Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Strategjia e Marketingut te Samsung Smartphone

No description
by

Yllka Grajqevci

on 13 November 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Strategjia e Marketingut te Samsung Smartphone

Strategjia e Marketingut te Samsung Smartphone
7.Analiza e konkurrences-5 forcat e Porterit

8.Strategjitë e 4P
8.1 Strategjinë e produktit
8.2 Strategjinë e cmimit
8.3 Strategjinë e distribucionit
8.4 Strategjinë e promocionit

9.Konstatime perfundimtare dhe sugjerime

10.Literaturë e konsultuar

1.Abstraktin

2.Historiku i kompanisë

3.Misioni dhe Vizoni i kompanisë

4.Teknikat dhe modelet e strategjive të marketingut
4.1 Swot-analiza
4.2 Pestel –analiza
4.3 BCG Matricen

5. Analiza e tregut-konsumatoreve

6. Analiza e industrisë

PERMBAJTJA

Ky hulumtim analizon strategjinë e marketingut që samsungu ka përdorur në tregun e smartphone.
Ky hulumtim do të shqyrtojë produktin e prezantuar në vitet e fundit.
Kjo qasje duket e arsyeshme për shkak të ndryshimit të shpejtë të teknologjisë dhe futjen e vazhdueshme të produkteve të reja inovative brenda një periudhe të shkurtër kohore.
Hulumtimi do perfshijë misionin dhe vizionet, eksplorimin e mjedisit të brendshëm dhe të jashtëm të kompanisë.
Hulumtimi do të paraqes marketing mix e smartphone-ve të Samsung-ut në fazat fillestare, për të pasur një kuptim më të plotë se si samsungu është modifikuar duke përdorur katër komponentët e marketing mixit për të fituar një avantazhë ndaj konkuretëve të tij.
Më tej do të shohim se si Samsung-u vëren qdo nevojë të tregut dhe si ofron produkte për konsumatorë të ndryshëm. Studimi do finalizohet duke analizuar përceptimin e konsumatorëve në strategjinë e marketingut të përdorura nga Samsungu në produktet e tij smartphonë.


1.Apstrakti


Samsung u themelua në 1938 nga
Lee-Byung Chull dhe është quajtur
fillimisht Samsung Sanghoe.
Në fillim ishte një biznes i vogel i eksportit
Brenda Koresë qe ka prodhuar ushqim
dhe sheqer. Me vonë iu bashkua industris
elektornike më 1960.
Samsung është një nga lojtarët më të
mëdhenjë në botë të industrisë elektronike.
Ka qenë I pari që hyri në periudhën digjitale në vitet 2000-2010.Kjo periudhë ka qenë periudhë e ndryshimeve revulucionare.
Samsung i’u pergjegj mirë nevojës së teknologjis me produkte konkuruese dhe risi konstante duke hequr dorë nga produkte si telefonat PDA, tv LCD, Solaret e parë ku lansoi smartphone dhe krijoi tv më të holl në botë me 6.5mm. Ata aktualisht janë specializuar në paisje digjitale, telefona, gjysmeperquesit etj
Samsung eshte një prej markave më të mëdha në treg.

2.Historiku i Kompanisë

Disa vjet më parë, industria e celularëve është udhëhequr nga Motorola dhe Nokia. Por gjërat ndryshuan rrenjësisht, Samsung në industrinë e telefonis mobile ishte një kompani me paraqitje thuajse të ulët me produkte të dallueshme dhe kosto të ulët të produktit. Në më pak se një dekadë, ata arritën të dalin udhëheqësit e tregut në industrinë e smartphoneve.
Kohë më parë Samsung ishte duke luftuar për të kapur lojtarët e mëdhenjë si iPhone në tregun e Smartphone.
Samsung ende mbetët prapa Apple edhe pas suksesit të tij në përceptimin e kompanive më innovative.


Samsungu sot

510 zyra dhe objektet
në 67 vende dhe 369.000 të punësuar në mbarë botën

Në vitin 2004, Samsung fitoi një total prej 33 çmime në konkurse të projektimit të lartë në SHBA, Evropë dhe Azi.

1/3 e smarponeve te shitur ne
bote jan Samsung smartphone

Klasifikohet 9 ne top 100 brendet me te mira boterote nga Interbrand

Shitjet neto (2014): US$ 191 billion


I dytë për patentën më të
suksesshme në SHBA në 2009 (IFI)

Partner I lojrave olimpike që nga 1997

Quajtur një nga 50 kompanitë
e Botës më të admiruara nga
revista Fortune

Udhëheqës në gjysmëpërçues,
telekomunikacion dhe teknologji digjitale konvergjente

Misioni I Samsung duket i fokusuar në ndërtimin markës se tij dhe të bëhet një udhëheqës krijues në tregjet e reja.
Misioni dhe visioni I samsung është të arrij qëllimet e tij në tregun e smartphoneve, dhe të dijë se kush janë konsumatorët dhe se ku do të jenë në këtë treg.
Samsung është vendosur të ndryshojë reputacionin e tij i të qenurit ndjekës I shpejtë në udhëheqës krijues.
Në misionin e tij për të kapur titullin e të qënit udhëheqës krijues në tregun e Smartphone, udhëheqësit e Samsung besojnë se ata duhet rrënjësisht të transformojnë strategjitë dhe kulturën e kompanisë. Duke bërë R & D (Hulumtimi dhe Zhvillimi), Samsung do të jetë në gjendje për të kontrolluar fatin e tij.
“Frymëzoje botën,krijoje të ardhmen", është dekalrata Samsung në vizionin e tij të 2020.
Samsung shpreson të kontribuojë një botë më të mirë dhe përvojë të pasur për të gjithë
Samsung ka vizioni për të arritur $ 400 bilion të ardhura dhe të klasifikohet sa më lartë në pesë prej markave botërore ‘deri 2020


3.Misioni dhe visioni
Frymëzoje botën, krijoje të ardhmën

Tre pikat e forta të Samsung dhe rrjetet thelbësore.


