Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Project 'Hallo Wereld!'

Tijdens de kermis in Weert heb ik samen met Sanne Meijrink, een collega die woont en werkt op de International Indusschool in India een gezamenlijk project uitgevoerd.
by

Wieke Heikoop

on 24 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Project 'Hallo Wereld!'

Vooraf hebben Sanne en ik contact gehad via Skype. We hebben met elkaar een videogesprek gevoerd. Hartstikke handig, een uur met India bellen en het is nog gratis ook! ;)
In dit gesprek hebben we zitten brainstormen over hoe we ons project vorm zouden geven en hebben we een aantal afspraken gemaakt.
Ook in de klas hebben we gebruik gemaakt van Skype. We hebben onze kinderen 2x met elkaar laten videobellen, 1x aan het begin en 1x aan het einde van het project.
Hallo Wereld!
Ik ken Sanne Meijrink, de collega met wie ik dit project samen heb uitgevoerd via een forum. Ook via internet dus. Zij is leerkracht op de Indus International School in Bangalore, India. Ze heeft daar leerlingen met allerlei achtergronden in de klas, waaronder enkele Nederlandse kinderen.
Naar aanleiding van een spontane twitteropdracht die ik had gegeven, onstond er tussen ons het plan om samen iets te doen met onze kinderen. Het resultaat was een superleuk project dat we 'Hallo Wereld' hebben genoemd.
De aanleiding
Een van de kerntitels van de kinderboekenweek 2012 is het tekstloze prentenboek 'De Gele Ballon' van Charlotte Dematons.
Dit boek is prachtig getekend vanuit vogelperspectief. In dit boek maak je als lezer/kijker een wereldreis. Je volgt een gele ballon, een blauw autootje, een boef en een fakir op hun reis door het boek. Historische en aardrijkskundige onderwerpen zijn te zien in dit boek waarin je niet uitgekeken raakt.
Het kinderboekenweekthema 'Hallo Wereld' sloot hier natuurlijk perfect bij aan. Dit gegeven, samen met het boek, heb ik als kapstok voor het project gebruikt.
De inhoud
www.kidblog.org/HalloWereld
Het blog
Op deze website hebben we een blog geopend waar de kinderen met elkaar in een veilige omgeving kunnen bloggen. De privacy instellingen zijn door de leerkrachten goed in te stellen en we kunnen als we dat willen exacte controle houden over wat er geplaatst wordt.

(We hebben ook een gastaccount, kies bij log in in de dropbox de optie 'gast' en gebruik als wachtwoord ook 'gast'. Je kunt ook reageren. Mocht je van die optie gebruik maken, zet dan a.u.b. wel even je naam erbij. )

Op het blog hebben de kinderen zich eerst voorgesteld en een blog gemaakt over hoe zij dachten dat de school van de ander eruit zag, zowel fysiek als qua gewoontes.

Vervolgens hebben ze met elkaar (een kind in NL en een kind in India) een verhaal bedacht aan de hand van een van de platen uit het boek 'De Gele Ballon'. De platen heb ik met Sanne gedeeld via Dropbox.
Skype
Pinterest
Omdat ik het boek 'De Gele Ballon' mede als uitgangspunt had genomen, had ik hiermee een mooi aanknopingspunt voor een gesprek. Aan de orde kwam onder andere hoe je snel kon zien aan de tekeningen waar ze zich afspeelden. Charlotte heeft in haar tekeningen een aantal typische zaken gebruikt die meteen voor herkenning zorgen. Dit was een mooie opening voor een gesprek wat er dan typisch iets van of uit India is.

De kinderen hadden wel wat beelden in hun hoofd, maar vonden het moeilijk te verwoorden. Dat hoeft ook niet, als je een online prikbord hebt.

De kinderen hebben via Pinterest foto's gezocht en die gepind op een bord dat we India hebben genoemd. Ik heb een account aangemaakt voor de kinderen, maar er waren ook een paar kinderen die graag zelf een account wilden maken op hun eigen device. Dat vond ik ook prima, zolang ze hun bord maar deelden.

Nadat de kinderen plaatjes hadden gepind, wilde ik hier nog wel meer mee doen. Ze hadden nu wel foto's gezocht, maar hadden nog geen idee wát er nu eigenlijk opstond en waaróm het typisch Indisch was.

Ik heb het bord nog een beetje aangepast (en er zelf wat plaatjes tussen gepind ;) ssst) en er 10 uitgekozen. Deze heb ik vervolgens weer op een A4-tje gezet en met een redelijk gerichte zoekopdracht uitgeprint.

