Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Zygomycotina

No description
by

Lara Popović

on 8 March 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Zygomycotina

Razmnožavanje
Polni proces kod zigomikotina naziva se zigogamija. Obavlja se specijalizovanim vazdušnim hifama koje se nazivaju zigofori. Kretanje zigofora se zaustavlja kada dođu u kontakt sa zigoforom suprotnog pola. Tada dolazi do čvrstog spajanja njihovih zidova i nastaje zigospora (diploidni mirujući zigot). U povoljnim uslovima, jedro zigospore se prvo deli u procesu mejoze, a potom klija u sporangiofor na čijem vrhu se formira sporangija, kao što smo već naveli.
Opšte odlike zigomikotina
Buđ (plesan) je naziv za mikroskopsku vrstu gljiva, izgrađenu od nitastih hifa. Kao i sve druge gljive, buđ ne dobija energiju putem fotosinteze već od organske materije u kojoj živi. One svojim hifama urastaju u podlogu (npr. hleb) gde luče digestivne enzime. Izlučeni enzimi, zatim, vare hranu koju onda hife jednostavno upijaju.
Zygomycotina
Građa
Zigomikotine, kao što smo na početku rekli, izgrađene su od nitastih hifa koje se nalaze u unutrašnjosti podloge (rizoid). Splet hifa, unutar podloge, čini jedan micelijum, dok hife na podlozi (sporangiofor) nose sadržaje loptaste strukture - sporangije. Sporangije u sebi nose haploidne spore.
Buđ raste na vlažnom, toplom vazduhu, naročito tamo gde ima dosta namirnica. Jedne se hrane trulom biljnom i životinjskom hranom, druge su
paraziti, to jest, naseljavaju živa bića.
Izgled zigomikotine
Hife su kod najvećeg broja vrsta široke, debelozidne, cenocitične (nepravilno septirane) i nemaju unutrašnju mehaničku potporu. Takođe je vrlo značajno prisustvo ili pak odsustvo hlamidospora. Hemijski sastav ćelijskog zida kod najvećeg broja predstavnika čine hitin i hitozan.
Aseksualno se razmnožavaju sporangiosporama koje se obrazuju u sporangijama.
Buđ i medicinska
revolucija
Aleksandar Fleming (1881-1955.) je bio škotski mikrobiolog. Do svog otkrića, penicilina, Fleming je došao sasvim slučajno, kako je i sam kasnije govorio:

“Kada sam se probudio tog dana svakako nisam planirao da pokrenem revoluciju u medicini otkrivanjem prvog svetskog antibiotika - ubicu bakterija.”

Šta se zapravo dogodilo? Jedne noći je na svom radnom stolu, sasvim slučajno, zaboravio otvorene Petrijeve šolje. Na hranljive čestice pale su spore i plesan je ispunila šolju. Istovremeno su bakterije iz šolje uginule. Flemingu je čestica u šolji bila poznata pod nazivom PENICILLIUM NOTATUM, pa ju je doktor Fleming nazvao PENICILIN.
Čik pogodi šta imam za večeru!
Da li je pametno jesti hranu sa koje smo prethodno odstranili buđ?
“Ako ste mislili da je dovoljno da samo taj deo uklonite i nastavite sa jelom, grešite. Većina takve plesni je bezopasna, ali ima i onih koje sadrže mikotoksine, otrovnu supstancu koja može da izazove alergiju ili neke raspiratorne probleme”, upozorava ruski agronom Nadin Šav.
I za kraj, jedna pesma...
Autori:
Tijana Radosavljević
Anja Bušić
Zorana Pavlović
Lara Popović
I/1
HVALA NA PAŽNJI!
Mucor
Rhizopus stolonifer
Penicillium chrysogenum
Rhizopus
Rhizomucor
Penicillium glaucum
Full transcript