Analiza SWOT do të ndihmojë për të kuptuar nëse Samsung ka ndërtuar strategjinë e saj duke përdorur forcën e saj dhe si e mbron veten nga kërcënimet në treg, dhe si ka punuar për të kompensuar dobësitë e saj.
Analiza SWOT është një mënyrë për të monitoruar mjedisin e brendshëm dhe të jashtëm të kompanisë, vlerësimin e përgjithshëm te pikave te forta, dobësive, mundësive dhe kërcënimeve, (Kotler dhe Keller 2009, 101)

4.1 Analiza SWOT
PESTEL apo STEEP PESTEL është vegël për analizë e cila fokusohet në 5 aspekte, respektivisht faktorë të ndikimit,ajo është disenjuar për vlerësimin e tregut, potencialin apo gjendje e tregut dhe atraktivitetin (përshtatshmëria e qasjes-potenciali i tregut dhe ‘përshtatshmëria’).
PESTEL është shkurtesë dhe do të thotë – Politike, Ekonomike, Sociale, Teknologjike,Mjedisore, Ligjore . Këto  perspektiva ndihmojn për të strukturuar çështjen logjikisht dhe për t’i dhënë kuptim dhe prezantim më të mirë si dhe në marrjen e vendimit më të mirë. Fushat e dhëna, duhet të definohen qartazi në mënyrë që rezultati të jetë i besueshëm, për sa i përket lëmive në fjalë.


4.2 PESTEL Analiza

Në shumicën e tregjeve ku operon Samsung, mjedisi politik është i favorshem për operacionet e tij edhe pse ka irritues të vegjël në disa nga tregjet e huaja , Samsung ne pergjithesi mund të thuhet që vepronë në tregjet ku faktorët politikë janë dashamirës.
Samsung ka qenë një kohë viktime e veprimit politik.
Për shembull, ajo ka qenë objekt i padisë së autorit, është përballur me probleme të rëndësishme politike në Korenë e Jugut për shkak të tensioneve të vendit me Korenë e Veriut
Samsung përballet me presionet politike në shumë vende të Afrikës dhe Amerikës Latine ku mjedisi politik është i paqëndrueshëm dhe i prirur për ndryshime të shpeshta në strukturat qeverisëse.
Industria është duke u fokusuar në disa vende më shumë ku qeveria i mbështet për teknologji.

Faktorët Politikë

Regresioni ekonomik në botë
Jostabiliteti i kurseve të këmbimit
Luhatshmëria e normave të interesit
Konkurrenca e përkryer e tregut
Këto dimensione janë kritike për Samsung, arritja deri ne shumë tregje në vendet në zhvillim ka bërë që kompania te mund të zgjeroj gjurmët e saj globale.
Gjithashtu një shqetësim është kriza ekonomike globale që ka ndikim të rëndë në fuqinë blerëse të konsumatorëve në shumë tregje të zhvilluara.
Pika kyçe që theksohet këtu është se ambienti makroekonomik në të cilin Samsung operon në nivel global është i rrethuar me pasiguri,ku luhatshmëria që ka pasur ka derguar kompaninë qe të riorientoj strategjitë e saj në përputhje me rrethanat.
Kompania i’u ka përshtatur mjaft mirë zvogëlimit e të ardhurave të disponueshme te konsumatorëve në vendet e zhvilluar duke u zgjeruar në tregjet ne zhvillim. Në të vërtetë,kjo është arsyeja qe Samsungu ka filluar një shtytje agresive në tregjet e reja me shpresën për të rifituar biznesin e humbur nga vendet e zhvilluara.


Faktorët Ekonomik

Samsung është një kompani e Koresë së Jugut apo një familje në pronësi shumëkombëshe. Kjo do të thotë se pavarësisht gjurmëve të saj globale ajo ende vepron nga thelbi si një kompani koreane.
Prandaj, ka disa aspekte për aktiviteteve të saj globale disa prej të cilave përfshijnë përshtat en e saj ne kushtet lokale ku operon.
Samsung duke u bere një kompani Globale i është dashur të veprojë në nivel lokal do të thotë se ajo është dashur të miratojë një strategji Globale në shumë tregje në zhvillim.
Samsung eshte dashur t'ua përshtats produktet e saj ndryshimeve të shpejta te preferencave te konsumatoreve në tregjet e ndryshme ku operon.
Samsung operon në një vend të tregut që është ndikuar fuqimisht nga preferencat e jetesës të konsumatorëve dhe duke ditur se faktorët socio kulturore janë të ndryshme në secilin vend; ai është dashur për të riorientuar veten në çdo treg në përputhje me rrethanat.
Faktorët Social

