Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Op safari in Almere

No description
by

Irene Mouthaan

on 22 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Op safari in Almere

Les 2: Spoorzoeken
Les 1: Kennismaking
Les 3: De vos
OP SAFARI IN
ALMERE

Les 1: Kennismaking
In de stad leven veel dieren, niet alleen honden, katten en andere huisdieren, maar ook echte wilde dieren! Misschien heb je zelf wel eens een vos op straat zien lopen, of een buizerd in een boom zien zitten.

Welke wilde dieren heb jij wel eens in de stad gezien?
Maak groepjes van 2
Kies een kaartje
10 minuten nadenken: wat weet je van het dier?
Vertel heel kort aan je klasgenoten wat je weet van het dier ZONDER zijn naam te noemen
Laat je klasgenoten raden welk dier op je kaartje staat
Les 2: Spoorzoeken
Overdag verstoppen stadsdieren zich meestal, maar we kunnen wel zien dat ze ergens geweest zijn. Dieren laten namelijk allerlei sporen achter die wij kunnen vinden!
We gaan spoorzoeken!
Je krijgt een zoekkaart. Op de zoekkaart staan allemaal sporen die dieren achter kunnen laten.

Teken het spoor netjes na. Schrijf of teken erbij waar je het spoor hebt gevonden.
Als iedereen een spoor gevonden heeft gaan jullie weer naar binnen. In de klas vertel je van welk dier jij een spoor hebt gevonden. Teken op het bord ook de plek waar je het spoor hebt gevonden.
Volg de pijltjes tot je weet welk dier het spoor heeft gemaakt.
Als je een spoor hebt gevonden begin je op de zoekkaart bij 'start'.
Les 3: De vos
Almere is een hele groene stad. Geen wonder dus dat er veel wilde dieren wonen. De vos is zo'n wild stadsdier. In het filmpje hiernaast zie je een vos jagen vlakbij een station.
Paspoort
Naam: VOS
Uiterlijk:
Rode vacht, +- 40 cm hoog, pluizige staart, spitse neus en oren.
Kenmerken:
Leeft in groepen van ongeveer 6 dieren, jaagt vaak in de schemering of 's nachts.
Woonplaats:
In een hol in een zandbank, onder een omgevallen boom of tussen boomwortels.
Lievelingseten:
Konijnen, muizen, hazen, wormen, vogels, kevers, aas, eieren, vruchten, bessen, afval en nog veel meer.
De Spelregels
Een vos in je achtertuin, lijkt je dat niet leuk? In het filmpje hierboven vertelt Saskia over de vossen in de achtertuin van haar oom en tante.
Niet iedereen vind het leuk om vossen in zijn achtertuin te hebben. In Londen, Engeland, leven ongeveer 10,000 vossen in de stad! Een heleboel mensen zien de vossen liever ergens anders. Een stadsvos heeft bijvoorbeeld zijn tanden in een baby gezet:
http://www.zie.nl/video/algemeen/Stadsvos-grijpt-baby-in-Londen/m1nz93

Gelukkig is dit heel erg zeldzaam, en in Nederland hoeven we hier niet bang voor te zijn omdat er nog niet zoveel vossen in de stad wonen. Overlast van vossen waar we wél mee te maken hebben is bijvoorbeeld poep in je achtertuin en opengescheurde vuilniszakken.
Vossen
zijn eng!
Een heleboel stadsbewoners vinden het maar niks dat ze hun woonwijk moeten delen met een vos. De poep in de tuin is vies, de knagen aan de vuilniszakken, ze stelen kippen en konijnen en ze kunnen enge ziektes overbrengen!

Gelukkig hebben we nog geen grote overlast van vossen in Almere en valt het met de gevaren nog wel mee. Als je je vuilniszakken in de kliko stopt en een goed, stevig hok hebt voor je kippen of konijnen zul je bijna geen last hebben van vossen.

En die enge ziektes? Ook dat is overdreven. Hondsdolheid komt bijvoorbeeld in Nederland niet meer voor. Bovendien moet je héél erg je best doen om gebeten te worden door een vos, want vossen zijn bang voor mensen.
Wat moet je doen als je een vos tegenkomt?
Vossen zijn bang voor mensen. Laat de vos dus met rust, en bekijk hem van een afstandje tot hij wegloopt.

