Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

abakusz

No description
by

Anett Ferentzi

on 4 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of abakusz

TÖRTÉNETE Ez körübelül olyan mint az írás megjelenik és végig jelen van az egész történelemben. Az ABAKUSZ Ez egy görög eredetű szó, több jelentése van.

Derékszögű négyszögletes lemez

Régi római számolóérc-asztal Mi is az az abakusz? Hogyan olvassuk le az Abakuszról a számokat? Ez egy szuan-pan
alá van írva a helyiérték (10 az x-ediken)
Fölé pedig hogy milyen számot mutatnak a bogyók Számolás az abakusszal Az abakusz egy olyan eszköz ami megkönnyíti
a számolást az ókortól fogva napjainkig. ABAKUSZ Az abakusz az első számolóeszköz, amelynek ősi formáit szinte minden ókori kultúrában megtalálták. Általában néhány vékony rudat-pálcát tartalmaz, amelyek mindegyikén meghatározott számú, esetleg különböző színű, csúsztatható korong vagy golyó található. Ezek segítségével végzi el a kezelő az összeadás, a kivonás műveletét. (Szorzás és osztás elvégzésére csak bonyolult szabályokkal alkalmazható.) Szinte minden országban hasonló neve van az de van egy-két teljesen eltérő változat is, mint például: -DÁN: kugleramme
- JAPÁN: soroban Kinézete azomban sokszor eltérő minden nemzet egy kicsit máshogy használja, ugyanis ennek nincs egy külön feltalálója. Ezt mindenhol felfedezték! A japán soroban a dán kugleramme Mezopotámiában az i.e. 2700-2300 években már használták az abakusz korai változatát (az összeadásra és a kivonásra), melyen a 60-as számrendszer szerinti beosztás volt, . Egyiptomban (i. e. 400) fordított irányban rakták a köveket mint görög országban. A Rómaiak már helyiértéket is használtak. Aztán a 19. században kiment a divatból Európában az abakusz, de Ázsiában továbbra is népszerű maradt. Kínában a "szuan-pan" modern, máig használatos formája a Szong-dinasztia (960–1279) korában alakult ki. Az oroszországi "szcsoti" az európai és kínai abakuszokat keveri. mezopotámiai római szuan-pan szcsoti Abakusz ma Európában ma már nagyon ritka az abakusz használata, de Ázsiában még ma is ezzel tanítják meg a gyerekeket számolni. Így ma a legelterjedtebb abakusz a szoroban és a szuan-pan. Ezek 1-et érnek amennnyit feltolsz annyi van érvényben. Ezek a golyók 5-öt érnrek, amennyi letolsz annyi lesz érvényben. Itt ugyan annyit érnek a bogyók mint a szuan-pannál, csak egyel kevesebb van, ami azt jelenti hogy ha 10-et akarsz kirakni ahhoz 2 rudat kell használni.
Full transcript