Samsung mund të konsiderohet si ndër kompanitë kryesore inovative në botë
Software dhe aplikacionet që ka në dispozicion Samsung e bën atë të veçantë.
Tregu i teknologjisë po ecën shpejt dhe ka tendenca të teknologjisë së re zëvendësuese.
Kompania është në një avantazh për aq sa përdorë fuqinë e teknologjisë dhe shtimi I inovacionit është
një avantazh i qëndrueshëm i biznesit. Kjo është kthyer në një mision obsesiv të kompanisë për të qenë përpara me lakoren e teknologjise dhe inovacionit si dhe një vizion për të dominuar rivalët e saj ku konkurrenca është e ashper për të qenë i pari në treg me produktet e fundit.
Megjithatë,kjo ka rezultuar edhe në kompani me prishje imazhi kur u tha se imitoi dizajnin e produktit të Apple dhe kjo ka sjellë një shqyrtim ligjor dhe rregullator si dhe probleme për kompaninë.
Ky është një mësim për drejtim te teknologjis për kompani të tjera nga përvojat e Samsung dhe nuk ka rëndësi se sa shpejt ju e arrini konsumatorin në këtë periudhë të përçarjeve te mëdha,por duke bërë bazat e drejta është çelësi i suksesit.
Faktorët Teknologjik

Samsung është dashur të përballet me dënime të rënda për imitimin e tij te supozuar të iPhone dhe kjo ka derguar kompaninë te marrë një goditje sa i përket perceptimeve publike dhe konsumatoret aprovojn se jane te shqetesuar per strategjin qe ka kompania.
Kjo i bëri të humbin profilin e tyre të lartë si shkak i imitimit të dizajnit të Apple.
Juria ka dhene denimin Samsung me 1.5 bilion dollar kur ka zbuluar se ka shkelur patenten (liqenca) e dizajnimit por jo ne te gjitha produktet e Apple.
Për fat të mirë kjo luftë ligjore nuk e ngadalsoj ritmin e saj dhe as ambiciet e saj dhe nuk ndikoi në marketing.


Faktorët Ligjor

Rritja e konsumatorëve etik kerkon që markat të bëjn produktet në një mënyrë më të pergjegjëshme për mjedisin,andaj Samsung duhet të jetë I vetëdijshëm për nevojën dhe ti bëjë produktet e tij që të ngop konsumatorët etik.
Forcë globale
kostoja e punës është trend në rritje

Faktorët Mjedisor

Sipas modelit BCG veprimtaria e ndermarrjes shihet mbi bazen e nje matrice, ku pasqyrohet ritmi i rritjes me te cilin analizohet sektori I veprimmtarise dhe pjesa e tregut relativ.
Modeli BCG kryqezon:
Rritjen e tregut: te larte ose te ulet
Pjesen e tregut realtiv te ndermarrjes
BCG Matrica dallon edhe kater familje produktesh:
“Yje” keto jane produktet me te mira te ndermarrjes qe sjellin relativisht pak fitime,sepse,duhet te financojn ende rritjen e tyre,por kthehen shpejt ne “lope me qumshte”.
“Lope me qumshte”jane produkte ne fazen e pjekurise qe sjellin shume fitime.
“Dileme” bejne pjese produktet qe nuk sjellin fitime per shkak te pjeses se dobet ne treg dhe per to shtohet problemi i mbijeteses.
“Pika te vdekura”Ndermarrja duhet te kete mjete te mjaftueshme financiare per t’u mbajtur dhe per ta rritur peshen e tregut.Keto produkte kushtojn shume per ndermarrjen dhe duhet te hiqet dore sa me shpejte prej tyre4.3 BCG Matric

Perceptimi i Konsumatorit për produktin
 
“Smartphonët Samsung janë më tërheqës, për shembull,seria Galaxy. Përveç kësaj, shumica e aplikacioneve për Samsung smartphonët janë falas, në krahasim me Apple aplikacionet e të cilit janë të vështirë për ti poseduar. "
" Samsung Smartphonët. Ata janë të lehtë për t'u përdorur, të qëndrueshëm dhe të pakomplikuar ".
"Unë do të vazhdoj të blej Samsung Smartphone për shkak të cilësisë së tij dhe faktit që madhësia e tij është mjaft e madhe dhe më ndihmon sidomos kur unë jam duke kontrolluar email"
"Samsung Smartphone ka aplikime të mira, bën foto të mira dhe shpejtë"
"Ata janë të qëndrueshëm dhe inovative".
"Unë besoj që Samsung ka cilësinë më të mirë, dhe unë do të blej një Samsung Smartphone përsëri dhe përsëri. Besoj ne kete markë; është i fortë dhe shumë i qëndrueshëm ".
"Lehtë për t'u përdorur, sistemi operativ android i jep aplikacionet falas" 
5.Analiza e konsumatoreve
Perceptimi I konsumatorit në qmim