De kinderen mochten op internet, of met behulp van andere bronnen, gaan achterhalen wat de foto inhield. Ze kregen hiervoor een uur de tijd, daarna moesten ze aan elkaar presenteren wat ze hadden uitgezocht.

De meeste kinderen gingen via google of wikipedia aan de slag, maar 2 dames vroegen of ze met juf Sanne op skype mochten chatten. Slim! En uiteraard mocht dit.

Ik was nog niet klaar met die Pinterestborden, ik wilde nogmaals de koppeling met het boek maken. Ik liet de kinderen dus nogmaals de platen van Charlotte Dematons zien. We bespraken dat alle tekeningen zijn gemaakt vanuit vogelperspectief. Dat is weer iets anders dan een plattegrond!
De volgende opdracht die de kinderen kregen was een extra illustratie voor in de Gele Ballon te ontwerpen, vanuit vogelperspectief en hij moest gaan over India. Doordat de kinderen op Pinterest allerlei foto's hadden gevonden, hadden ze een aardig beeld in hun hoofd. Uiteraard kwam de Taj Mahal op iedere tekening terug. (Evenals een gele ballon.)
Door alle gesprekken op skype en het opzoeken van foto's hadden we enigszins een beeld van hoe het leven in India eruit zag. Algauw merkten we dat de Indiase kinderen op een bijzondere school zaten met vakken en gewoontes die wij ons niet konden voorstellen. Mijn kinderen hebben natuurlijk ook een bijzonder bestaan. Ze trekken van plaats naar plaats, hebben steeds andere meesters en juffen en zitten steeds in wisselende samenstelling in de klas. Bovendien zitten ze op de 'Rijdende School.' Voor veel mensen is het moeilijk om zich een beeld te vormen bij de Rijdende School.
Hoe ziet dat er nou uit? Hoe werkt het? Hoe worden de kinderen gevolgd?
Het zijn maar enkele van de vragen die ons vaak gesteld worden.
Mijn kinderen merkten nu dat zij dan wel in een bijzondere situatie zitten, maar dat hun contactgenootjes aan de andere kant van de wereld ook geen doorsnee leventje hebben.

Sanne merkte ook dat haar kinderen dit eveneens zo ervoeren. Zij vormen met zijn vijven ook een minderheid binnen haar groep van 75 (!) en het samenwerken in het Nederlands zorgde onderling voor een enorm gevoel van verbondenheid.
Glogster
We wilden aan elkaar laten zien hoe onze school eruit ziet. Sanne en ik vonden Glogster hiervoor een uitstekend geschikte tool. Online een prikbord maken met foto's, plaatjes, tekst en filmpjes.

Om aan rechtenvrij materiaal te komen moesten we dit natuurlijk wel zelf gaan maken en verzamelen. Ook hier mochten de kinderen weer met hun eigen device op pad. De kinderen die dat niet tot hun beschikking hadden, mochten een digitale camera van mij lenen. We hebben foto's in en rond de school gemaakt, maar zijn ook bij een leerling thuis in de woonwagen geweest om zo alle facetten van het kermisleven te laten zien. De kinderen werden gedwongen tot het nadenken over wát laat nu eigenlijk echt de Rijdende School en het kermisleven zien?

Alle glogs zijn uiteraard weer op het blog gepost zodat Sanne en de kinderen in India ze konden bekijken.
Van de glog van de Indusschool waren we wel even onder de indruk! Wow, een zwembad! En een manege!

De kinderen aan het woord
Gebruikte toepassingen:
- Skype
- Dropbox
- Titanpad
- Kidblog
- Pinterest
- Glogster
- Facebook
- Google/Wikipedia
Samenvatting
Omdat beelden vaak meer zeggen dan 1000 woorden...
leerkracht Stichting Rijdende School
@kermisjuf
www.kermisjuf.nl
kermisjuf@gmail.com
http://www.linkedin.com/in/wiekeheikoop
Wieke Heikoop
Bedankt voor uw belangstelling.
Social organization and culture
The study of people, communities, cultures and societies; the ways in which individuals, groups and societies interact with each other.
Focus area in Social Studies:
Students enjoyed the project a lot!
They liked talking to students who are leading a very different life.
Taking the photographs was liked the most by the students.

We tried to incorporate many activities which sometimes took away from the quality. At Indus we only had 1 period a day and we would have benefitted from more time.
Teacher reflections:
Communicating
Communicating is the exchange of information with various audiences using a range of media and formats.
Effective communicators contribute to cross-cultural understanding, make informed choices when deciding on tools to articulate meaning, and provide relevant, significant feedback to others.
 
