Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Háttértárak.

No description
by

Tóth Réka

on 29 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Háttértárak.

Háttértárak.


A Háttértár olyan számítógépes hardverelem,amely nagymennyiségű adatot képes tárolni, a számítógép kikapcsolása után is. Több fajtája van a háttértáraknak : Vannak mágneses elvű háttértárak, és optikai elvűek.
Adatmennyiség mérése:
Az adatmennyiség az a mennyiség, azaz mérőszám és mértékegység, amely a jelek számát méri valamely alapul választott jelrendszerben és a neki megfelelő mértékegységbe. A bit az alapegység,mivel 2 érték van: 0 vagy az 1 ( kettes számrendszer)
Működési elvük:
A merevlemez az adatokat egy mágnesezhető réteggel bevont lemezeken tárolja,
amely a forgó lemez felett található meg. Ezek lemezek állandóan forognak. Efelett a fej található, amely kb 1 nanométeres légpárnán keresztül repül a lemezek felett. Ezért még egy porszem istönkreteheti. Speciális szerelés kell neki minden esetben.

Miért fontos,hogy használjuk?
Azért van szükség, rá mert a számítógép
műveleti memóriájában csak ideiglenesen lehet adatot tárolni, ennek tartalma a számítógép kikapcsolása után törlődik.
Háttértárak csoportosítása
Mire használjuk a háttérakat?
A busz
A busz vagy sín a számítógép-architektúrákban a számítógép olyan, jól definiált része, alrendszere, amely lehetővé teszi adatok vagy tápfeszültségek továbbítását a számítógépen belül illetve a számítógép és a perifériák között. Minden buszhoz számos csatlakozó tartozik, amelyek lehetővé teszik a kártyák, egységek vagy kábelek elektromos csatlakoztatását.
A kártya

Az adatmegörzésre használjuk főképp . Több lehetőség van a tárolásra. Lehet, hogy a számítógép üzemen kívül hagyás idejéig akarjuk megtartani, vagy évekig akarjuk biztos körülmények között tartani.
hajlékony lemezes
A flopy műanyagrétegre felvitt mágneshető
rétegből áll.(Mágneses elvű)Az adatok koncentrikus körök-ben helyezkednek el. Ezeket sávoknak nezezik.Ezek számozással működnek. Ezeket tovább is lehet bontani, szektoroknak nevezzük ezt. Hordozható, és közvetlen hozzáférésű.
oldalanként 80 sáv, sávonként 18 szektor, a kapacitása 1,44 MB.
Merevlemezes ( winchester)
A meghajtót és lemezt egybe építették.Általában több lemezt tartalmaz. Mágneses elvű. A Winchester hozzáférési ideje kisebb,mint a floppyké. Nagyobb a kapacitása mint a flopynak.( 40 GB – 6TB között mozog.)
. Önnálló háttérolóknak tekintjük őket. Lehet beépített, és hordozható is. Közvetlen hozzáférésű


Optikai tárolók
A CD lemezek az információt a fémes felületen csigavonalban felírva tartalmazzák. .A CD lemezeket nem állandó fordulatszámmal, hanem állandó kerületi sebességgel kell forgatni, a helyzetét sugárirányban változtató lézersugár alatt. Így amikor a meghajtó a lemez külső részén olvas, a lemezt lassabban forgaja, mint amikor a lemez belső részét olvassa.A különböző típusú CD lemezek kezeléséhez újabb és újabb meghajtókra van szükség. . A CD-ROM csak olvasható. Hordozható, és közvetlen hozzáférésű. 700 MiB-os kapacitású .
Pendrive
egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitása 8 MB-tól kezdődik.Némelyik képes 10 évig megőrizni az adatokat, és pár ezer írás-törlési ciklust is kibír. Önállóan nem képes adatcserére, csak személyi számítógépre vagy a megfelelő csatlakozással ellátott író/olvasó egységre csatlakoztatott állapotban, arról vezérelve. Ez hordozható, és közvetlen hozzáférésű. Eflash vagy eeprom memórája van.
hálókártya
Az az egység, amely minden hálózatra kötött számítógépben megtalálható. A hálózati kártya teszi lehetővé, hogy a hálózat fizikai közegéhez (legtöbbször kábelezés) kapcsoljuk a számítógépünket. Sok gyártója létezik, de a szabványosítás miatt bármelyik összekapcsolható egymással. Nincs viszont szabványosítva a számítógép - hálózati kártya felület, ezért gyártóspecifikus driver-t (meghajtóprogramot) kell használni a kártya működtetésére.
videókártya
Számítógép információi megjelenítésért felelős fő alkotórésze. Feladata, hogy a számítógép által küldött képi információkat feldolgozza, és egy megjelenítő egység számára értelmezhető analóg jelekké alakítsa. Ez az egység lehet CRT monitor, LCD monitor, LCD modul, HDTV vagy kivetítő is.. A videokártya a kivitelezés alapján lehet alaplapra integrált vagy bővítőkártya.
Egy számítógép-bővítőkártya, ami hangot fogad és ad ki, számítógépes programok utasítására. Tipikus felhasználási területei: multimédiás alkalmazások, hang és videószerkesztések, és szórakozás (filmnézés, zenehallgatás, játékok). A legtöbb mai számítógépben ez az eszköz az alaplapra van építve (integrálva) ( ez nem minden esetbe van így), de egyes korábbi gépekhez még külön kell beszerelni. A professzionális felhasználók szintén külön szoktak hangkártyát vásárolni, sokkal jobb minősége és teljesítménye miatt
hangkártya
SSD
Az SSD magyarul szilárdtest-meghajtó, félvezetős memóriát használó adattároló eszköz. Az SSD a Solid State Drive angol szavakból alkotott betűszó. Blokkos adatelérést biztosít. Alapvetően két technológia létezik, flash alapú. Közvetlen hozzáférésű és merevlemez jellegű. Hordozható.
A kapacitása : 64, 128, és 256 GB-os is lehet


Dat kazetta
Eredeti neve : Digital Audio Tape.
Ez egy soros adat hozáférésű háttértár.Ez is hordozható és mágneses elvű. 120 percet lehet
vele felvenni.Jelfeldolgozása 160 bit.
Hordozható, bár mamár nem annyira elterejdt a használata mint régebben. Manapság LTO kazettákat használnak
Full transcript