Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Sterilizimi dhe Dezinfektimi

No description
by

xheneta berisha

on 10 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Sterilizimi dhe Dezinfektimi

Sterilizimi dhe Dezinfektimi
Sterilizimi
është procedur e shkatërrimit te te gjithë mikoroorganizmavedhe sporeve te tyre .

Dezinfektimi
është procedur me të cilën në materiale të ndryshme zvoglohet numri i mikroorganizmave infektiv.

Sterlilizimi me rrezatim

Rrezatimi ultravjollce eshte metode esterilizimit qe vepron ne pengimin e sintezes se acideve nukleike,kurserrezatimi jonizues vepron ne jonizimin e molekulave.

Vibracionet supersonike

Shkaterrojne nakteret duke vepruar nedemtimin e citoplazmes.Filtrimi –nuk eshte sterilizimi ne kuptimin e ngusht te fjales sepse me tenuk shkaterrohen mikroorganizmat por vetem veçohen prej lengjeve tendryshme.

Dezinfektimi
Dezinfektimi i referohet vrasjen e mikroorganizmave patogjene, por jo
domosdoshmërisht të vrasin bakteriale
qasje spore. Zakonisht përdoret
metoda kimike për të arritur dezinfektimin.
Përdoret për kimikate dezinfektimit quajtur
disinfectants. Sterilizimi i referohet të gjithë
objektin e mikro-organizmave (përfshirë
baktereve, përfshirë sporet) Vrasin të gjitha
mënyrat, zakonisht me metodat fizike
për të arritur qëllimin e sterilizimit. Korrozioni është parandalimin ose ndalimin e rritjes mikrobike dhe metodat e riprodhimit. Për kimikatet ruajtës quhet preservatives. Jo sterile praktike në kuptimin rezultatet që sterilizim. Parandalimi i mikroorganizmave në teknikat e trupit ose objekt manipulimit
të njohura si teknikë pa mikrobe.
Dezinfektimi parandalues

Nuk është gjetur në rastin e burimit të infeksionit, patogjen mund të jenë sende të kontaminuara, lokalitete dhe masat dezinfektimit trupin e njeriut. Vende publike të tilla si dezinfektimin, dezinfektimin e mjeteve të transportit, ujit të pijshëm dhe dezinfektimin sendesh, larja e duarve para dhe pas ngrënies janë. Spitali operativ dhomë dezinfektim, pacientët me imunitet të cilët kanë të rënda, të tilla si pacientë transplantin e palcës të kockave masat parandaluese karantinës dhe dezinfektimi janë gjithashtu dezinfektimi parandalues.

Sterilizimi
bëhet me mjete të ndryshme fizike:nxehtësi,rrezatim,vibrim,filtrim
Sterilizimi me nxehtësi
Nxehtësia është mjet më efikas sepse i shkaterron të gjithë mikroorganizmat.Mund të aplikohet si nxehtësi e that dhe e lagësht.Nxehtësia e lagësht është më efikase sepse shkakton nxehje më të shpejt dhe uniformë të materialit.Sa më e madhe të jet temperatura,aq më shpejt shkatërrohen mikroorganizmat .Koha e sterilizimit në nxehtësi
llogaritet prej momentit
kur është arritur
temperatura e caktuar.

Nga vatra dezinfektimi dhe dezinfektimi parandalues janë dy, gjithashtu në përputhje me nivelin e dezinfektimit është i ndarë në nivel të lartë dezinfektim, dezinfektim dhe të ulët dezinfektimin nivelit të ndërmjetëm.

Nivelit të lartë dezinfektim

Vrasin të gjithë trupin, duke përfshirë mikobakteret bakteret, viruset, kërpudhave dhe sporeve, dhe shumica dërrmuese e sporeve bakteriale. Metoda e përdorur për të arritur të nivelit të lartë agjentët e dezinfektimit të përfshijnë përdorimin e klorit, dioksidit të klorit, o-phthalaldehyde, acid peracetic, peroksid hidrogjeni, ozoni, jod, etj, dhe mund të arrijë efektin e sterilizimit dezinfektuese kimike sipas kushteve të përcaktuara, një përqendrim të përshtatshme dhe kohëzgjatja e veprimit metodë efektive dezinfektimit.

Dezinfektim nivelit të ndërmjetëm

Përveç sporeve bakteriale vrasin një shumëllojshmëri të mikroorganizmave patogjene të tjera, duke përfshirë mikobakteret. Niveli i arritur në metodat e përdorura zakonisht përfshijnë përdorimin e dezinfektues jod dizinfektimin (Povidone-jod, chlorhexidine dhe jod), alkooli dhe jod, kompleksi, kompleksi Chlorhexidine alkoolit, dhe amonit kuaternare komponimet phenolic, disinfectants , sipas kushteve të përcaktuara, me përqendrimin e duhur dhe kohëzgjatjes së veprimit metodë efektive dezinfektimit.

Dezinfektim Niveli i ulët

Në gjendje të vrasin bakteret (përveç mikobakteret) dhe viruseve lipophilic metodat e dezinfektimit kimik, dhe ventilimit, larje dhe metoda të tjera mekanike sterilizimi. Të tilla si dezinfektues përdorimit amonit kuaternare (bram benzalkonium, etj), biguanides disinfectants (chlorhexidine), etj, sipas kushteve të specifikuara në një koncentrim të duhur dhe metodën kohë efikas për dizinfektimin veprim.

Sterilizimi me nxehtësi te thatë

-
Vepron në mikrobe duke e b
ë
r
ë
denatyrimin e proteinave dhe oksidimin e materijeve organike.Mekanizmat e nxeht
ë
sis
ë
s
ë
that
ë
jan
ë
:djegja m
ë
t
ë
cil
ë
n eleminohen materialet infektive si dhe kafsh
ë
t e ngordhura laboratorike.

Sterilizimi me flakë
-Me t
ë
cil
ë
n sterilizohen pajisjet m
ë
t
ë
cil
ë
n sterilozohen pajisjet metalike,laboratorike me ç’rast arrihen temperaturat deri n
ë
500 ◦C.

Sterilizimi me ajër të thatë
-I
cili kryhet me sterilizator t
ë
thatë. Në këtë m
ë
nyr
ë
sterilizohen enet e qelqta laboratorike,porcelonit,hekurit,gazve,l
ë
ndeve t
ë
letr
ë
s dhe drurit q
ë
i rezistojn
ë
temperaturave t
ë
larta.Sterilizimi b
ë
het me temperatur 160-180◦C n
ë
koh
ë
zgjatje prej 1-2 or
ë
sh.N
ë
parap
ër
gaditjen p
ë
r sterilizim t
ë
ri paisjet duhet pastruar mekanikisht
ë
,shp
ë
rlar
ë
me uj
ë
dhe terur mir
ë

Nxehtësia e lagësht
Mund t
ë
p
ë
rdoret n
ë
trajt t
ë
nxehtësise n
ë
n 100 ◦C,nxehtësis s
ë
lagësht n
ë
100◦ C dhe mbi 100◦ C Nxehtësia e lagësht nën100C p
ë
rdoret p
ë
r sterilizimin e mikroorganizmave n
ë
materialet t
ë
cilat i d
ë
moton temeperatura e lart.


Ju Faleminderit
për
Vëmendje!
Full transcript