Creating
Creating is a process through which learners are provided with an opportunity to innovate and test boundaries.
Learners construct meaning, apply critical thinking and original ideas to real-world situations, and share knowledge through self-expression, problem-posing and problem-solving, and reflection.
 
Collaborating
Collaborating is the process through which learners validate and negotiate ideas and reach a deeper understanding and a global perspective.
Learners are empowered through digital media and environments and through active participation in creating and sharing knowledge.
Focus areas in ICT:
2 teachers (Wieke and Sanne)

11 students - 7 from Wieke’s school and Thomas, Jasmin, Aimy and Octavia from Indus

A password protected blogsite: http://kidblog.org/hallowereld

titanpad

Glogster

Photocamera

Book “De Gele Ballon”
The resources
One of my friends in Netherlands, “Juf Wieke” teaches at the “Rijdende School”  “School on Wheels”.
She teaches students whose parents travel with a circus or fair. With the school bus she travels around the country and has a different set of students almost each week!
When she had a set of students of around the same age as our grade 4/5 for a week, she contacted me and asked me if we could do something together. Her children often feel that they are “special” because they don’t go to a regular Dutch school. Getting to know other Dutch students who are in a different situation would be good for them. For our students it meant a week of practicing their native language in writing and speaking and improving their ICT skills.
Background
Sanne Meijrink
Thank you!
A special mention for this website. It is like an online notepad where Wieke and I did our lesson planning. It is a bit like google docs, but much more user friendly.
Titanpad
Writing reflections: what did I learn, what did I enjoy most?
Things that we did:
We had two Skype sessions in which we discussed what we had learnt about each other and to get to know each other better. It also taught students to listen and respond contextually.
Things that we did:
Viewing & Presenting
prepare, individually or in collaboration, visual presentations using a range of media, including computer and web-based applications
 
Writing:
respond to the writing of others sensitively
 
Listening & Speaking
participate appropriately as listener and speaker, in discussions, conversations, debates and group presentations
 
 
Focus areas in Language:

The language profiles of students in PYP schools may be complex and diverse; however, the influence of
mother-tongue development is significant for all learners. It is acknowledged that development of mother-tongue
language is crucial for cognitive development, and in maintaining cultural identity. Success in
mother-tongue development is a strong predictor of long-term academic achievement, including acquisition
of other languages.
What the IB believes about mother-tongue support:
Project “Kermis”
Dutch Mother Tongue Support
Writing predictions (what does their school look like, what does a regular day look like?) We then responded to each other’s predictions. We also took pictures and created a glogster to give a visual impression.
Things that we did:
On the blogsite, each student introduced themselves and they were also asked to leave a comment on each other’s posts.
Things that we did:
Creative writing (implicit/explicit). Students were paired up and assigned a picture. They were asked to write a story around that picture and comment on each other’s writing.
Things that we did:
by Sanne Meijrink
Sannes presentatie over het project

'Ik heb echt heel veel pret gehad ook met dat skypen enzo ik wil altijd wel weer even de computer opstarten om te bloggen met jullie dus ik hoop dat juf dit blog niet verwijdert' - Jamy
'Deze kermis was COOOOOOLLLLLLLL de eerste keer dacht ik van: huh? gaan we met een Indische school praten maar hoe? Toen zei de juf dat we gingen skypen ik dacht: wat is skype? Het was te cool voor worden we mochten de ipad mee, we moesten op het internet gaan. Ik wil vaker zoon school blog doen wat het was zo leuk ik vond alles leuk en ik heb ook geleerd dat ik ook een blog kan maken.' - Evert
'Ik vond het leuk om met jullie te bloggen en te praten
Ik hoop jullie vaker te spreken.
Het allerleukst vond ik skypen via de webcam.' - Hans
'Ik vond het vooral leuk met het prikbord pinterest de blogs we hebben fotos van de school gemaakt dat we op een soort bord hebben gezet op internet.' - Felicity
'Ik vond het erg leuk want het was heel erg leerzaam . Ik ben veel meer te weten gekomen over jullie school. ik heb geleerd hoe ik foto’s op internet moet zetten. En hoe je glogster aan maakt en pinterest. Het was erg leuk ik vond het leuk om op internet te werken.' - Albert
http://www.glogster.com/kermiskids/voorbeeld/g-6l8i4f3jdp7a4136pb2
Full transcript