Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Bolile analizatorilor

No description
by

Alexandra Maria

on 9 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Bolile analizatorilor

Bolile analizatorilor
Analizatorul cutanat(pielea)
Analizatorul acustico-vestibular
Analizatorul vizual
Micozele
Acneea
Miopia

Miopia este incapacitatea de a vedea clar obiectele îndepărtate. Este de obicei datoratăfaptului că globul ocular este puţin mai mare, ceea ce înseamnă că imaginea cea mai clară a unuiobiect se formează în faţa retinei. Aceasta se corectează purtând ochelari cu lentile divergente(concave).

Hipermetropia apare atunci când globul ocular este prea scurt, având ca rezultat faptul că imaginea clară a unui obiect aflat aproape se formează în spatele retinei.Aceasta se corectează folosind ochelari cu lentile convergente(convexe).
Hipermetropia
Presbitismul
Alt defect comun de vedere este presbitismul , care este o incapacitate a ochiului de avedea clar obiectele aflate în apropiere, ca rezultat al pierderii elasticitaţii cristalinului.Deficienţa apare în mod natural odată cu înaintarea în vârstă si se poate corecta purtând ochelari cu lentile convergente.


Astigmatismul
Astigmatismul este rezultatul faptului că globul ocular este discret deformat, făcând ca imaginea unui obiect să devină deformată. Acest defect poate fi corectat prin purtarea ochelarilor, cu lentile cilindrice, care anulează distorsiunea cauzată de ochi.

Daltonismul
Daltonismul este un defect al vederii care constă în imposibilitatea de percepţie a uneia sau a mai multor culori. Deşi această deficienţă nu se tratează, daltoniştii nu au impresia că suferă de vreun handicap deoarece ei dezvoltă alte căi de a vedea lumea.Adesea, prin termenul de daltonist se înţelege doar incapacitatea de a vedea culorile roşu şi verde, însă se cunosc aproape tot atatea forme de daltonism pe câte culori există.
Micozele
sunt boli provocate de ciuperci parazite care se gasesc pe piele, pe firul de par si pe mucoase.Micoleze - generalizate pot produce moartea- pot ataca unele organe interne (plamanii)- sunt boli contagioase


Simptome
(apar mai ales intre degete):

-Cojirea pielii

-Roseata

-Scaderea parului

-Inflamatii

-Iritatii

-Mancarimi

-Crapaturi

-Supuratii pe limba, pe fundul gatului, tegumente ale articulatiilor, membrelor.

-Aspect microscopic caracteristic
Tratament
:
-Antimicotice

-Tratamentele pot dura intre 9-12 luni
Acneea este o dermatoza(boala a pielii)
-afecteaza 80% din adolescenti.
-este o inflamatie foliculara de origine seboreica
Acneea poate fi considerata o piodermita
Simptome
:

-Leziuni ale fetei, trunchiului(mai ales pe spate), pielii capului.

-Comedoane/papule(puncte) = astuparea unor glande sebacee

-Cosuri, care apar sub forma unor pustule purulente dureroase
Tratament
:

-Tratamentul poate dura 6-8 luni si apoi boala poate recidiva.
Acneea rozacee


-Intalnite pe fata la femei de peste 40 de ani-

-Mici dilatatii vasculare si basicute cu puroi ce apar pe un fond de roseata permanent
Herpesul
Herpesul este o boala virotica ce apare in boli infectioase precum pneumonie, gripa, meningitasau in intoxicatii alimentare
Herpesul -este o boala infectioasa virotica avand eruptii veziculare grupate
-poate fi de 2 tipuri:
Tipul I – localizat la nivelul fetei si mucoasei bucale


Tipul II- localizat la nivel genital
Herpesul labial se localizeaza pe marginea buzelor si a narilor
Simptome
:
-Leziuni purulente ale buzelor sau ale organelor genitale anexe.

