Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

CE Tekenen aanpak van leren

No description
by

Sandra Hommen

on 20 September 2018

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of CE Tekenen aanpak van leren

Wat stelt het voor?
Is het belangrijk om de voorstelling
te herkennen dan gebeurt dat in de
eerste vraag, zodat je meteen het
hele beeld grondig bekijkt
De kunstenaar verbeeldt een bloeiende , welvarende stad. Het lijkt de mensen goed te gaan. Geef aan de hand van vier aspecten van de voorstelling aan waaruit je dit kunt afleiden.
Hoe is de voorstelling vormgegeven?
Tekst bij deze vraag: De mensen merken meestal niet dat ze gefotografeerd worden. Noem twee aspecten waaraan je dat kunt afleiden
Bij vormgeving kunnen beeldende aspecten aan de orde komen: dit zijn de te onderscheiden basiseigenschappen met een beeldende functie: bijvoorbeeld kleur, licht, vlak, vorm, textuur, compositie, ritme
Een bijzondere vorm van dieptewerking is illusionisme, dat vaak samenhangt met de voorstelling: Over straatkunst in London: De ratten zijn met behulp van sjablonen aangebracht, maar Banksy verbindt ze toch met hun omgeving door een soort illusionisme toe te passen. Geef aan de hand van een van de bovenstaande figuren aan hoe hij dat doet.
Inhoud: Voorstelling, vormgeving en expressie (in de zin van werking of zeggingskracht als gevolg van voorstelling en/of vormgeving) leiden naar de inhoud van een werk. De kunsthistorische en/of de culturele en/of maatschappelijke context kan hierbij van belang zijn.
Materiaal, techniek en hanteringswijze
Lorenzetti muurschildering Siena
Als de beginvraag over vormgeving
gaat
is het eveneens wenselijk
dat je eerst het geheel overziet.
De beelden van Giacometti drukken kwetsbaarheid uit. Leg aan de hand van twee aspecten uit waardoor dat komt.
Kleur en Licht gecombineerd met een beetje kunstgeschiedenis:
Monet laat zien dat licht en kleur met elkaar samenhangen. De manier waarop hij dat doet was destijds nieuw. Leg aan de hand van twee voorbeelden uit hoe Monet in dit opzicht vernieuwend was.
M.b.t. de schilderkunst worden de belangrijkste technieken(als fresco, olieverf en aquarel) bekend verondersteld. Ook teken- en grafische technieken vallen onder 2-dimensionale kunst.
M.b.t. beeldhouwkunst wordt het fundamentele verschil tussen beeldhouwen (materiaal wegnemen), modelleren(boetseren) en construeren bekend verondersteld en moet men weten hoe sculpturen tot stand komen(zoals het gieten van brons)
Over het beeld van Theresia uit 1650 naar het effect stofuitdrukking en een aspect van dieptewerking, namelijk plasticiteit: Bernini was een virtuoos beeldhouwer. Hij bewerkt het marmer zodanig dat zijn beelden lijken te leven. Ze zijn zeer plastisch en hebben een levensechte stofuitdrukking. Geef aan hoe die levensechte plasticiteit en hoe die levensechte stofuitdrukking zijn bereikt. Betrek Bernini's techniek bij het antwoord.
kunstgeschiedenis:
Bij kunsthistorische vragen wordt vaak de stijl of de stroming gegeven en moet de kandidaat aangeven welke kenmerken daarvan in het kunstwerk te zien zijn.
Bijvoorbeeld: over een installatie: Dit werk van Smithson is een voorbeeld van Land Art. Noem 3 kenmerken van deze stroming die van toepassing zijn op het werk .
over een schilderij van Friedrich en inhoud:
Friedrich is de bekendste Duitse landschapsschilder van de Romantiek. De natuur is een belangrijk thema binnen deze stroming. Er konden allerlei typische romantische denkbeelden mee verbonden worden, bijv. de gedachte dat de natuur een goddelijk mysterie is, waar de mens klein en nietig tegenover staat. Noem 2 andere romantische denkbeelden die je uit het schilderij kunt halen.
Functie
Kunstwerken hebben soms specifieke functies waarnaar gevraagd kan worden.
Kunstkritiek:
Veel 'standpuntsvragen'
hebben betrekking op inzichtelijke beschouwing, waarbij je 'professionele'
kunstkritiek moet kunnen geven.
Je zou kunnen zeggen dat het beeld beter tot zijn recht komt op een sokkel. Maar je kunt ook van mening zijn dat het beter op de grond had kunnen blijven staan. Geef een argument voor elk van beide mogelijkheden.
fotograaf Hans Eijkelboom
Full transcript