Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

KOMPONEN ASAS BAGI LAPTOP DAN PC

No description
by

Azwan Dain

on 20 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of KOMPONEN ASAS BAGI LAPTOP DAN PC

KOMPONEN ASAS BAGI LAPTOP DAN PC
WINDOWS
Pengenalan
PROGRAM DAN SOFTWARE
Windows sebagai sistem operasi yang banyak digunakan kerana kemudahan yang dimilikinya. Windows bersifat user friendly kerana penggunaannya yang mudah difahami, selain itu dibantu dengan adanya icon-icon dan shorcut untuk memudahkan menjalankan suatu aplikasi. Selain itu windows juga mempunyai kelebihan iaitu multitasking kerana boleh menjalankan beberapa aplikasi dalam waktu yang bersamaan.

Windows dikeluarkan oleh Microsoft.inc yang sampai saat ini telah mempunyai beberapa versi dan yang terakhir adalah Windows 7 yang dilancarkan secara rasmi pada tahun 2010. Pembaikan terus dilakukan oleh Microsoft sebagai syarikat yang merancang windows diantaranya dari segi pengurusan fail, sistem keselamatan atau lebih dikenali dengan nama firewall, pengurusan user (penggunaan lebih dari satu user / multiuser), serta dari segi gambaran windowsnya sendiri.

Persekitaran windows merupakan suatu sistem bersepadu yang memudahkan pengguna untuk memanfaatkan semua resources yang ada didalamnya baik perkakasan mahupun perisian.
KELEBIHAN WINDOWS
1. GUI yang familiar sehingga pengguna lebih selesa berada didepan skrin monitor
2. sokongan peranti dari driver yang lebih baik
3.Banyak aplikasi pejabat yang serasi dengan windows
4. Mudah untuk digunakan, kerana para pengguna sudah terbiasa dengan paparan windows
KELEMAHAN WINDOWS
1. Sistem operasi ini berbayar
2. Pemasangan yang lebih sukar berbanding sistem operasi linux
3. Terdedah kepada serangan virus.
LINUX
Istilah Linux atau GNU/Linux (GNU) juga digunakan bagi merujuk kepada keseluruhan edaran Linux yang selalunya disertakan perisian-perisian lain sekali dengan sistem pengendalian. Contoh-contoh perisian adalah seperti pelayan web, bahasa pengaturcaraan, pangkalan data, persekitaran desktop]] (seperti GNOME dan KDE), dan set pejabat seperti OpenOffice.org. Edaran-edaran Linux telah mengalami pertumbuhan yang pesat dari segi kepopularan, sehingga lebih popular daripada versi UNIX yang merupakan perisian hak milik dan mula mencabar dominasi Microsoft Windows dalam sesetengah perkara.
Linux menyokong sebahagian besar perkakasan komputer dan telah diguna di dalam pelbagai peralatan daripada komputer peribadi ke superkomputer dan sistem terbenam (seperti telefon bimbit dan perakam video peribadi Tivo).
Pada mulanya, ia dibangunkan dan digunakan oleh peminatnya sahaja. Kini Linux telah mendapat sokongan daripada syarikat-syarikat besar seperti IBM, dan Hewlett-Packard. Para penganalisa menujukan kejayaannya ini disebabkan ia tidak bergantung kepada vendor (vendor-independence), kos perkakasan yang rendah, dan kepantasannya berbanding versi UNIX proprietari, serta faktor keselamatan dan kestabilannya berbanding dengan Microsoft Windows. Ciri-ciri ini juga menjadi bukti kepada keberkesanan model pembangunan sumber terbuka.
ASAL USUL LINUX
Asal usul Linux bermula dari Unix. UNIX merupakan salah satu sistem operasi popular selain Microsoft, Novell, OS / 2, BeOS, MacOS dan lain.
Linux awalnya dibuat oleh seorang mahasiswa Finland yang bernama Linus Torvalds. Linus Trovalds dikenal sebagai bapak linux (Linus UniX) dilahirkan dilahirkan pada tarikh 28 Disember 1969, beliau telah mengenal bahasa pengaturcaraan ketika berusia 10 tahun. Linux diinspirasikan dari Minix (sistem UNIX kecil) yang dibangunkan oleh Andrew Tanenbaum . Linux versi 0.01 dikerjakan sekitar bulan Ogos 1991. Kemudian pada tarikh 5 Oktober 1991, Linus mengumumkan versi rasmi Linux, iaitu versi 0.02 yang hanya dapat menjalankan shell Bash (GNU Bourne Again Shell) dan gcc (GNU C Compiler). Selain itu, Linus juga menerbitkan sistem operasi buatannya tersebut lengkap dengan source code-nya, dan disambut dengan sangat antusias oleh para programmer dan developer di seluruh dunia. Linux boleh diperolehi dari pelbagai Edaran Linux (Linux Distribution) atau lebih di kenal dengan nama Distro . Distro adalah ikatan dari kernel Linux, beserta sistem dasar linux, program pemasangan, tools basic, dan program-program lain yang bermanfaat sesuai dengan tujuan pembuatan distro. Linux dibuat oleh pelbagai macam komuniti dan jangan hairan apabila banyak sekali distro - distro Linux yang beredar.
DISTRO LINUX
1. Slackware
2. Debian
3. RedHat

4. OpenSuse
5. Mandrake
6. Ubuntu
7. Sabayon

8. Fedora
SOFTWARE UNTUK KOMPONEN ASAS KOMPUTER
Full transcript