de nachtdieren zijn de pupillen vaak groter zodat er meer licht in kan vallen. Ook zijn ze wat groter in vergelijking met de kop. Er zitten meer staafjes en minder kegeltjes. waardoor ze beter in het donker kunnen zien. Ze kunnen alleen bijn a geen kleuren zien doordat ze weinig staafjes hebben. bij nachtdieren zitter ook vaak tapetum achter het netvlies dat alles twee keer zo snel word waargenomen. Er zijn ook dieren die beelden vormen door trillingen.

De traanklieren zorgen voor traanvocht wat ervoor zorgt dat het oog niet uitdroogt. En onder je ogen zitten traanbuisjes, als je gaat huilen lopen de tranen je neus in en daardoor ga je snotteren.
Dit is om het oog te beschermen en het te bevochtigen wanneer je nog steeds kan zien. Dit is omdat vroeger mensen leefde op het jagen en mensen moesten zich verdedigen tegen andere dieren, ze konden geen tijd verspillen door te gaan ‘knipperen’ en met het derde ooglid kan je nog steeds je zicht behouden wanneer je ogen opnieuw worden bevochtigd.
Aan de buitenkant van je oog zitten traanklieren, welke functie hebben die? Waarom moet je vaak snotteren als je huilt?
Hoe werkt het onderdeel van het oog waarmee we licht kunnen waarnemen? Hoe kunnen we kleuren waarnemen?
Bij dieren kan de bouw van het oog verschillen. Hoe zit dat bijvoorbeeld bij dag- en nachtdieren?
Oogleden hebben twee functies, welke? Sommige dieren, zoals een krokodil (kijk dit filmpje) hebben een derde ooglid, wat is hier het nut van? Mensen schijnen ‘vroeger’ ook een derde ooglid te hebben gehad, hoe zit dit?


In zintuig cellen komen er alleen impulsen als de prikkel sterk genoeg is dit noem je de drempelwaarde. is de prikkel niet sterk genoeg op de drempelwaarde te prikkelen dan komt er geen impuls
Je oog heeft een blinde vlek. Wat is dat? Zoek een proefje waarmee je deze kan aantonen.
Je oog heeft allemaal zenuwen. De blinde vlek is de plek waar de zenuwen het oog verlaten, dan gaan ze naar je hersenen. De hersenen krijgen dan door wat je ziet. Op de plek van de blinde vlek zitten geen zintuig cellen. Je bent dus blind op deze plek. Dit merk je eigenlijk niet, want je hersenen vullen dit aan door wat de omringende zintuigen zien. Als je naar een witte muur kijkt dan verwachten je hersens dat de plek waar jij met je blinde vlek naar kijkt ook wit is.
Proefje:
Teken op een wit papier een kruisje. Teken links van het kruisje, op ongeveer 7 centimeter afstand een rondje. Leg het stuk papier op tafel en bedek met je hand je rechteroog. Kijk met je linkeroog naar het kruisje en beweeg je hoofd naar het papier toe, terwijl je naar het kruisje blijft kijken.

Wat is het verschil tussen zenuwcellen en zintuig cellen (in het netvlies)?
Met de zintuig cellen kan je licht zien en de zenuwcellen die geven de signalen door aan de hersenen. De zenuwcellen zijn prikkelbaar, ze kunnen signalen ontvangen en doorgeven zonder verlies van signaalsterkte. De zintuig cellen vangen dus signalen op en de zenuwcellen geven deze door.
Hoe is een zenuwcel opgebouwd? Hoe lang kunnen zenuwcellen zijn?
Een zenuwcel bestaat uit een cel lichaam en uitsteeksels, de uitsteeksels heten dendrieten. In een cel lichaam zit een relatief grote celkern. Dendrieten zijn veel korte uitsteeksels die signalen doorsturen.
Is de oogzenuw een sensorische of een motorische zenuwcel? Wat is het verschil tussen deze twee?
De oogzenuw is een sensorische zenuwcel. Een sensorische zenuwcel is een gevoelszenuw. Deze zenuwen die voelen en zien dus dingen. Een motorische zenuwcel is een bewegingszenuw, deze cellen gaan naar de spieren waardoor je kan bewegen.

