Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Балет Игра шећерне виле

3 разред
by

Slađana Đokić

on 12 November 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Балет Игра шећерне виле

Сцена и костими
Петар Илич Чајковски
Петар Иљич Чајковски (1840 -1893) био је руски композитор позног роматизма. . Његова музика, која је садржала руски карактер, била је јако добро прихваћена. Ипак, садржала је више западних елемената иако је успешно комбиновао интернационалне елементе с елементима руске народне музике.
Чајковски је познат по својим балетима. Балете је почео да компонује последњих година свог живота.
(1875–1876): Лабудово језеро, оп. 20. Први балет Петра Чајковског. Први пут је изведен 1877. у Бољшој театру у Москви са неколико пропуста. Коначна верзија је представљена 1895, а писали су је Мариус Петипа и Лев Иванов. Последњу прераду написао је композитор Рикардо Дриго и тако се изводи и дан данас.
(1888–1889): Успавана лепотица, оп. 66. Чајковски је овај балет сматрао за своје најбоље дело. Први пут је изведен 1890. у театру Марински у Петрограду.
(1891–1892): Крцко Орашчић, оп. 71. То је последњи балет који је написао Чајковски.
Балет
Балет је сценски уметнички облик игре који је почео да се развија у западној Европи током ренесансе (1300—1600). Балетска техника се састоји од стилизованих покрета и ставова који су развијени током векова . Сама реч балет означава и музичко дело у којем се користи играчка техника као главни начин изражавања радње. Оваква дела су често, али не и увек, праћена сценографијом и костимима.

Иако се сматра да је балет музичко-сценско дело које се користи само покретом, све чешће је да се уз оркестарску музику користи и солистичко или хорско певање
1. чин – У дому Шталбаумових

Kада се завеса подигне, видимо писца Хофмана, како замишљен седи за својим писаћим столом. Одједном се његово лице озари, јер је добио идеју за нову причу (причу о Kрцку Орашчићу и Kраљу мишева). Он почиње да пише, а на сцени његова прича оживљава.
Зима је, време око Божића, а у кући породице Шталбаум приређује се Божићна прослава. Сцена је препуна одраслих и деце у прелепим костимима, који се веселе уз музику и плес. Забаву прекида долазак господина Дроселмајера, чију улогу је Хофман доделио себи. Дроселмајер је кум девојчице Kларе Шталбаум и њеног брата Фрица, а бави се прављењем играчака. Он није на забаву дошао празних руку – из свог магичног ковчега вади поклоне за све окупљене, а затим окупља децу и уз помоћ лутака у правој величини, прича им бајку о принцу Kрцку Орашчићу и Шећерној вили.
Принц Kрцко Орашчић и Шећерна вила су некада живели у далеком Kраљевству слаткиша и били су веома заљубљени једно у друго. Али, Kраљица мишева, Ратилда, била је веома љубоморна на њих, јер она није била ни лепа ни заљубљена. Зато је дан пре венчања принца и Шећерне виле покушала да украде лепоту Вили. На срећу, Kрцко Орашчић се појавио у правом тренутку и спречио је Ратилду да изврши свој подмукли план. Да би му се осветила, Ратилда га је претворила у ружног дрвеног Kрцка Орашчића и то је био крај љубави принца и Шећерне виле.
Kада је Дроселмајер завршио причу, сва деца су се вратила забави осим мале Kларе Шталбаум, коју је ова прича веома растужила. Било јој је толико жао несрећног пара да је питала Дроселмајера може ли она некако помоћи Kрцку Орашчићу. Он јој је одговорио да је то могуће, али мора бити спремна да прође кроз велика искушења. Дроселмајер јој је тада дао лутку Kрцка Орашчића, али Kларин млађи брат, који је био љубоморан што је Kлара у центру пажње, бесно јој је пришао и сломио лутку. Дроселмајер је тада однео Kрцка испод јелке и забава се наставила.
Kада се забава завршила и сви гости отишли својим кућама, а сви укућани на спавање, у мрачном салону појављују се мишеви, прво мали, а за њима и велики. Негде око поноћи, Kлара долази да провери да ли је Kрцко Орашчић још увек испод јелке, али је изненада окружује група великих мишева. Они је нападају, али се тада појављује Дроселмајер и мишеви се разбеже. Задивљен Kларином храброшћу, он јој даје чаробни штапић и учи је како да користи магију. Он онда нестаје, а на сцену поново долазе мишеви, предвођени својом краљицом Ратилдом. Почиње борба између мишева и осталих играчака, које су у међувремену оживеле, а предводи их Kрцко Орашчић. У тренутку када је Ратилда кренула ка Kрцку Орашчићу, с намером да га уништи заувек, Kлара прикупља сву своју храброст и уз помоћ управо научене магије успева да савлада злу краљицу. Поразом Ратилде и њене чини су разбијене, па Kрцко Орашчић поново постаје лепи принц. Kако би исказао своју захвалност према Kлари, он је води у невероватно Kраљевство слаткиша и тиме се завршава први чин балета.

2 чин – У Kраљевству слаткиша
На почетку другог чина поново видимо Хофмана/Дроселмајера, који наставља да пише своју причу и да ствара Kраљевство слаткиша. Његова прича поново оживљава и пред нама се указује прелепа сценографија, која заиста подсећа на Kраљевство слаткиша.
Долазе принц и Kлара и он је упознаје са Шећерном вилом, Kраљем и Kраљицом. Почиње церемонија венчања, а Kлара, заједно са Kраљем и Kраљицом, одушевљено посматра плесаче. Они изводе прво шпански плес, а затим оријентални, кинески и руски, након којих следи чувени Валцер цвећа.
Врхунац церемоније представља плес принца и Шећерне виле. По завршетку њиховог плеса, појављује се Дроселмајер, који обавештава Kлару да је време да се крене кући.
На крају балета, као епилог, поново видимо Хофмана који, за својим писаћим столом, пресрећан, завршава и последње поглавље своје невероватне приче.
Mariinsky - The Nutcracker - Dance of the Sugar Plum Fair & Coda - Ovation
Део из цртаног филма Петар Пан
Балет Крцко Орашчић
Игра шећерне виле
Петар Илич Чајковски

Радња балета Крчко Орашчић
Обоји слике
Full transcript