Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Книгата како медиум

No description
by

Sofia Yancou

on 31 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Книгата како медиум

„На умот му треба книга како што на мечот му треба точило, а тоа е да ја задржи острината.“ Џорџ Р.Р. Мартин, Игра на тронови

„Мојот најдобар пријател е оној кој ќе ми подари книга која што не сум ја прочитал“ Абрахам Линколн

„Од сите работи, најмногу ги сакав книгите.“ Никола Тесла
Книга
е збир на пишани, печатени, илустрирани или празни страници, изработени од хартија, пергамент или друг вид на материјал, обично прицврстени заедно од едната страна. Секоја страна на лист од книгата се нарекува страница. (Од Википедија — слободната енциклопедија)
КНИГА
Литературните дела содржат:
пасус
- дел од текстот, целина, од еден до друг нов ред
предговор
- дел кој е напишан со цел читателот да се упати во содржината на делото
поговор
- дел кој следува по крајот на содржината како посебен текст во кој се дава оценка на делото, се анализира критички, содржи биографија за авторот или битни детали за животот на авторот кои влијаеле во создавањето на делото.
глава
- целина во содржината на делото која претставува заокружен дел на одреден настан, а може да биде обележана со бројка или поднаслов
том
- делото може да биде составено од повеќе книги (томови) кои содржински се поврзани во едно
ЕЛЕМЕНТИ НА КНИГАТА
Книгата ја создава автор кој оригиналната идеја ја разработува во содржина која пак читателот ја чита во испечатена форма или во електронска верзија (е-книга)

Книгите имаат: корици со наслов и автор, страница со податоци за издавачот, уредникот, предговор, поговор и тн.
Книгата како медиум
Full transcript