Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ion druta

No description
by

Iuliana Carp

on 8 February 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ion druta

Ion Drută
''Opera lui Ion Druta este, în linii mari , o expresi ea rezistentei spirituale și morale în fata a tot ce sublimează nationalul , umanul , sacrul .''(Mihai Cimpoi)
„Ion Druţă este un mare Poet în sensul larg al
cuvântului, poate cel mai mare după Eminescu''(Mihail Dolgan)
Ion Druta nascut la 3 septembrie 1928, Horodiște, Este un scriitor, poet, dramaturg și istoric literar din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române.
Poet prin simtire si cugetare , prin viziunea asupra lumii si prin modul de interpretare artistica a realitatii . Poet prin atitudine si efuziuni lirice , prin arta , sugestie si magia cuvintului frumos , poet prin stihia lingvistica a vorbirii populare .
Poet national , adevarat patriot . Druta pentru mine reprezinta taranul dar si intelectualul , ce poate reda cele traite si simtite , redate prin chipui personajelor de la sat , facind sa persiste traditiile si datinile nationale .
Patria este sufletul operelor
Drutiene .
Druta a avut ingeniozitatea si intuitia de a ridica omul simplu cu necazurile si problemele lui ordinare la rang de erou literar . A insemnat cele mai nebanuite actiuni si fapte din viata inconjuratoare . Prin opera sa a creat o panorama a existentei spirituale , sociale , morale , politice a oamenilor acestui meleag din cele mai indepartate timpuri si pina in viitorul cosmic . Eroii lui reprezinta poporul moldovenesc in diferite ipostaze .
Personajele drutiene se remarca prin , formarea unu comportament a oamenilor cu sulfet mare , relatind un concept de viata ce trebuie urmat . Prin peroanajele sale el ne promiveaza si ne aminteste de valoriel general umane ca :
Prietenia
Dragostea pentru frumos

De dragul frumosului Mos Mihail din ''Sania'' se izoleaza si jertveste cu timpul sau si cu sotia sa ''fara baba ii va fi viata pustie , fara sanie - nici macar pustie nu va fi '' . Pentru asi indeplini visul cel mare o sanie . ''O sanie - atita ii trebuie omului si iar e om . ''
Patriotismul

Un patriot cu sufletul zbuciumat de grijile Clopotnitei lui Stefan cel Mare si te tot ce inseaman istorie este Horia Holban din ''Clopotnita'' .Caci istoria ne face neamul , neam .
Harnicia
Eroul din ''Povara bunatatii noastre '' Haralambie , da dovada de multa harnicie , ca o virtut indispensabila supravetuirii . El munceste din noapte pina-n noapte pentru a-si inchega o gospodarie puternica si inbelsugata .
O prietenie adevarata ne este prezentata prin personajele din ''Frumos si sfint ''Calin Abablii si Mihai Gruia erau din diferite patrui sociale insa asta nu a fot un obstacol in fata prieteniei lor .
Responsabilitatea
O responsabilitate majora o avea Matusa Ruta din ''Pasarile tineretei noastre'' care pastra traditia de a face focul cu tizic . Pentru a ademeni cocori , ca satul sa poarte in continuare cu demnitate denumirea de ''Valea Cocoarelor ''.
Bunatatea si Credinta
Ecaterina cea mica din ''Biserica Alba'' si Samariteanca din ''Samariteanca'' sunt doua femei a caror suflete sunt pline de bunate si credinta . Care erau mereu gata sa faca lucruri bune , fara a avea vriun profit .
Ion Druta se prezinta la ora actuala drept un maestru al genului scurt narativ de tip cehovian , datat cu harul armoniei , al masurii si proportiei artistice in proza mare . El este prozatorul ager si analistul fin , filozoful contemporan , cu un pronuntat spirit de observatie .
Multumesc pentru atentie
Full transcript