Zet géén voer neer voor vossen in je achtertuin! De vossen raken dan gewend aan mensen, en gaan meer overlast veroorzaken.

Probeer een vos niet te aaien! Vossen zijn bang voor mensen en ze kunnen je bijten als je ze probeert te aaien.

Als je een gewonde vos tegenkomt, bel dan de dierenambulance (114). Raak de vos niet aan! Blijf in de buurt en probeer in de gaten te houden waar de vos is.
Wat vind jij: horen vossen in de stad? Hoe zou jij het vossenprobleem in Londen oplossen? Daar gaan we nu mee bezig. Lees hoofdstuk 3 uit het werkboek door en beantwoord de vragen.
Les 4: Vogels
Les 4: Over vogels
Paspoort
Naam: stadsvogel
Uiterlijk:
Heeft een snavel, veren en vleugels. Iedere stadsvogel ziet er anders uit.
Kenmerken:
Veel stadsvogels zoals kauwen leven in grote groepen. Vogels fluiten om hun territorium te verdedigen, vrouwtjes aan te trekken en om ergens voor te waarschuwen.
Woonplaats:
Veel vogels slapen op de plek waar ze ook eten vinden. In de lente bouwen veel vogels een nest om hun eieren in uit te broeden.
Lievelingseten:
Sommige vogels eten wormen, rupsen en andere insecten. Andere vogels eten vooral bessen en zaden. In de winter zijn er geen insecten te vinden, sommige insecteneters passen dan hun darmstelsel aan zodat ze ook bessen en zaadjes kunnen verteren!
Overal in de stad zijn vogels te zien. Je hebt vast wel de duiven over het marktplein zien lopen en zwanen zien zwemmen in de vaart. Als je de eendjes gaat voeren komen er heel veel verschillende vogels aangevlogen en gezwommen. Hoeveel verschillende vogels tellen jullie in dit filmpje? Weten jullie misschien ook hoe die vogels heten?
Eendjes, meerkoeten, zwanen en meeuwen krijgen vaak allerlei lekkers van buurtbewoners. Sommige stadsvogels doen iets meer moeite om aan eten te komen. Deze amsterdamse reigers bijvoorbeeld, ze hebben vaste adresjes van snackbars waar ze gaan staan bedelen om eten!

Klik op deze link voor het filmpje: http://tvblik.nl/holland-doc/schoffies
Afspelen tot ongeveer 04:30


Reigers zijn niet de enige slimme vogels in de stad, kraaien gebruiken voetgangersoversteekplaatsen om nootjes te kraken. Ze gooien een nootje op het zebrapad, wachten tot er een auto overheen rijdt en als het voetgangerslampje groen is kunnen ze veilig hun gekraakte nootjes opeten. Dat is nou eens slim!
Vogels herkennen
We gaan zo naar buiten om te luisteren naar vogelgeluiden. Het is heel moeilijk om een vogel te herkennen aan zijn geluid. Vogels zijn wel goed te herkennen aan hun uiterlijk. Als ze stil blijven zitten tenminste! In het filmpje hieronder komen allerlei vogels voorbij, als we straks buiten zijn zie je er vast een aantal.
Vogelgeluiden
De meest voorkomende vogel in Nederland is de merel. Merels kunnen heel mooi zingen, maar ze stelen soms ook geluiden uit hun omgeving! De merel uit het filmpje hieronder doet bijvoorbeeld af en toe een telefoon na. Hoor jij het?
les 5: Overleven in de stad