-Vezicule transparente cu lichid

-Senzatii de arsura

-Durere(intepaturi dureroase)

-Mancarime

-Ulceratii

-Aparitie de cruste


-Eruptie cutanata(herpes generalizat)-
-Simultan se tumefiaza si ganglionii limfatici regionali


Tratament
:
-Evitarea stresului, a tulburarilor digestive si a bolilor febrile.
-Automedicatie pt herpexul buzelor
-Tratament antiviral recomandat de medic pt herpexul genital
A. Bolile urechii externe
Otita

-

1. Otita
→ o inflamaţie prin infecţie bacteriana (pneumococ, streptococ, stafilococ), uneorivirală, care afectează de cele mai multe ori copiii de vârste între 6 luni şi 2 ani, în particular copiii crescuţi în colectivitate. Infecţia este mai întâi faringeana, apoi se propaga la ureche prin canalul trompei lui eustachio.O otită acută se traduce printr-o durere violenta a urechii, asociată cu o febră de aproximativ37,5 oC
Ea evoluează în patru stadii: otita congestivă, în care timpanul nu este decât roşu; otita catarală,în care timpanul devine neted şi opac; otita purulenta, în care bombarea timpanului dovedeşte prezenta puroiului în căsuţa timpanului; otita perforată, în care o perforaţie în timpan lasa puroiul să se scurgă în exterior.Otitele, cele mai frecvente afecţiuni ale urechii, pot fi externe (când afectează conductul auditiv extern) sau medii ( când afectează urechea medie )
Furunculul otitic
Furuncul otitic
→ formă de otită externă acută localizată, prin infectarea foliculilor piloşi de la nivelul tegumentului treimii externe a conductului auditiv extern. Agentul bacterian incriminat este stafilococul auriu.

Caracteristica este durerea spontană puternică în interiorul conductului auditiv, la atingerea porţiunilor cartilaginoase ale urechii (tractionarea pavilionului în sus şi în spate), sporită întimpul în cazul masticaţiei.
Exotozele şi osteoamele


Exostozele
Sunt excrescenţe osoase în interiorul conductului auditiv extern, ce apar ca răspuns la un factor iritativ. De obicei sunt multiple, bilaterale, şi cu bază largă de implantare; pot avea diverse forme şi mărimi. Cauza apariţiei lor pare a fi periostita reactiva, secundară expunerii laape adânci şi reci, ipoteza explicată prin incidenta crescută în rândul scufundătorilor.
Osteoamele
Sunt formaţiuni tumorale benigne ale osului timpanal (o parte a conductul auditiv extern), deobicei fiind unilaterale şi pediculate (au o bază de implantare mică sub formă de picioruş). Se deosebesc de exostoze din punct de vedere histologic şi prin tendinţa de a fi unilaterale, în rest simptomatologia şi tratamentul fiind asemănător.

