Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Diktaturat e majta dhe te djathta

No description
by

Daddy's Princess

on 25 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Diktaturat e majta dhe te djathtaDiktatura e Majte :
Rusi – Partia Bolshevike – me diktator Leninin (Vladimir Ilic Uljanovin)
Diktatura e Djathte :
Gjermani – Partia Naziste – me diktator – Adolf Hitlerin
Itali – Partia Fashiste – me udheheqes Benito Musolinin(Duce)
Spanje – Partia Fashiste – me diktator Francisko Fankon


Vendosja e Diktaturave te Majta dhe te Djathta
Objektivat:
1. Identifikoni figurat e diktatoreve te majte dhe te
djathte.
2. Te vecantat dhe te perbashketat e Diktaturave te Majta dhe te Djathta.
3. Tregoni strukturen e ndertimit dhe e funksionimit te regjimeve totalitare.

Te perbashketat e Diktaturave te Majta dhe te Djathta
-Natyra Demagogjike kontradiktore
-Goditja e Demaokracise
-Perdorimi I Dhunes Psikologjike dhe Fizike
-Nxitja e Burokracise
-Kulti I Individit
-Mbivleresimi I propagandes
-Agresiviteti

Te vecantat e Diktaturave te Majta dhe te Djathta
Diktatura e majte
Lenda:Histori
Diktaturat e majta dhe te djathta
-Erdhi me revolucion
-E solli ne pushtet levizja komuniste
-Vendosi Regjimin e ri Socialist-Komunist
-Mbeshtetej tek punetori dhe fshatari
-Qendroi ne pushtet afro nje shekull

Diktatura e Djathte
-Erdhi me kompromis
-E solli ne pushtet Nacionalizmi I Skajshem
-Ruajti Regjimin Kapitalist
-Mbeshtetej tek te gjitha shtresat e shoqerise
-Qendroi ne pushtet pak vite

Ju faleminderit !

Adolf Hitler
Adolf Hitler (Branau, Austri, 1889-Berlin 1945) ishte një shtetar gjerman. Lindur në Austri dhe ushtar gjatë Luftës së Parë Botërore, Hitleri bëhet lideri i partisë naziste në 1921. Pas një puçi të dështuar (1923), ai ekspozoi doktrinën nacional-socialiste në Mein Kampf dhe e vuri pak e nga pak në zbatim pas ardhjes së tij në pushtet në 1933. Ai e transformoi Gjermaninë në një shtet totalitar ku ai u shpall udhëheqës (Führer) dhe politika e tij e jashtme çoi në Luftën e dytë botërore, luftë totale e shquar nga dominimi gjerman në Europë dhe gjenocidi ndaj hebrenjve.
Vladimir Iliç Uljanov - Lenini (10 prill 1870 Simbiski - 21 janar 1924 Gorki, Moskë) ishte një revolucionar rus, politikan komunist, pjesëmarrës dhe lider në Revolucionin e Tetorit, udhëheqësi i parë i Republikës Sovjetike Socialiste Ruse dhe që nga viti 1922 lideri i parë i Bashkimit Sovjetik. Më 1999 ai u emërua nga revista TIME Magazine si një prej 100 njerëzve më me ndikim të shekullit XX. Kontributet e tija në teorinë Marksiste përgjithësohen si Leninizëm.
Lenini
Benito Amilcare Andrea Mussolini (* 29 korrik 1883 në Dovia të Predappios pranë Forlìt në Regionin Emilia-Romagna, vrarë prej partizanëve komunistë më 28 prill 1945 në Giulino di Mezzegra pranë Dongo anës Liqenit të Komos), ishte prej 1922 deri 1943 diktator fashist i Italisë.

Duçe rrjedh nga fjala latine Dux që përkthehet udhëheqës. Me këtë term bashkëthemeluesit e Partisë Fashiste Italiane, shtypi dhe propaganda e regjimit i drejtoheshin Musolinit. Nën modelin e Duçës u krijuan nga ana e diktatorëve të tjerë tituj të ngjashëm, Adolf Hitleri ishte Führer, Francisco Franco ishte Caudillo, Ion Antonesco ishte Conducator.
Benito Mussolini
Francisco Franco (4 dhjetor, 1892, Galicia – 20 nëntor, 1975), Gjenerali Spanjoll qe drejtonte Partinë Nacionaliste në Spanjë gjatë Luftës civile spanjolle duke korrur fitore. Ai e drejtoi Spanjën me një regjim Ushtarak Diktatorial për rreth 50 vjet.
Francisco Franco
Masat e ndermarra nga Benito Musolini :
Krijoi institucione te reja fashiste : Keshillin e Larte Fashist,Policine Sekret dhe Gjkaten e Vecante.
Ndaloi veprimtarine e partive dhe sindikatave jofashiste.
Zhvilloi ekonomine.
I kushtoi vemendje te madhe shkolles.
Vleresoi shume propaganden.
Zhvilloi politiken e jashtme.
Masat e ndermarra nga Adolf Hitleri :
Perqendroi ne duart e tij te gjithe pushtetin.
Ndaloi veprimtarine e partive politike dhe sindikatave.
Vuri nen kontrollin nazist shkollat,shtypin,radiot dhe cdo institucion tjeter.
Zhvilloi ekonomine e Gjermanise.
Hartoi nje plan per militarizimin.
Filloi luften antisemite.
U hodhen poshte vendimet e Konferences se Paqes etj.
Masat e ndermarra nga Lenini :
Beri shtetezimin e bankave,minierave,tokes.
Goditi pronen private.
Nenshkroi paqen me gjermanet dhe doli nga lufta.
Krijoi Armaten e Kuqe.
Bashkoi me Rusine tre Republika.
Krijoi Kushtetuten qe e shpalli Bashkimin Sovjetik shtet unik federal.
Mohoi te drejtat themelore te njeriut.
Krijoi policine sekrete qe ndiqte armiqte e pushtetit.
Full transcript