Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ligjet e Njutonit

No description
by

Ejona Gjika

on 11 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ligjet e Njutonit

ligjet e njutonit
Alesia BRAHO
Argust KUSHI
Ejona GJIKA
Enxhi ALLKUSHI
Ligji i pare
Ligji i pare i njutonit njihet gjithashtu edhe si ligji i inercise. Ky ligj thote:

Cdo trup e ruan gjendjen e tij te prehjes ose te levizjes drejtvizore te njetrajtshme, per sa kohe mbi te nuk vepron ndonje force e jashtme qe ta detyroje ate te dale nga kjo gjendje.
inercia
Inercia eshte nder vetite me te pergjithshme qe e zoterojne trupat ne natyre. Me zbulimin e inercise u pa se trupat levizin edhe kur ne te nuk veprojne forcat. Forca e ndryshon gjendjen e levizjes se trupit, perkatesisht shpejtesine e tij, por ajo nuk eshte shkak i levizjes se trupit, ajo eshte shkak i nxitimit.
Forca rezultante e ushtruar mbi trupin eshte ne perpjestim te drejte me shpejtesine e ndryshimit te shpejtesse se levizjes (nxitimin), e cila kryhet ne drejtim te njejte me ate te veprimit te forces.
Nje vecanti e rendesishme e ligjit te dyte te Njutonit qe ka lidhje me ligjin e pare, eshte se Nese nje trup eshte duke levizur, nuk i nevojitet forca qe te vazhdoje levizjen. Ne fakt, nese ne trup nuk ndikon asnje force, ai trup do te vazhdoje levizjen ne te njejtin drejtim dhe me te njejten shpejtesi derisa ndonje force te ndikoje mbi te.
Ligji i dyte
LIGJI I TRETE
Ligji i trete i Njutonit thote:
Cdo veprimI i pergjigjet nje kunderveprim me madhesi dhe drejtim te njejte, por me kah te kundert.
Psh. kur godasim murin me top, topi kthehet ne kahun e kundert sepse edhe muri ka kundervepruar sipas ligjit te trete Njutonian.
F
-F
Nese shenojme forcen e veprimit te trupit te pare ne trupin e dyte me F1 (ndryshe quhet aksion) dhe forcen e veprimit te trupit te dyte ne trupin e pare me F2 (ndryshe quhet reaksion), atehere keto forca jane te barabarta po me kahe te kunderta dhe shenojme:
F1= F2 ose f1=-f2
Punuan:
Full transcript