Justin Stomp, Max Kapteijn, Chloë Middelaar en Caren Wils - klas 3.3
Vele delen van het zenuwstelsel spelen een rol bij het reageren op de waarneming. Bijvoorbeeld, eerst wordt er geluid waargenomen door middel van de zintuigcellen. Daarna worden er via de zenuwen impulsen doorgegeven aan de hersenen. Daarna worden er vanaf de hersenen weer impulsen doorgegeven die door het ruggenmerg naar de spieren gaan waardoor er een reactie komt.
Het zenuwstelsel
Het centrale zenuwstelsel bestaat onder andere uit de hersenen. Bij het centrale zenuwstelsel hoort ook het ruggenmerg, dit ligt in de wervelkolom en loopt van de hersenen naar het onderste gedeelte van je rug. Het wordt beschermt door de wervels. Door het ruggenmerg worden de impulsen heen geleid, deze gaan naar de hersenen. Maar ze gaan ook van de hersenen weer naar de spieren. Want de hersenen moeten de spieren in beweging zetten, dit gebeurt door middel van het ruggenmerg. Zonder het ruggenmerg zouden de impulsen de hersenen niet kunnen bereiken en ook niet de spieren kunnen bewegen.
Bij het zenuwstelsel in het algemeen horen ook nog de zenuwen. Het zenuwstelsel bestaat dus uit hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen.
Centrale zenuwstelsel
Het perifeer zenuwstelsel
Het zenuwstelsel bestaat uit het centrale zenuwstelsel en het perifeer zenuwstelsel. Het perifeer zenuwstelsel zorgt ervoor dat de verbindingen van en naar de organen en weefsels gevormd worden. Het perifeer zenuwstelsel bestaat uit 31 paar spinale zenuwen uit het ruggenmerg en 12 paar hersenzenuwen uit de hersenstam. Ook bestaat het uit 2 grensstrengen die naast elke kant van de wervelkolom liggen en de zenuwcellen die hierbij horen. Deze zenuwcellen liggen wel buiten het perifeer zenuwstelsel, ze zorgen voor de werking van enkele spieren, organen en ledematen.

De reflex
Een reflex is een automatische reactie op iets waar je niet eerst over nadenkt. Bijvoorbeeld: in de vinger worden pijnzintuigjes geprikkeld doordat iemand op je hand slaat. Hierdoor gaan er seintjes via de sensorische zenuwen naar de hersenen. Via het ruggenmerg gaan er stroomstootjes door de motorische zenuwen die de spieren van de hand kunnen laten bewegen. Vanuit de spieren van de hand gaan er weer impulsen naar de hersenen en weet je dat er iemand op je hand slaat. De hersenen zijn hier dus bij betrokken. Alles gaat allemaal razend snel.

Zowel in het oog als rond het oog zitten spieren (plaatje). Wat is de functie van deze spieren?
Wat is accommoderen, welke rol spelen de spier rond de lens en de elasticiteit van de oogbol hierbij?
De iris is een onderdeel van een groter vlies, wat rond het hele oog loopt. Hoe heet dit vlies en wat doet het?
Blinde vlek
Er zijn 2 soorten spieren rond de pupil die samenwerken, welke zijn dit en hoe werken ze?
Zenuwcellen & zintuig cellen
Zenuwcel
Oogzenuw
Het netvlies
Bouw van het oog bij dieren
Oogleden
Traanklieren
Omdat de prikkels dan niet sterk genoeg zijn voor de drempelwaarde.
De zintuig cellen in je ogen hebben een drempelwaarde, wat betekent een drempelwaarde?
Drempelwaarde
Wat is de pupilreflex?
In het donker kan je geen kleuren meer zien, hoe kan dit?
Kleuren
Wat is kleurenblindheid?
Dan kun je kleuren niet volledig waarnemen dit kan gebeuren als verschillende type kegeltjes niet meer goed werken. het is ook meestal een erfelijke aandoening
Welke delen van het zenuwstelsel spelen een rol bij het reageren op de waarneming?
Naast het centrale zenuwstelsel heb je ook een perifeer zenuwstelsel. Wat is dit?
Hersenen zijn een deel van het centrale zenuwstelsel. Welke organen horen hier nog meer bij?
Wat is een reflex(boog)? Zijn de hersenen daar nog bij betrokken?
Full transcript