B. Bolile urechii medii
Otoscleroza
Otoscleroza
→ boala cu transmitere genetică ce consta în apariţia unor modificări osoase la nivelul urechii medii şi interne, antrenând blocarea articulaţiei dintre scăriţa şi urechea internă. Se produce astfel o anchiloza a lanţului de osişoare din urechea medie, care împiedică transmiterea eficientă a sunetelor de la timpan la urechea internă. Osişorul afectat este scărita.Otoscleroza se manifestă prin scăderea progresivă a auzului. Boala este întâlnită mai des la femei. Apare la vârste variate, incidenta maximă fiind la maturitate (25 – 50 ani), de regulă este bilaterală.
Perforarea timpanului
Perforarea timpanului
→ lezarea timpanului se poate produce într-o mulţime de situaţii şi este urmată de diminuarea auzului în diferite grade. Pe lângă afectarea auzului, distrugerea integrităţii timpanului predispune la apariţia infecţiilor care pot degrada şi mai mult structurile urechii şi calitatea auzului.Situaţiile cele mai frecvente care conduc la perforarea timpanului sunt traumatismele şi infecţiile.Traumatismele includ lovirea directă a urechii, fracturile de craniu, o explozie puternică, pătrunderea unui obiect în canalul auditiv (de ex. beţişoarele de urechi) etc.De cele mai multe ori dimensiunea perforaţiei determina gradul de afectare a auzului – o perforaţie mai largă va produce o pierdere a auzului mai mare. Este de asemenea importanţă localizarea rupturii timpanului. Dacă perforaţia a fost produsă de un traumatism care disloca cele trei oase din urechea medie (ciocanul, nicovala şi scărita) ce au rol în transmiterea sunetelor, pierderea auzului poate fi severă. La fel se întâmplă în cazul în care, pe lângă perforaţie exista şi o afectare a structurilor din urechea internă.
Disfuncţia tubară
Disfuncţia tubară
→ patologia trompei lui Eustachio este una dintre cele mai frecvent întâlnite afecţiuni în practică ORL. Organ de tranziţie, care leagă rinofaringele (partea din spatelefoselor nazale) de urechea medie, trompa lui Eustachio constituie un element cheie în declanşarea patologiei otologice atunci când diferitele afecţiuni nazale capăta o evoluţie cronică şi împiedica fiziologia tubara normală.Urechea medie necesita pentru o bună funcţionare prezenta aerului în cutia timpanica, la o presiune comparabilă cu cea atmosferică. Atâta timp cât timpanul este integru, singura sursă de aerare a cutiei timpanice este reprezentată de trompa lui Eustachio.Ea este un conduct virtual musculo-cartilaginos, care în repaus este închis, şi se deschide doar prin mişcări active ale musculaturii tubare. Practic deschiderea trompei Eustachio se realizeazăîn mod fiziologic pentu câtva fracţiuni de secundă în timpul deglutiţiei, după care se închide laloc. În acest scurt răstimp se realizează un pasaj pasiv al aerului din nazofaringe către urechea medie (în care presiunea are tendinţa fiziologică să scadă), şi a eventualelor secreţii din urechea medie în sens invers, către rinofaringe, de unde sunt apoi înghiţite.Trompa lui Eustachio este un tub de 5 centimetri, cu două pâlnii la capete, spre ureche şinas.Tubul se deschide când se contractă muşchii vălului palatin – ale cerului gurii – atunci când inghiţim, căscăm sau suflăm nasul. Când se inflamează mucoasa acestui canal nu mai pătrunde aerul din nas în ureche.Prin peretele vasului ies anumite lichide care se duc în căsuţa timpanului şi apar otitele seroase.Este vorba despre disfuncţii tubare, adică de funcţionarearea a trompei lui Eustachio. Cei caresuferă de deviaţii de sept, de acea strâmbare a peretelui despărţitor dintre nări, sunt predispuşi la disfuncţii tubare, la rinosinuzite. Cei care respiră pe gură fac mai des aceste rele funcţionări ale trompei lui Eustachio.
Cauze:
Hipertrofia vegetaţiilor adenoide – reprezintă cea mai comună cauza a disfuncţiei tubare încopilărie, datorită amplasării lor în imediata vecinătate a orificiului de deschidere a trompeiEustachio. Uneori se pot reface după adenoidectomie.
Deviaţiile de sept
sunt o cauză deasemenea.
C. Bolile urechii interne şi nervului auditiv
Vertijul paroxistic poziţional benign (VPPB)
Vertijul paroxistic poziţional benign (VPPB)
→ afecţiune ce determină vertij, ameţeală şi alte simptome datorită acumulării reziduurilor la nivelul urechii interne. Aceste reziduuri,denumite otoconii sunt formate din mici cristale de carbonat de calciu. Odată cu mişcările capului, otoconiile îşi modifică poziţia şi transmit semnale false către creier.Simptomele VPPB sunt aproape întotdeauna precipitate de o schimbare a poziţiei capului.Ridicarea din pat sau întoarcerea de pe o parte pe alta sunt mişcări problematice. Unii oameni se simt ameţiţi şi nesiguri când îşi ridică capetele să privească în sus. O apariţie intermitentă aacestor simptome este frecventă.La nivelul urechii interne se găseşte receptorul ce ne oferă informaţii legate de poziţia noastră înspaţiu. Când apar disfuncţii la acest nivel, ne pierdem simţul de echilibru şi adesea resimţim simptome precum vertij, greaţă, voma şi pierderea echilibrului.


