Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Frans-Duitse oorlog van 1870

No description
by

Sanne Starmans

on 23 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Frans-Duitse oorlog van 1870

Frans-Duitse oorlog van 1870
Keizer Wilhelm I was de koning van de Pruisen van 1961 tot 1888 en de eerste Duitse keizer van 1871 tot 1888. Onder de heerschappij van Wilhelm I en zijn kanselier Otto von Bismarck, maakte zij de eenmaking van Duitsland en de stichting van het Duitse Keizerrijk waar onder de naam van de Pruisen.
Keizer Wilhelm I
Otto von Bismarck was de minister-president van Pruisen van 1862 tot 1890, hij hield toezicht op de Duitse eenwording. In 1867 werd hij Bondskanselier van de Noord-Duitse Bond. Hij was de ontwerper van het Duitse Keizerrijk in 1871. Hij werd er de eerste rijkskanselier van en domineerde de staatszaken tot hij in 1890 opzij werd gezet door de nieuwe keizer, Wilhelm II van Duitsland.
Bissmarck
Karel Lodewijk Napoleon Bonaparte was president van Frankrijk van 1848 tot 1852 en als Napoleon III keizer van Frankrijk van 1852 tot 1870. Lodewijk Napoleon IIIwas een neef van Napoleon I.
Napoleon III
Hoofdpersonen:
- Keizer Wilhelm l
- Bissmarck
- Napoleon lll
- Keizer Wilhelm ll
- Franz Ferdinand
De hoofdpersonen en begrippen:
Keizer Wilhelm II was als Wilhelm II de laatste Duitse keizer en koning van Pruisen. Hij was het staatshoofd van het Duitse Keizerrijk en het Koninkrijk Pruisen van 15 juni 1888 tot 9 november 1918.Hij werd gekroond in 1888, ontsloeg in 1890 Otto von Bismarck, die al sinds 1871 rijkskanselier was en wilde van Duitsland een nog grotere mogendheid maken.
Keizer Wilhelm II
Frans Ferdinand, aartshertog van was Oostenrijk-Este. Hij werd na de zelfmoord van kroonprins Rudolf en de dood van zijn vader troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije. Op 28 juni 1914 werd hij in Sarajevo met een pistool doodgeschoten door Gavrilo Princip.
Franz Ferdinand
De Frans-Duitse begon op 19 juli 1870 en duurde tot 10 mei 1871 werd gevoerd tussen Frankrijk en de Pruisen. De directe aanleiding van de oorlog was het Franse verzet tegen de aanstaande koning van Spanje: de Duitse prins Leopold van Hohenzollern. Als deze prins de troon van Spanje zou bestijgen, Frankrijk eiste dat de Pruisische koning Wilhelm I zijn steun voor de Pruisische prins introk, zodat Spanje niet in Pruisische handen zou vallen. Wilhelm I ging akkoord. Korte tijd later stuurde Napoleon III zijn gezant graaf Benedetti naar Wilhelm I om te eisen dat de Pruisische prins zich niet alleen nu maar ook in de toekomst nooit meer kandidaat zou stellen voor de Spaanse troon. Wilhelm I, op dat moment verblijvend in Bad Ems, weigerde dit. vijf dagen later, op 19 juli 1870, verklaarde Frankrijk aan Pruisen de oorlog.
Frans-Duitse oorlog
Waarom heeft het ontstaan van het Duitse Keizerrijk te maken met het uitbreken van WOI?
Daar de industriële revolutie in Europa ging het oorlog voeren makkelijker voor de Duitsers. Ze gebruikte allemaal nieuwe wapens en vervoermiddelen om van de Fransen te winnen.
Industrialisatie Duitsland
Militarisme is een voorliefde hebben voor militair vertoon. Pruisen, waar het leger een grote rol speelde en waar uniformen vaak in het straatbeeld voorkwamen, is een schoolvoorbeeld van een militaristische maatschappij. Van Pruisen werd gezegd dat, "terwijl ieder land een leger had, Pruisen het enige leger was dat een land had".
Militarisme
Begrippen:
- Frans-Duitse oorlog
- Militarisme
- Industrialisatie Duitsland
Dus: Het ontstaan van het Duitse Keizerrijk heeft te maken met het uitbreken van WOI omdat:
Doordat het Duitse Keizerrijk ontstond kwam ook een deel van ´Oostenrijk´ onder de macht van de Pruisen. Franz Ferdinand en Wilhelm I waren vrienden dus toen Franz werd vermoord hielp het Duitse Keizerrijk de Oostenrijkers en verklaarde de oorlog aan Servië. En aangezien andere landen hadden beloofd om Servië te helpen als zij werden aangevallen deden er opeens veel meer manden mee dus ontstond er een WO, de eerste.
Full transcript