Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

10 најлуђих филозофских ствари

Занимљиве цртице из живота филозофа.
by

Bojana Golubovic

on 2 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of 10 најлуђих филозофских ствари

Филозофи су чудни неки људи, зар не?
Жан Пол Сартр,
комуниста у капитализму
Одбија Нобелову награду за књижевност коју добија 1964. године. Скривао се од медија, фондација Алфреда Нобела и свих оних који су били упорни да сазнају разлоге одбијања награде.
Ниче
у загрљају са коњем
Трећег дана јануара месеца 1889. године, шетајући улицом, застао је запрепашћен пред сценом у којој кочијаш шиба свога коња упрегнутог у кочију. Потрчао је ка коњу и загрлио је његову главу како би га заштитио, заплакао је и пао. Лекари су констатовали нервни слом.
ДеКаРТ
у пећници
Став "Мислим, дакле постојим", који представља основ савремене западне мисли, Декарт је осмислио у пећници. То није пећница какве данас познајемо, већ соба у којој је увек горела ватра. Ова просторија није била пројектована за останак људи, што Декарта није спречавало да у њој спава.
Диоген
живео у мраку у сред бела дана
Умео је да шета улицама градова носећи упаљену свећу у сред поднева. На питање зашто пали светло, када је Сунце довољно јако, он је одговарао да светлошћу свеће покушава да нађе човека. Чувеном Александру пркосио је реченицом: "Склони ми се са Сунца!"
СОКРАТ
досадан као крпељ
Своје дане проводио би шетајући улицама Атине и преиспитујући друштвене вредности тадашњег уређења. Уређење је било демократско, али начела демократије нису била применљива и на Сократово понашање. Био је осуђен на смрт јер је кварио младе разговором и увео идеју савести као јединог божанства.
Жан Жак Русо,
анђео на језику, ђаво у души
Швајцарски филозоф познат по својим делима из области етике, политике, социологије и васпитања. Напустио је своје петоро деце јер је особа способна да остави своју децу била особа коју је високо друштво Женеве тога времена изузетно ценило.
Френсис Бејкн,
сам свој "покусни кунић"
Утемељивач индуктивне методе, војвода емпиријских наука, у своме делу "Нови органон" критикује предрасуде људске природе и уводи два помоћна метода индукције: посматрање и експеримент. Толико је често експериментисао да је од једног експеримента добио упалу плућа, и умро.
Емпедокле,
онај иза кога су само сандале остале
Сматрао је да је свет настао међусобним дејством четири елемента: воде, ватре, земље и ваздуха који се под утицајем љубави састављају, а под утицајем мржње растављају. Из свога учења изводио је доказ тезе да је душа бесмртна, а како би то потврдио, скочио је у вулкан. Крај отвора Етне, остале су само његове сандале...
Full transcript