Boala Meniere
→ afecţiune vestibulară ce produce un set de simptome recurente ca urmarea acumulării unor mari cantităţi a unui fluid denumit endolimfă la nivelul urechii interne.Endolimfa este un lichid conţinut în structurile urechii interne (cohlea şi canalele semicirculare)şi scalda celulele sensibile ale analizatorului auditiv şi vestibular. În situaţii normale, volumul endolimfei şi concentraţia de electroliţi (magneziu, sodiu, clor şi altele) sunt menţinute stabile.Hidroptizia endolimfatica este o afecţiune a părţii auditive şi/sau vestibulare a urechii interioare,cauzată de creşterea volumului de endolimfa şi de o schimbare a concentraţiei de electroliţi conţinuţi în aceasta.
Cauza exactă a bolii Meniere nu este cunoscută. Teoriile include tulburări circulatorii, infecţiivirale, alergii, o posibilă reacţie autoimună, migrenă şi chiar posibilitatea unei determinismgenetic.O dată cu aceasta afecţiune, poate să apară o gamă întreagă
de simptome: o senzaţie de compresie a urechii, zgomot, pierdere a auzului, crize bruşte de ameţeli şi vomă; sau numai o senzaţie de ameţeală uşoară sau o senzaţie de incertitudine locomotorie.Crizele bruşte de Vertij intens, ameţeală, voma, însoţite de zgomot în ureche şi o deteriorare a auzului (de obicei numai pe o parte) sunt caracteristice ale afecţiunii primare (idiopatice). O criză poate dura de la câteva ore până la câteva zile şi poate reveni în mod regulat (la fiecare 2 sau 3zile).


Surditatea
Surditatea
→ prin surditate se înţelege scăderea uşoară sau gravă, unilaterala sau bilaterala aacuităţii auditive mergând până la cofoza - adică abolirea completă a auzului. Surdităţile pot fi tranzitorii sau definitive, uşoare, medii sau grave, unilaterale sau bilaterale, de transmisie (cauza este localizată la nivelul urechii externe sau medii) sau de percepţie (cauza este localizată la nivelul urechii interne şi/sau la nivelul sistemului nervos periferic sau central).Cauzele surdităţilor sunt numeroase şi pot fi împărţite sumar în două grupe:- cauze directe – ce afectează în primul rând urechea ;- cauze indirecte – ce afectează organe de vecinătate – nas, amigdale, sinusuri, etc – care la rândul lor vor afecta urechea.Surditatea poate fi de 2 tipuri, în funcţie de modul ei de producere:
a).surditatea de transmisie

- este produsă prin astuparea urechii externe sau a celei medii(cauzată de exemplu de dopurile de ceară sau de un furuncul), de o leziune la nivelul urechiimedii ( ex. lipsa dezvoltării oscioarelor auditive, o afecţiune a timpanului sau o inflamaţie aurechii medii) sau de o otită medie. În acest tip de surditate bolnavul aude bine vocea deconversaţie, însă are probleme de percepţie a vocii şoptite.
b). surditatea de percepţie
- este o formă mai gravă a bolii deoarece bolnavul nu aude deloc vocea şoptită, iar vocea de conversaţie este percepută slab. De asemenea se va observa că pacientul vorbeşte tare din cauză că nu se aude pe sine. Acest tip de surditate este cauzat delezarea urechii interne sau a nervului auditiv, lucru ce se poate produce din cauza vârstei, a expunerii prelungite la zgomot puternic sau de o boală a vaselor de sânge care poate reduceaportul de sânge la nervul auditiv.
Cauze principale:
- zgomotul: expunerea la zgomot puternic determina pierderea auzului şi poate afecta persoanele de orice vârstă, dezvoltându-se de obicei progresiv pe parcursul mai multor ani; în timp,zgomotul prezent la serviciu, cel din timpul liber (mersul pe motocicletă) sau zgomotul din timpul activităţilor casnice ( cum ar fi tăierea ierbii cu motocositoarea ), poate duce la pierderea auzului;- vârsta: diminuarea treptată a acuităţii auditive cauzată de îmbătrânirea sistemului auditiv(prezbiacuzie) se caracterizează prin degenerescenta celulelor şi nervilor de la nivelul urechii interne, care apare o dată cu înaintarea în vârstă şi determină scăderea auzului progresivă dar ireversibilă; pierderea auzului poate fi uşoară sau severă, dar întotdeauna este permanentă.Alte cauze:- acumularea de cerumen în canalul auditiv extern (determina formarea dopului de ceară) sau prezenţa unui obiect în canalul auditiv extern; pierderea auzului datorită acestor cauze este foarte frecvenţă şi poate fi tratată cu uşurinţă;- medicamentele care determină ototoxicitate şi alte substanţe (cum ar fi arsenic, mercur, cositor, plumb şi mangan) pot afecta auzul;- rănirea urechii sau a capului: de asemenea, rănirea capului determina afectarea structurilor de la nivelul urechii, cauzând astfel pierderea bruscă a auzului;
Full transcript