The Internet belongs to everyone. Let’s keep it that way.

Protect Net Neutrality
Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Иднината на највлијателните страници на ИнтернетИднината на

No description
by

Kiril Simeonovski

on 5 April 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Иднината на највлијателните страници на ИнтернетИднината на

Облог меѓу Кар и Бенклер
Николас Кар (1959-)
Јохаи Бенклер (1964-)
Иднината на највлијателните страници на Интернет
* дипломирал и докторирал право на Телавивскиот односно универзитетот Харвард;
* моментен професор на универзитетот Харвард (од 2007) и поранешен професор на Њујоркшкиот (1996-2003) и универзитетот Јејл (2003-2007);
* автор на делото „Богатството на мрежите“ (2006).
* студирал англиска и американска книжевност на универзитетите Дартмут и Харвард;
* поранешен главен уредник на списанието „Harvard Business Review“ (2000-2003);
* автор на статијата „Дали Google нè прави глупави“ (објавена на 1 јули 2008 во списанието „The Atlantic“).
„здружено производство“
vs
„ценовно-поттикнато производство“
„здружено производство“
(англиски: commons-based peer production)
поим воведен од страна на Бенклер
уредувачите се
волонтери
не постои хиерархиска
организација
„ценовно-поттикнато производсво“
(англиски: price-intencivized production)
уредувачите добиваат надомест
постои силна хиерархија
Како дошло до облогот?
Николас Кар (2006):
„...причината поради којашто социјалните медиуми досега опстојуваа надвор од ценовниот систем е тоа дека сè уште се немаше појавено пазар за овој нов вид на работна сила. Сè уште не бевме во можност да доделиме вредност — во монетарна смисла — за она коешто овие работници го прават... Не можеме да го одредиме талентот на критичната маса. Сега, сепак, аматерите се поделени врз основа на нивните поединечни вештини, започнати се пресметки на монетарната вредност на овие вештини, и се чини дека пазарот се образува.“
Јохаи Бенклер (2006):
„Може да одлучиме да одредиме од едно до три лица, кои на некој иден датум — да речеме две години од денес, на 1 август 2008 — ќе извршат анкета на веб-просторот или на блогосферата и ќе ги пронајдат највлијателните страници во некои големи категории: на пример, релевантност и филтрација (како Digg); или визуелни слики (како Flickr). И тие тогаш ќе одлучат дали се процеси на здружено производство или ценовно-поттикнати системи... Предвидувам дека големите системи ќе се засноваат првенствено на здруженото производство.“
Николас Кар (2006):
„... две години е премногу скоро. Нема дури ни да можеме да одредиме кои делови од движењето за друштвено производство се каприци, а кои ќе опстојат. Мислам дека период од 10 години ќе биде вистински тест, но и 5 години би требало да се во ред — барем трендот ќе биде очигледен.“
Кој го добил облогот?
Во мај 2012 година, Кар ја обновил дискусијата и изјавил дека го добил облогот, повикувајќи се на PayPal.
Бенклер одговорил дека единствениот начин на којшто Кар може да се смета за победник е доколку друштвениот софтвер се смета за комерцијална содржина.
Денес е 11 арил 2014. Кој е поблиску до реалноста?
Full transcript