Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Maharishi Mahesh Yogi - Trancendental Meditation

No description
by

Lucas Denny

on 3 June 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Maharishi Mahesh Yogi - Trancendental Meditation

Maharishi Mahesh Yogi - Transcendental Meditation
Djupa-havet-analogin
Begynnelsen av TM
År 1955 döpte Maharishi Mahesh Yogi meditationstekniken som han lärde sig av sin mästare till "Transcendental Deep Meditation". Senare kortade han ner det till "Transcendental Meditation".
Han lämnade sin hemstad i Indien för att resa runt i världen och sprida kunskapen.
Flower powern fick TM att blomstra
På 60-talet fick många ungdomar nog av krig, materialism, kapitalism och rasism och som form av protest sökte de sig till andra länders kulturer. Framför allt Indien, där medvetenhet var en stor del av livsstilen. Folk började ta medvetenhetsutgivande droger och baserade sina liv på fred, kärlek och förståelse. Tillsammans med drogerna upptäckte man även TM, och medlemmarna i The Beatles var till stor förtjänst.
Yogis syn på TM
Av Lucas Denny ESM2
Vad är TM?
TM är sorts meditation som tillåter dig att nå en form av vila som är mycket djupare än den djupaste sömnen. "Transcendering främjar kroppens inneboende läkande förmåga och skapar balans i kropp och själ." - transcendental-meditation.se.
Över 600 studier visar hur TM har en positiv inverkan på deppression, stress, PTSD, sömn, kreativitet, självförtroende, relationer, självmedvetenhet, missbruk och mycket mer.
Man kan jämföra sinnet med ett djupt hav, där vågorna på ytan representerar ens medvetna sinne och havets djup representerar ens omedvetna sinne. Man menar att oavsett hur stora och stormiga vågorna är på ytan så är det alltid lugnt och stilla i havets djup. Genom TM kan man nå detta djupet av sinnet.
År 1967 träffade The Beatles Yogi på en av hans föreläsningar. De blev mycket intresserade utav TM och de spenderade tillochmed några veckor med honom i Indien där de fick lära sig att meditera. Eftersom att popbandet var så otroligt stora så spred TM sig väldigt fort.
Yogi spred kunskapen om transcendental meditation för tre huvudanledningar:
Återuppliva Indiens spirituella tradition.
Bevisa att TM fungerade för alla.
Visa att den hinduiska filosofin kunde backas upp med vetenskap.
Han trodde starkt på att lycka var den viktigaste delen av livet och att meditation var nyckeln till lyckan.
Kritik
Många har kritiserat TM genom åren pga hur dyrt det är att lära sig det. Idag kan några timmars TM med en lärare kosta runt 5000kr. Många anser att detta är galet pga att det enda man lär sig är vilken "mantra" man ska använda sig av, dvs vilket icke-existerande ord man ska upprepa i sitt huvud under meditationens gång. Många anser att detta är någonting som man kan göra på egen hand, och definitivt inte spendera 5000kr på. I slutet av 90-talet var TM organisationen, som Yogi grundade, värd cirka 3 miljarder dollar. Detta fick många att undra ifall Yogi hade en fjärde huvudanledning till att sprida TM; för pengarna.
60 och 70-talet var en period där många försökte finna sig själva och finna innerlig fred som sedan kunde reflekteras utåt, därför drog sig så många till TM. Givetvis var en annan stor anledning till detta föratt Yogi var mentor till The Beatles, The Beach Boys och andra kända grupper/människor, vilket ledde till mycket publicitet. En till stor anledning var just att Yogi var så karismatisk. Ett av hans smeknamn var "The Giggeling Guru" föratt han var så glad och kunde brista ut i fnitter när som helst. Många drog sig till hans positiva energi, vilket Paul McCartney nämnde i youtubeklippet.
Idag har vi andra kända ansikten som uppmuntrar TM som tex Opra Winfrey, Ellen Degeneres, Russell Brand, Katy Perry mm. De uppfyller samma roll som The Beatles gjorde förut och har lyckats väldigt bra då det finns ungefär 6 miljoner människor som utövar TM. Det är givetvis inte bara kändisarna som får folk att göra det, med tanke på de 600 olika studierna som visar hur bra det är för dig så är såklart det en stor faktor till ökningen av utövare.
Maharishi Mahesh Yogi gjorde sammanlagt sju världsturnéer där han höll tal om och lärde ut Transcendental Meditation. På 60-talet gjorde han en del tv och radio-intervjuer.
Yogi gick bort den 5:e Februari 2008.
KÄLLFÖRTECKNING
http://www.alternet.org/economy/
https://en.wikipedia.org/wiki/Maharishi_Mahesh_Yogi#World_tours_.281958.E2.80.931968.29
http://www.shmoop.com/1960s/
transcendental-meditation-how-i-paid-2500-password-inner-peace
http://tmhome.com/experiences/interview-lennon-and-harrison-on-meditation/
http://transcendental-meditation.se/
Full transcript