Në përgjithësi, perceptimi i të anketuarve drejt çmimit të smartphone Samsung në krahasim me iPhone është i mirë.Samsung smartphones janë të njohur mirë për çmimet e tyre ekonomike. Disa nga opinionet mbi çmimin e Samsung nga të anketuarit ishin;
"Ata janë të përballueshem"
"Unë do të blej Samsung Smartphone sepse ata kanë një gamë të madhe të produkteve më të lira dhe më të shtrenjta".
"Samsung Smartphone.Ata kanë një çmim të mirë dhe karakteristika të ndryshme për të gjithë".
"Samsung Smartphones kane gamë të ndryshme të çmimeve që janë të përshtatshme për të gjithë".
Kjo strategji e lansuar e produkteve me çmime të arsyeshme dhe telefona inovative e ka bërë Samsung markë e suksesshme. Ky është një tjetër ndryshim i madh që duket për të ndihmuar Samsung qe te arrijë lidershipin e tij në drejtim të marketingut, strategjina e uljes së çmimeve. Kjo strategji duket se e ka bërë Samsung te suksesshëm në segmente te ndryshme të tregut.
Perceptimi i Konsumatorit për promovimin

" Reklamat e Samsung janë gjithmonë të gjalla dhe të mbeten në mendje”
"Qartësia e fotografive, plus demonstrimi se si të perdoret telefoni".
Samsung ka marrë si variabël të rëndësishme promovimin për t’i informuar konsumatorët për markën e tyre si dhe tregun e tyre të smartphoneve.
Reklamat e Samsung shfaqen ne: "TV, Internet, billborde, në dyqane, revista, gazetat, duke përdorur mediat sociale (Facebook), dhe YouTube.
80% e të anketuarve thanë se do të mund të rekomandojë të tjerët për të blerë Samsung smartphone pasi kane shikuar reklamat,gjithashtu se 5% e të anketuarve pranojnë blerjen e smartphone-ve e për shkak të reklamave.
Duket qe Samsung ka arritur qëllimin e tij përfundimtar për të bërë serin Galaxy një mënyrë jetese. Kjo do të thotë ka bërë produktet e Galaxy të integrohen në jetën e përdoruesve të saj. Samsung ka bërë këtë duke promovuar produktet e tyre në një mënyrë që e tregon se si karakteristikat Galaxy mund ti lidhë përdoruesit me vlerat e tij nga reklamat, si smartphonet tashmë përshtaten në jetën e konsumatorit dhe vlerat e tyre themelore.


Në industrin e konkurencës së ashpër ,kompanitë kanë qenë të detyruara për të dalë me risi shumë kreative teknologjike dhe per të dal fitues në strategjitë e marketingut.
Kur iPhone u lansua nga Apple në vitin 2007, ata krijuan tregun e smartphoneve për konsumatorët mesatar, para se produkti të ishte vetëm për përdoruesit e biznesit.
Prej telefonave android që janë të ofruar prej Samsungut, HTC dhe NOKIA janë munduar ta bëjnë më të mirën në këtë garë të ndryshimit të madhë të teknolgjisë dhe janë kualifikuar për të qenë lojtarët më të mëdhenjë të industrisë së smartphoneve.
Në një industri në rritje të shpejtë, koha është çdo gjë dhe çdo kompani dëshiron të posedojnë teknologjinë dhe produktet më inovative para konkurrentëve të saj.


6.Analiza e konkurences - 5 forcat e Porterit

SAMSUNG
/ 5 FORCAT E PORTERIT

Rivaliteti midis konkurrentëve ekzistues (I lartë)

Konkurrencë të lartë
Tregu lëvizin shpejt
Çmimi është faktor konkurrues
Industria e smartphone ka shumë konkurrentë që janë në mënyrë të barabartë të balancuar, dhe kështu rivaliteti është i lartë.
Tregu i smartphoneve ka ritëm të ngadalshëm që nga lulezimi i saj, kështu që presioni për të marrë klientët nga konkurrentët është gjithashtu e lartë. Diferencimi në industrinë e smartphone është gjithashtu në një pikë ku është shumë jetëshkurtër.
Avantazhi i qëndrueshëm konkurrues nëpërmjet inovacionit është një i panjohur. Ndërsa Samsung është duke u mbajtur mirë në industri dhe madje duke udhëhequr në disa zona, çdo gjë është jetëshkurtër për shkak të nivelit ekstrem të konkurrencës.

Kërcënimi nga hyrjet e reja (I ulët)

Brrierat e hyrjes
Shpenzimi per perfitimin e konsumatoreve
Kerkesa per kapitalin
Pabarabarazia në kanalet e shpërndarjes
Politika kufizuese të qeverisë.
Investimi ne teknologji të lartë
Teknologji të lartë të prodhimit
Kosto të lartë
Industria e gjysmëpërçuesëve është treg jotërheqëse për hyrje të reja
Kapitali i lartë është e nevojshme për të hyrë në industrinë mobile. Është e vështirë për të filluar në një industri ku firmat ekzistuese tashmë operojnë strategji në kosto dhe diferencim.
Hyrjet e reja duhet të tejkalojne çështjen patentës në qoftë se ata nuk kanë ndërmend të investojnë në R & D e tyre për të krijuar një produkt unik.
Kostot e realizimit përbën një pengesë shumë të fortë për hyrjenKërcënimi nga Zevendesuesit