Er zijn in de stad meer wilde dieren dan je denkt! In de komende 7 lessen gaan we op safari in Almere, op zoek naar de dieren die in de stadsjungle overleven. Maar wat voor dieren leven er nou in de stad? En welke dieren zijn nou wild?
In Almere is heel veel bijzondere stadsnatuur, maar hoe leuk deze aapjes ook zijn: ze zijn jammer genoeg niet wild.
Deze Schotse Hooglanders lopen ook rond in Almere. Zijn dit wel wilde dieren? Wat vind jij?
Je merkt het al, het is moeilijk om te zeggen wat precies een wild dier is. Tijdens deze lessen gaat het over dieren die:
geen baasje of eigenaar hebben (of hebben gehad),
zonder hulp van mensen genoeg eten kunnen vinden,
zich kunnen voortplanten
We gaan nu een spel spelen om de wilde stadsdieren beter te leren kennen.
Kies een kaartje
Op het kaartje staat een geluid. Wacht op het teken van je docent, en maak dan het geluid wat op het kaartje staat.
Ieder geluid is twee keer in het spel. Ga op zoek naar het klasgenootje dat hetzelfde geluid maakt als jij!
De Spelregels
We gaan nu naar buiten om het vogelgeluidenspel te spelen. Als het spel is afgelopen gaan we naar de échte vogels luisteren.
Les 5: Overleven in de stad
De afgelopen 4 lessen hebben jullie kennis gemaakt met allerlei wilde dieren die in de stad wonen. Vandaag gaan jullie alles wat jullie hebben geleerd gebruiken om een kaart te maken. Een kaart voor de stadsdieren, waar ze de beste snackplekjes op kunnen vinden, of het lekkerste plekje om een nest te bouwen.
Hoe ziet zo'n kaart er uit?
Jullie mogen zelf bepalen hoe jullie kaart er uit gaat zien. In de volgende slides staan een aantal voorbeelden.
Voorbeeld 1: Stadskaart Almere
http://www.youropi.com/nl/almere-11415/plattegrond
Klik op de link. Dit is een stadskaart van Almere waar verschillende dingen op staan: activiteiten, bars en café`s, hotels, restaurants, winkelcentra en parkeergarages.

Je kunt kiezen welke van deze dingen je wilt zien op de kaart. Wat vinden jullie er mooier uit zien: alle informatie op één kaart, of een aparte kaart voor ieder onderwerp?
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20100301_kaart01
In dit clipje wordt uitgelegd hoe je een kaart kunt maken. Let goed op, dan weet je straks waar je mee moet beginnen!
Voorbeeld 2: Bodemkaart
Dit is een bodemkaart, hij ziet er een beetje gek uit. Op deze kaart kun je vinden welke grondsoorten er allemaal in Nederland te vinden zijn, bijvoorbeeld zandgrond of kleigrond. Maar deze kaart is een beetje onduidelijk, vinden jullie niet? Hij mist namelijk iets...
Een legenda
De bodemkaart die we net hebben bekeken mist een legenda. In een legenda wordt uitgelegd wat kleuren en symbolen die op de kaart staan betekenen. Zonder de legenda kun je heel moeilijk begrijpen waar de kaart over gaat, zoals jullie net gezien hebben bij de bodemkaart. Een legenda ziet er zo uit:
Tips:
- Zorg ervoor dat je kaart duidelijk is
- Maak een legenda
- Bedenk van tevoren wat je op je kaart wil zetten
- Zorg voor een luchtfoto of een stratenkaart van het parkje om je kaart op te tekenen
- Kijk in een atlas hoe andere kaarten eruit zien
Veel succes!
- Gevaarlijke plekken, zoals een weg
- Plekken met gebruiksvoorwerpen, bijvoorbeeld waar je takjes kunt halen voor een nest, waar je schelpen kapot kunt gooien
- Plekken waar je een nest/hol kunt maken
- Plekken waar voedsel te vinden is
Op de kaart moeten de volgende plekken te vinden zijn:
Er zijn een paar sporen die je waarschijnlijk wel tegen zult komen. Een daarvan is de Lijstersmidse.
Lijsters eten slakken, maar om bij de slak te komen moeten ze eerst het huisje kapot maken. Dit doen ze door het slakkenhuisje op een steen kapot te slaan. Bij de steen liggen dan allemaal gebroken slakkenhuisjes.
Let ook op gaten in de grond, dit kunnen muizenholen zijn. Bij het hol liggen dan kapotgeknaagde nootjes en zaadjes.
Kijk tijdens het spoorzoeken ook eens omhoog, in de bomen kun je vaak wel vogelnestjes zien zitten. Als de bomen kaal zijn in de winter zijn ze makkelijk te vinden.
Op het fietspad langs het water liggen vaak allemaal gebroken schelpen. Dit wordt gedaan door meeuwen. Als een meeuw een mossel gevangen heeft wil hij niet heel veel moeite doen om hem open te pikken met zijn snavel. Daarom laten meeuwen de mossel vanuit de lucht op het fietspad (of op straat) vallen. Dan is hij zo kapot!
Nu gaan jullie met de spoorzoekkaarten op pad. Neem je werkboek mee naar buiten, er staan wat opdrachten in die jullie tijdens het spoorzoeken moeten maken.
Veel succes!
Full transcript