Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Anaximander, Natuurfilosoof

No description
by

Marc Nguyen

on 18 April 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Anaximander, Natuurfilosoof

Anaximander Apeiron ειρον Volgens Anaximander de oneindige
stof waaruit alles bestaat. Alles bestaat uit Apeiron
Apeiron heeft oneindig veel eigenschappen
Apeiron is goddelijk
Het is altijd in beweging Het is het beginsel voor alle dingen,
want als het voort zou komen uit een beginsel
zou het een einde hebben,
maar dat kan niet omdat het apeiron oneindig is. Ἀν Het apeiron bestuurt alles,
dus het ontstaan en vergaan van alles in de wereld. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de geest of liefde, als oorzaak van dingen die gebeuren. 1. Door de tijd, die zal waarschijnlijk altijd blijven doorgaan, dus oneindig.
2. Iets kan altijd worden gedeeld, hoe klein of groot het ook is, de delingen gaan dus oneindig door.
3. Het ontstaan en vergaan van dingen houdt nooit op, dit komt omdat deze dingen uit een oneindige bron komen, die dus nooit vergaat, waardoor het altijd doorblijft gaan.
4. Alles vergaat, dus heeft alles een grens, omdat alles een grens heeft is alles door iets begrensd, waardoor er dus nooit een laatste grens kan zijn.
5. Getallen en wiskundige grootheden en wat in het heelal is lijkt oneindig te zijn. Apeiron zou door 5 argumenten kunnen worden verdedigd. Elementen ontstaan
Apeiron
(oneindig) Elementen vergaan Leven Wij denken dat punt 2, de delingen het belangrijkste is, doordat er delingen zijn, verdwijnt er dus nooit ‘stof’, wordt het alleen veranderd, dus in een andere fase/toestand. Deze getallen kunnen in onze gedachten ook niet ophouden
dus is onze gedachte ook oneindig Vuur Lucht Aarde Water Tegenovergesteld aan elkaar dus vernietigen elkaar Als één element oneindig is betekent het de vernietiging van alle andere Dus er is een oneindige stof waaruit alle elementen bestaan, uit ontstaan en in vergaan Het enige stuk tekst dat geciteerd is, dus dat Anaximander letterlijk zelf heeft geschreven: "Waaruit de bestaande dingen hun geboorte hebben, daarin vinden ze ook hun ondergang, zoals het hoort; ze geven elkaar immers recht en boete voor het onrecht, overeenkomstig de verordening van de tijd" Uitleg Het onrecht : Het in overvloed van een bepaald element zijn.
De straf en boete: Het minderen en dus het plaats maken voor andere elementen die dan in overvloed kunnen zijn.

Dus de wisseling van de elementen zijn dus volgens de seizoenen, in de zomer is het warm, dus veel vuur, in de winter is het koud, dus veel wind, dit wisselt zich dus constant af. (De verordening van de tijd) Indeling van het zonnestelsel.
In tegenstelling tot Thales die dacht dat
de aarde in een oeroceaan 'dreef', dacht Anaximander dat de aarde gewoon zweefde en door niets daar werd gehouden en het daar tussen alles inzat. De sterren bestaan uit samen geperste lucht en lijken op wielen.
De zon lijkt dus ook op een wiel en is 28x zo groot als de aarde, hol en vol vuur.
De maan is het zelfde alleen maar 19x zo groot. De 'evolutietheorie' van Anaximander De levende wezens worden in vocht geboren, komen dan op het droge, daar veranderen zij.
De levende wezens zijn ontstaan uit vocht, de mens leek dus eerst op een vis.
Mensen komen voort uit vissen, nadat deze goed gevoed waren konden zij voor zich zelf zorgen en kwamen het land op. De Mens is dus uit een ander soort wezen ontstaan,
de vis dus. Dit komt doordat de mens de enige is die langdurige verzorging (opvoeding, jeugd) nodig heeft, bij andere soorten is dit veel sneller gebeurd. Dus zou de mens in zijn oorspronkelijk vorm nooit hebben overleefd. Dit komt dus wat overeen met de evolutietheorie van Darwin, alleen Anaximander heeft het over een voorouder in het water en deze kwamen op het land, maar de apen waren al op het land Einde Ongeveer 610-546 Voor Chr. uit Milete. Begin Apeiron
Full transcript