Për Samsung, pothuajse çdo telefon që kryen të njëjtat funksione si një telefon Samsung mund të konsiderohet si zëvendësim. Kjo përfshin pajisje të tjera konkurrojnë Android dhe që nuk është bërë nga Samsung, si dhe pajisje të tjera si Apple iPhone apo Blackberry. Të gjitha këto janë me bollëk të lartë me kosto të ngjashme dhe shumë konkurruese.
Kërcënimi i produkteve zëvendësuese brenda industrisë është i ulët.
Edhe pse ka një popullaritet në rritje të Tabletëve, ata janë në përgjithësi shumë të rëndë që të konsiderohen si zëvendësues. Ata nuk ofrojnë aftësitë tradicionale të telefonisë mobile, e cila i bën ata të papërshtatshëm. Laptopë kanë të njëjtin problem.
Vetëm zëvendësim tjetër i zbatueshëm do të jetë "telefonat memec" të cilat, për shkak të mungesës së tipareve dhe aftësive, vijnë si një zëvendësues shumë i lirë. Ata janë një produkt nën standart.

Fuqia negociuese e furnizuesve (I ulet)

Aftësia e fuqishme e menaxhimit të zinxhirit të furnizimit
"Samsung" park industrial
Sistem i shpejtë reagimi i zinxhirit të furnizimit
Të krijojë një marrëdhënie të besueshme me furnizuesit.
Materiale kritike
Shumica e furnizuesëve janë kompani të mëdha
Në rast të Samsung, fuqia negociuese e furnizuesit është i ulët për shkak se Samsung është furnizues vet i shumicës së elementëve. Samsung gjithashtu ndodh të jetë furnizuesi vet edhe për lëndët e para.
Në industri, fuqia negociuese e furnizuesit është e lartë për shkak të furnizuesve mallrat janë kritike për të blerësit në këtë treg të susesshëm (Huvard et al, 2011, p.8). Kjo do të thotë se ata janë më të rëndësishme për konsumatorët sesa për vetë operatorët celular.
Prania e inputeve zëvendësues: asnjë

Fuqia negociuese e konsuamtoreve (E mesme)

Klientet individual
Kalimi ne kosto të ulët
Identiteti i lartë i markës
Shumë ofrues në treg
Operatorët e Telefonave celularë :Vellim të lartë

Samsung dallonë në treg sepse propozon produkte të përshtatshme, produktet mund të jenë përshtatur për të përmbushur preferencat e konsumatorëve
Blerësit kanë ndikimin të mirë kur është fjala për negociata për shkak të qasjes së tyre në informata dhe sa konkurruese është industria e smartphoneve. Me kaq shumë produkte të ngjashme nga operatorët, blerësit kanë disa pika në të cilat ata mund të bien në ujdi. Nëse ajo është nga iOS, çmim,cilësi të aparatit ose zgjidhjen e ekranit, disponueshmërinë e operatorit, apo diçka më shumë.
Blerësit lehtë ndryshojn koston me rritjen e zgjedhjeve të kompanive celulare dhe për më tepër produktet e tyre janë mjaft të ngjashme me njëri-tjetrin; ata do të kalojnë te ata që kanë karakteristika të mira ose çmime.

Industria smartphoneve përbëhet nga të gjitha kompanitë që prodhojnë dhe shesin smartphone. Kjo industri është një, mjedis masiv dukshëm I shpejtë ku prodhimet janë të vazhdimueshme dhe të ndryshime.
Ajo karakterizohet nga evoluon i shpejt i teknologjisë, cikle të shkurtra jetësore te produkt, çmimet agresive, imitim të shpejtë të produktit dhe avancimet teknologjike
Industrina e smartphone ka mundësi dhe kërcënime të mëdha të përhapura. Fushat e mundësive përfshijnë, menaxhimin
personal shëndetësor, krijimin e pajisjeve më pak të
shtrenjta dhe zhvillimin e sistemeve të reja operative.
Kërcënimet kryesore në treg përfshijnë ndryshimet e shpejt teknologjike, rënien e bazës së re të tregut përdorues, një shumëllojshmëri të gjerë të imitimeve dhe barrierave të shumta për hyrjen.
Samsung Galaxy përdor sistemin operativ të Google për Android. Ata prezantuarn telefonin e parë të Windows në 2012. Dhe ofrojnë larmi të madhe të produkteve që të synojë një gamë të gjerë të segmenteve të konsumatorëve në treg.

