Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

basm

Love is in the air! Make a copy of this Prezi and fill out your Valentines name and surprise him/her.
by

Oana Dana

on 28 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of basm

www.mrprezident.com
www.mrprezident.com
DEOSEBIRI
- În acţiunea operei Măgarul de aur nu regăsim lupta dintre bine și rău, dar aceasta este pusă în valoare de lupta contra Venerei din basmul Amor şi Psyche . Basmul prezintă aventurile tânărului Lucius care oglindesc mărirea şi decăderea fiinţei individuale şi sociale a omului şi au o semnificaţie existenţială.

- deşi opera Măgarul de aur respectă în mare parte structura unui basm, acesta este considerat un roman fantastico-satiric.ASEMĂNĂRI
- Ambele prezintă un drum initiatic. În Harap-Alb drumul este reprezentat de maturizare, factorul declanşator fiind chiar călăul acestuia, spânul,care îl supune pe acesta la diferite probe pe care le trece cu ajutorul personajelor cu puteri magice care îl inconjoară. În Magarul de aur drumul iniţiatic începe odată cu plecarea lui Lucius in oraşul Hypata, unde vrea să deprindă talentul în vrăjitorie, continuă cu transformarea în măgar şi peripeţiile din acest timp, în paralel fiind descris şi drumul inţiatic al lui Amor şi Psyche, şi se termină cu iniţierea in misterele zeităţilor Isis şi Osiris.
- Sunt prezente obiectele magice: smicele de măr, apa vie şi apa moartă( Poveste lui Harap-Alb) , şi coroana de trandafiri (Măgarul de aur)

- Exista personaje cu puteri supranaturale precum Isis şi Osiris ( Măgarul de aur) și Sfânta Duminică (Poveste lui Harap-Alb)- Se întâlnesc cifrele magice, cei 3 fraţi, cele 5 făpturi care îl ajută pe Harap-Alb, cele 3 fete ale regelui despre care se vorbeşte În Amor şi Psyche, basm povestit in paralel în Magarul de aur, dar şi motivul mezinului.
Platonism
Conceptia filozofică idealist-obiectivă a lui Platon și a adeptilor săi, care considerau lumea „ideilor veșnice” drept singura realitate, iar lumea materială o copie imperfectă și trecătoare a celei dintâi
Romanul lui Apuleius reflectă realităţile materiale şi spirituale ale veacului său într-o structură narativă ingenioasă, similară cu un scenariu cinematografic, luminat de un mesaj filosofic şi religios, fapt ce are la bază ideile platonice. De asemenea o altă caracteristică specifică platonismului este aceea ce pe Apuleius nu-l interesa atât de tare dialectica Academiei, cât aspectul mitic al gândirii lui Platon, ale cărei mituri imagistice explicau matricea cosmosului.


Realizatori:

Buciuc Oana-Dana
Isac Eusebiu
Popa Laura
Pusca Ana-Maria
Ștefănescu Bianca
Tiron Iris
Full transcript