Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Månen

No description
by

mohammed koubtan

on 7 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Månen

Indholdsfortegnelse
Månen
planeterens måner
Niel Alden Armstrong
hvordan er månen opstået
forskellige teorier
På månen er den lokale tyngdeacceleration ca. 1,62 m/s², eller omkring 1/6 af jordens, og på meget små himmellegemer som fx småplaneter er den lokale tyngdeacceleration så lille, at en astronaut kan være i fare for at svæve bort, hvis han eksempelvis lavede et hop!
Historie: liv på månen
Tyngdekraften på månen
Planeterens måner
Historie: liv på månen
Tyngdekraften på månen
Månens faser
Formørkelse
Magnetfelt/atmosfære
Måner kredser om planeter, mens planeter kredser om stjerner.

Planeten Jorden kredser omkring stjernen
og solen.
Månens faser
Solformørkelse
Atmosfære

Der er ikke nogen atmosfære af betydning om Månen, fordi dens tyngdekraft er for svag til holde på luftmolekylerne i længere tid. Luftmolekylerne har så meget fart på, at de forsvinder ud i rummet.
Magnetfelt/atmosfære
Neil Alden Armstrong var den amerikanske astronaut, som blev det første menneske, der betrådte Månen, hvilket skete den 21. juli 1969.
3 Teorier
Samdannelsesteorien - født af den samme tåge:
Månen er blevet dannet af den samme sky af gas, støv og planetesimaler som Jorden, en planetesimal er et objekt dannet af støv, sten og andre materialer. Man forestiller sig at Jorden er dannet først, fordi den er tungest af de to. Jorden var derefter omgivet af en tæt sky der var fuld af ubrugte planetesimaler. Skyen blev dannet ved at den optog de fragmenter eller asteroider der ellers ville ramme Jorden - senere blev det samlet til Månen ved hjælp af tyngdekræften.

Sammenstødsteorien - det gigantiske nedslag:
Jorden blev ramt af en enorm planetesimal lige efter Jordens kerne blev dannet. Ved sammenstødet blev den indkommende planet total ødelagt og smeltet. Samtidig tog den en stor del af Jordens kappe. Lige efter sammenstødet dannedes en enorm ring af smeltet og rødglødende materiale. Efter kort tid blev materialet afkølet, og tyngdeuligheden i ringen startede dannelsen af månen.

Komplet indfangning - da Jorden fangede en måne:
Teorien forsøger ud fra planetbane beregninger at fastslå sandsynligheden for at Jorden med sit tyngdefelt har indfanget Månen. Månen blev dannet et andet sted i Solsystemet. Den havde en bane der krydsende Jordens bane. Månen blev indfanget i Jordens tyngdefelt uden at blive slået i stykker, og begyndte at bevæge sig i en ellipse omkring Jorden. Problemet i denne teori ligger i, at hvis Månen havde energi nok til at bevæge sig væk fra sit dannelses sted, må den også have energi nok til at løsrive sig fra Jorden igen.
Magnetfelt
Svagt magnetfelt
Påvirker solvinden
Vand på månen
Selvom Månen ikke har det store magnetfelt - faktisk strækker det kun få meter over dens overflade - som viser nye resultater i at den alligevel øver en voldsom indflydelse på solvinden som afbøjes i en stor bobbel udenom den
Spørgsmål?
Månen lyser ikke, som solen og stjerner, men den reflekterer solen lys. afhængigt af hvor Månen er i sin bane omkring jorden. kan man se en større eller mindre del af månen oplyste side. indebærer og giver Månen dens faser.

Det tager månen 27.3 døgn at kredse en hel omgang om jorden. Men jorden har allerede bevæget sig i sin bane om solen så derfor tager det længere tid for månen at kunne placere sig som nymåne på 27.3 døgn. Så månen bliver nød til at bevæge sig lidt længere for at placere sig selv som nymåne igen. som er beregnet til 29.5 døgn.
En solformørkelse opstår, når solen
månen og jorden står på en lige linje med månen i midten månen skygger for solens lys og de steder på jorden hvor skyggen rammer bliver der solformørkelse
Måneformørkelse
når Månen bevæger sig i jordens skygge opstår der en måneformørkelse. det kan kun ske når der er fuldmåne

1- Jorden - 1 Måne
2- Mars - 2 Måner
3- Jupiter - mindst 63 måner
4- Saturn - mindst 62 måner
5- Uranus - 26 måner
6- Neptun - 13 måner
Phobos og Deimos,som betyder
rædsel og skræk.
Jupiters fire største måner Ganymedes, Callisto, Io og Europa
kan ses med en ganske almindelig kikkert. De 59 andre kan man se med mikroskop.
Titan har en tydelig og ret tæt atmosfære,mange forsker mente at der var mulighed for liv på titan. ellers kunne man evt. prøve de andre måner.
Uranus største måne Titania som er en del skrammet og furet. derudover kommer de næste tre oberon,ariel,umbriel som os kan ses med en almindelig kikkert.
Neptuns største måne Triton har en mærkelige størrelse. Som drejer den modsatte vej rundt i forhold til Neptun, hvor der er vulkaner der ikke udspyr lava af smeltet sten, men tilgengæld vand og ammoniak.
Tidevandet
merkur, venus, jorden, mars, jupiter, saturn, uranus neptun
Full transcript