7.Analiza e industrise

Shembull kemi, Galaxy Music që është për të pasionuarit e muzikes,që përfshin karakteristika si qasje të leht në muzike. Për njerzit që e vlerësojn teknologjinë innovative, janë ofruar Galaxy S3, ku e kemi edhe versionin mini për ata që u duket tepër i madhë.
Çmimet për këto Smartphones ndryshojnë shumë për të përmbushur nevojat e konsumatorëve
Tani ajo ështe kompania lidere në treg duke u bërë kompania më e madhe e teknologjis me të ardhura. Me futjen e Galaxy S4 , ata kanë sjellë një paketë të tërë të re të Smartphoneve me karakteristika impressive
Samsung është aktualisht prodhues i lartë i Smartphone në Evropë. Në fund të 2012 Samsung ka pasur 32,3% të tregut në bazë të dhënave nga comScore,Apple doli i dyti me 20,5% të tregut, e ndjekur nga Nokia në 16,3% të tregut.
Duke qenë marka e Smartphone më të shitur në Evropë, Samsungu ka kapur 45% të aksioneve të tregut Smartphone Evropian sipas të dhënave
nga paneli Kantar World Comtech (n.d).
Me shitjen e Samrtphoneve në mbarë botën ka pas rritje me 46.9% në 2012 dhe e përbënte 36.9% të totatit të shitjes së celularëve,duke u bazuar në hulumtimin Gartner (nd).
Samsung dhe iPhone dominojn në tregun e Smartphoneve.Samsung udhëheq me celular me 98 milion njesi, duke komanduar 32.5% të tregut global të smartphoneve (Apple dhe Samsung udhëheqin garen globale të smartphoneve, 2012)Samsung Galaxy S5 së fundi dali në shitje në 125 tregje, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara, Evropën dhe një pjesë të
Azisë.
Marketing mix do të nxjerr në pah zgjedhjet strategjike të kompanisë. Marketing mix është referuar si përzierje e produktit, çmimit, strategjitë e shpërndarjes promovimit të bëra për të prodhuar një shkëmbim të ndërsjellë të kënaqshëm në tregun e synuar (Hutchison, 2009).
Marketingu miksi është sinonim i 4ps, e cila është bërë nga katër komponentët relevantë këto janë Produkti, Promovimi, Çmimi dhe Vendi.Të katër "P" të produktit, të çmimeve, promovimin dhe vendin përbëjnë ofertën që një organizatë ofron për biznesin.
8. Strategjitë e 4P

Produkti është gjëja kryesore që energjia e marketingut duhet të përqëndrohet. 
përkufizon si: mallra ose shërbimeve të dizajnuara për të plotesuar nevojat e konsumatorit.
Smartphones Samsung-së zhvillohet përtej kufizimit të tij për të materializuar kombinimin të rehatshmëris, thjeshtësis dhe sofistikimit. Të gjithë smartphones e tyre unik të përshtatur vijnë me karakteristika të jashtëzakonshme. Produktet e Samsung ndryshojnë shumë në departamentin e telefonis. Ata kanë një numër të smartphones Galaxy, Galaxy S5 ka qenë brezi i tyre i fundit. Serite e Samsung galaxy janë të bazuara në Android.
Këto seri janë të njohura si vijon: -
"S" (Super zgjuar / Më të shiturit) ata janë produkte më të shiturat të tilla si i brezi I pestë i tyre S5
R "(Mbretëror / rafinuar / Premium) këto janë modele të kombinuara të energjisë, performancës dhe produktivitetit.
"W" (Qudibërës / lidhës të lartë). Kjo është për njerëzit që kërkojnë ekuilibër mes stilit dhe të performancës.
"Y" (Rinj "). Kjo është për audiencën e re të cilët janë të ndjeshëm ndaj çmimit.8.1 STRATEGJITE E PRODUKTIT

Kjo është shuma që produkti duhet të paguhet. (Borden, 1964). Hutchison (2009) i referohet çmimeve që konsumatorët do të shkëmbejnë për produktin.
Në mesin e katër komponentëve, çmimi është përcaktuar si një variabël i rëndësishëm pasi ajo është një nga përcaktuesit kyç të vlerës së produktit.
(McDonald 2013)gjithashtu vuri në dukje se çmimi është aspekt shumë i vështirë i marketing miks për tu menaxhuar,kërkon që për të ruajtur integritetin e çmimeve;kompania duhet të zbatojë një strategji të shëndoshë të çmimeve; kjo do të mbështesë strategjinë e përgjithshme te kompanisë marketingun dhe rentabilitetin. Pas prodhimit të telefonave inovative dhe me kosto efektive në të gjithë botën për një kohë të gjatë, Samsung ka qenë në gjendje për të mësuar se çfarë është e nevojshme për të qëndruar në krye të industrisë së saj. Ajo nuk ka lejuar Apple Inc. të rritet në tregjet si Azi dhe vendet në zhvillim si India për shkak të politikës së saj të çmimeve. Ky është rezultati i prodhimit të gamës së gjerë të produkteve me gamë të ndryshme të çmimeve


8.2 Strategjitë e cmimit

Kjo strategji paraqet kanalet e shpërndarjes para se si produkti final arrin te konsumatori(Borden, 1964).
Një tregtar mund të përdorë; shpërndarje intensive, shpërndarje selektive, shpërndarje ekskluzive dhe franshizen për të plotësuar aspektet e tjera të marketing miksit.
Samsung përdorë shumëllojshmëri të kanaleve të shpërndarjes. Ata shpërndajnë në kompani të ndryshme të telekomunikacionit, si shitësit e telefonit celularë, partnerët e internetit të tilla si Amazon dhe transportuesit të tjera. Ata gjithashtu kanë Pop-up dyqane Samsung me pakicë.


