Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Lumi i Gjanices

Gjanica River
by

Nesti Haxha

on 16 February 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Lumi i Gjanices

Lumi I Gjanices
Lumi i Gjanicës , degë e Semanit, është lumi me ndotje më të rëndë në Shqipëri.Lumi Gjanica përshkon dy rrethe. Ai buron në zonën e sipërme të Mallakastrës dhe përshkon disa fshatra deri sa mbërrin në anë të Kombinatit të Përpunimit të Thellë të Naftës, prej nga derdhen tonelata mbetje hidrokarburesh çdo ditë. Për rreth 40 vite vazhdon që ujërat e këtij lumi, që në verë më shumë i ngjan një përroi, të derdhen mbetjet e hidrokarbureve.Sikur të mos mjaftonin mbetjet e hidrokarbureve, në këtë lumë derdhen gjithë ujërat e zeza të qyteteve të: Ballshit, Patosit e Fierit, së bashku me mbetjet spitalore, të cilat nuk filtrohen më ashtu si dy dekada më parë. Por, Gjanica, që duhej të ishte lumi i jetës për qytetin e Fierit, ku banojnë rreth 100 mijë banorë, tashmë është kthyer në një lumë të vdekur.
Ndotja E Lumit
•Elementet Toksik
•Nafta

Lumi Gjanice vendi ku hidhen mijera tone plehra. Jane 6 ura te ndertuara mbi kete lume, te cilat poshte bazave te tyra dhe me gjera jane kthyer ne kazane plehrash gjigande qe po ndotin ambjentin e ketij qyteti.
Mes per mes qytetit te Fieri, kalon lumi gjanice, dikur i dobishem per komunitetin e ketij qyteti. Por me kalimin e viteve me ndertimin e zonave industriale si dhe derdhjet e mbetjeve te naftes, te cilat hidhen , lumi u shkaterrua dhe sot ai eshte bere vendi ku hidhen mijera tone mbeturina. Tonelata inerte sidomos plehrash kane krijuar probleme ekologjike jo vetem per qytetin por edhe me gjere.
Prurjet e shumta ne kohen e shirave bejne qe te gjithja keto plehra derdhen ne lumin Seman dhe pastaj ne detin Adriatik. Kushdo qe kalon prane ketyre urave mbi lumin Gjanice do te shikoj gjithandej plehra te hedhura dhe mbetje te tjera ne shume raste mbartes te semundjeve kancerogjene .

A e dinit qe vetem 3% e rezervave te ujit ne Planetin toke eshte i perdorshem nga njeriu ? Dhe nga ai 3% , 2/3 eshte i ngrire . Kjo do te thote se vetem 1% e rezervave te Tokes jane ne dobi te njeriut ! Kjo eshte arsyeja pse ne duhet ta shfrytesojm sasin e vogel te ujit qe na eshte ofruar.
Gjendja Aktuale


Kampionet e ujit siperfaqesor te mbledhura ne drejtim te rrjedhes me rafinerine e Ballshit dhe me poshte ne drejtim te deltes se lumit tregojne perqendrime te BTEX te cilat variojne nga 1.1 deri ne 1000 μg/l. Perqendrimet e naftalines variojne nga 1.1 ne 7.3 μg/l. Fenoli u zbulua ne perqendrime qe variojne nga 11 ne 290 μg/l. perqendrimet e TPH variojne nga 65 ne 16,000 μg/l. Ndotesit benzeni, naftalina dhe fenoli I tejkalojne vlerat MTR perkatesisht ne 1, 2 dhe 1 kampion (e) duke shkaktuar nje rrezik per ekosistemin.


Rrjedha e lumit te Gjanices ne Ballsh eshte e ndotur rende bashke me nje pjese te mire te furnizuesve te tij. Keto burime te ndotjes perfshijne nje ulje graduale te cilesise se ujit pergjate gjatesise se lumenjve te medhenj e cila nuk ka gjasa te permiresohet deri ne burimin e Lumit te Semanit
Ndikimi i industrise se naftes ne cilesine e ujit siperfaqesor ne Rrethin e Fierit eshte cilesuar si katastrofike.

Ndotja Urbane

• Shkaktaret
• Pasojat

Fusha naftëmbajtëse e Patos Marinzës

•Gjendja aktuale e zonave naftembajtese Patoz Marinze ,
•Kushtet fiziko-kimike te burimeve natyrore

Pasojat e ndotjes së ujit
•Ndikimi dhe pasojat ne shendetin e njeriut
•Disa masa qe mund te marim ne lidhje me ujin

Full transcript