8.3 Strategjitë e distribucionit
Këto janë të gjitha llojet e komunikimeve që një tregtar mund të përdorë për të dhënë informacionin tek njerëz të ndryshëm në lidhje me produktin (Borden 1964). 
Të gjitha aktivitetet e promovimit janë të dizajnuara për të komunikuar me tregun dhe në këtë mënyrë promovon shitjen e produkteve. Promovimi ofron informacion që do të ndihmojë klientët në marrjen e një vendimi për të blerë një product.  Kjo përfshin: reklamat,marrëdhëniet me publikun, shitjen personale dhe promovimin e shitjes..
Promovimi është një mjet thelbësor për zgjidhjen e problemeve organizative të tilla si përmirësimin e pozicionit në treg ose bindjen e konsumatorëve që të sillen në përputhje me interesin ekonomik të biznesit (McDonald, 2013). Samsung përdorë mjete të ndryshme promocionale nëpër platforma të ndryshme të mediave për të promovuar smartphonet e saj. Ata përdorin televizion, reklama të shtypura, internet mediat sociale .


8.4 Strategjitë e promocionit
Samsung është parë tashmë si lider aktual në tregun smartphone. Kjo ishte për shkak të produkteve të saj si Galaxy S4 dhe Note II, e cila u nis me një shpenzim masiv te marketingut prej më shumë se 4 miliardë $ USD në 2012. Kjo ishte katër herë sa buxheti i Apple.
Samsung është duke e zhvilluar markën e saj, për të bërë jo vetem risi(inovacione) por duke e arritur misionin e saj për përmirësimin e jetës se konsumatorëve të saj.
Nga pjesa e analizës se strategjise, kemi ardhur në përfundim se zgjedhjet e strategjisë së marketingut të Samsung bënë të ndikojë në rezultatin e saj pozitiv në tregun e smartphone.
Siç e kemi parë te marketing miksi i Samsung, kompania ka zgjedhur për të përdorur mirë strategjinë e diferencimit te objektivave (plan,qellim) në segment të gjerë të tregut.
Produkti si nje komponent mix eshte i diferecuar mirë dhe ofron karakteristika te reja te ndryshme dhe cilesi te projektimit ne krahasim me konkurentet e tij.


9. Konstatime perfundimtare
Kjo dëshmon se klientët e Samsung ndjehen se atyre u janë duke u ofruar zgjidhje të reja.
Samsung Galaxy S4 per te qene produkti me I shitshem posedon teknologji shumë te re qe nuk mund te gjendet ne rivalet e tyre te Apple-s iPhone 5.
Ata gjithashtu kanë një version më të lirë për të kujdesur për konsumatorët të klasës së mesme. Sipas analizës dhe shqyrtimit të situatës se marketingut kjo strategji e zgjedhur e Samsung me të vërtetë e rritë performancën e saj pozitive në tregun e smartphone. Samsung përdor strategjinë e segmentimit sipas synimeve të segmenteve të ndryshme të tregut.
Ne mund të shohim këtë nga mënyra se si ata reklamojne produktet e tyre në mënyrë efektive në treg, duke komunikuar në mënyrë të qartë se si njerëzit e zakonshëm mund të përfitojnë nga teknologjia që ata janë duke e ofruar.


Konsumatoret e Samsungut jane duke e shijuar pervojen e touchscreen-eve me linjat e prodhimit te smartphoeve te tij. Fakti që është parë edhe në opinionin e respondentëve ku ata filluan mirënjohjen e tyre ndaj madhësisë se ekraneve dhe përdorshmërisë së produktit. Slogani "I projektuar për Njerezit" duket se kanë qenë të pritur mirë nga populli. Produktet janë të njohura mjaft mirë për çmimet e tyre ekonomike. Kjo strategji e lansimit të produktit me gamë të arsyeshme të çmimeve dhe produkt të ri inovativ të fuqishem është gjeneruar si një lëvizje shume strategjike agresive promocionale dhe e suksesshme per serite e Samsung Galaxy.


Strategjia e marketingut , Nail Reshidi
Historia,misioni dhe visioni I kompanisë www.samsung.com
Historiku I samsungut http://en.wikipedia.org/wiki/Samsung_Electronics
Apple and Samsung lead global smartphone race, 2012, M&M Global. http://www.mandmglobal.com/news/15-11-12/apple-and-samsung-lead-global-smartphone-race
Interbrand, Best Global Brands 2013, Samsung, 2013. http://www.interbrand.com/en/best-global-brands/2013/Best-Global-Brands-2013-Brand-Profile.aspx?year=2013&brand=Samsung
Samsung Dominates European Smartphone Market. (2013) http://www.mandmglobal.com/news/04-03-13/samsung-dominates-european-smartphone-market

10.Literatura

Faleminderit per vemendje

Smartphoni përmban procesorin më të shpejt në treg dhe ofron një numër veçorish për aplikacione të mundshme për palestër dhe ka "imunitet" ndaj incidenteve me ujë që dotë dëmtonin shumicën e telefonëve.
Reklama zyrtare e SamsungGalaxy S5, fokusohet në karaterisitikat e aparatit fotografik, të shpejtësisë së navigimit në internet dhe mbi të gjitha të faktit që është rezistente ndaj ujit.
Zgjidhje kreative

Produktet inovative

Teknologjia e re

Punonjesit

Industira

Partneret


Pikat e Forta

Pozicioni I fort ne treg
Protofoli I zgjerurar ne biznes
Risi në dizajn
Kosto e ulët e prodhimit
Prodhimi i shpejtë
Marketingu agresiv
Inovacioni dhe dizajni

Dobësitë

Shkelja e patentes
Diferencë shumë të ulët fitimi.
Më pak dallim me smartphones të tjere Android.
Mungon OS e vet dhe Software
Konkurrentët kryesorë janë edhe blerësit më të mëdhenj

Mundësitë

Gamë të gjerë të telefonave
Prodhuesit kryesorë të përpunuesve të aplikimit
Rritje e reklamave te industrisës mobile
Patentë e madhe e portofolit
Kërcënimet

Konkurrenca
Disponueshmeria e produkteve zevendsuese
Ndryshim I shpejtë I teknologjis
Luftërat e çmimeve

Yjet
Dilema
Lopet qumeshtore
Pika te vdekura
Samsung Galaxy Note 4
Sasmung Galaxy s5
Samsung Galaxy Alpha
Samsung Galaxy note 3
Samsung Galaxy s2
Samsung Galaxy s3
Samsung Galaxy s4
Samsung smartphone para iPhone
Samsung Gear s
Samsung Galaxy edge
Samsung Galaxy grand prime
Rivaliteti Konkurues brenda industrise

Fuqia negociuese e konsuamtoreve

Kercenimi nga produktet zevendesuses

Kercenimi nga hyrjet e reja

Fuqia negociuese e furnizuesve

Sugjerime
Sugjerime
Sugjerime
Te behet lider i nje mjedisi inovativ,te siguron me shum produkte elektronike te shoqeris ne ate mjedis,te shtoj fushaten e reklamave qe te krijoj njohje me te madhe te markes

Si pergjegjsi korporata e samsungut duhet te rrite imazhin e markes duke perfshir me shum shkaqe sociale sepse nje korporat e mir jo vetem qe duhet te perfitoj nga njerzit por edhe njerzit te perfitojn prej saj.

Te permisoj shitjet e produktit sepse kjo ndihmon ne ruajtjen e konsumatoreve,ta beje R&D me efikas.


Një nga parimet themelore të marketingut është segmentimi i tregut, që nënkupton ndarjen e tregut në grupe nga përdoruesit përfundimtarë të cilët janë:
1. Ngjashmëri maksimale brenda secilit grup
2. Dallimi maksimal në mes grupeve.

  GJEOGRAFIK
Eshtë Samsung Guru segment për zonat rurale, si dhe Galaxy segmentin për zonat urbane. Samsung është një nga prodhuesit më të mëdhenjë të telefonave mobil. Samsung ka zgjidhje për të gjithë.
  
DEMOGRAFIKE
Samsung ka telefonat celular për të rinjtë, moshën 16-29, për biznesmenët, për të rinjtë klasën e mesme ka Samsung Guru. Punëtorët më të ulët të klasës gjithashtu. Guru ka shumë variante; ajo po vjen në 3G gjithashtu. Kjo është një alternativë e mirë në qoftë se ju doni të merrni një celular të lirë 3G. Samsung Galaxy është një alternativë e mirë për të rinjtë si ajo ka shumë karakteristika tërheqëse si Wi-Fi, 3G. Galaxy është gjithashtu për Biznesmenë.
Samsung ka partneritet me udhëheqësit e industrisë IT për të ju sjellë zgjidhje më të rëndësishme të ndërmarrjes. Pa dyshim i aftë në shqetësimet e sigurisë dhe përgjigje për çdo nevojë tuaj të biznesit,

PSYCHOGRAPHIC
Samsung mobile është në dispozicion për ata konsumatorë të cilët zgjedhjen e tyre e bazojnë në stilin e jetës së tyre. Samsung doli me disa telefona mobil të zbukuruar posaçërisht për vajzat dhe ekran më të lirë touch telefonat elegant në mënyrë që të gjithë mund të gëzojnë ekran touch. Samsung ka varg të saj të telefonave mobil me qmime të ndryshëme në mënyr që të ju përshtatet të ardhurave të ndryshme.

Pas Segmentimt të tregut në bazë të grupeve dhe klasave të ndryshme, objektivat duhet të jenë të zgjedhur. Samsung smartphonet kanë konsumatorët e mëposhtme synuar:

Njerëz të modës të rinj.
Profesionistë.
Bizneset e mëdha.
Përdoruesit e zakonshëm të telefonisë celulare.
Organizata të tilla si: shërbimet për sigurinë publike, qeveria, dhe të dy ndërmarrjeve të shërbimeve dhe të prodhimit.
Shitjet institucionale për kolegje.
Target nuk është vetëm numri i shtyrë por edhe rreth marrjes dhe mbajtjen e klientëve.


Strategjitë e miratuara nga Samsung që të pozicionohet në tregun e smartphoneve janë si më poshtë:
Fokusohet më shumë në diferencë reale e cila vjen nga mesi-ne-fund të lartë te segmenteve
Samsung Koncept i dyqaneve
Duke bërë tregti dhe krijim i kategorive në qytetet e vogla
Rrjeti i gjerë i Kujdesit
Qasja në kujdesin linjës Samsung
Të parët në segmentin 3G të telefonave celular.
Quan veten si një sinonim për cilësi.
Krijoi një imazh të veqantë për markën

STP- Segmentimi,Targetimi,Pozicionimi
Segmentimi:

TARGETIMI:
Pozicionimi:
Mentori: Prof.Nail Reshidi
Punoi: Antigona Gogiqi
Yllka Grajqevci
Full transcript