Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Resursele climatice reprezintă componentele, procesele și fe

No description
by

Dima Catana

on 7 October 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Resursele climatice reprezintă componentele, procesele și fe

Resursele climatice
Clasificare:
În categoria resurselor climatice se includ:
resursele de energie solară
resursele de energie eoliană
resursele agroclimatice
aerul atmosferic
Resursele de energie solară:
Soarele este sursa principală de energie a tuturor fiintelor vii de pe Terra. Energetica mondială se bazează, în mare măsură, pe energia conservată, ca rezultat al fotosintezei (aceasta fiind cea mai răspândită formă de valorificare a energiei solare) în combustibil mineral (cărbune, turbă).
Cele mai favorabile conditii de utilizare a energiei solare se află în zona aridă a Globului, unde durata de luminare a Soarelui este cea mai mare.
În prezent energia solară este utilizată prin captatori solari – instalații de captare a energiei solare si de conversiune în energie termică.
Cei mai utilizati captatori solari sunt panourile solare. Convertoarele fotovoltaice ale acestora transformă energia solară în energie electrică. Sunt utilizate în tări precum SUA, Japonia, Israel, Franta.
O altă metodă de captare a energiei solare este prin centralele helioelectrice, prin intermediul cărora energia solară este concentrată prin focalizare cu ajutorul oglinzilor orientabile
Resuarsele Climatice
Resursele climatice reprezintă componentele, procesele și fenomenele din atmosferă, care pot fi utilizate pentru satisfacerea necesităților omenirii.

-este o sursă inepuizabilă;
-are un potential urias, putând satisface necesitătile întregii omeniri;
-poate asigura conversia în alte tipuri de energie;
-este o sursă de energie nepoluantă/ecologică.

avantaje:
Dezavantaje/particularități:
-valoarea densitătii fluxului energetic;
-intermitența datorită alternației ziuă-noapte;
-variatia valorii fluxului în timpul zilei si în timpul anului;
-dependenta de starea timpului si a atmosferei.

Curiozități:
-Energia solară care ajunge pe Pământ timp de 40 min este suficientă pentru a acoperi necesarul anual de energie pentru întreaga omenire;
-Există o legendă conform căreia Arihmede a utilizat mai multe oglinzi pentru a concentra energia solară asupra corăbiilor romane care atacau Syracruza, dându-le foc;
-Cea mai mare centrală helioelectrică din lume, cu o putere instalată de 625 MW, funcționează în Italia.
-Nu mai este un secret faptul că energia solară este calea spre un viitor mai sgur. Panourile solare pot produce 1 kilowatt-(KW) de energie solară pentru a înlocui arderea a aproximativ 170 de kilograme de cărbune sau a 300 de m3 de gaz metan.
-Energia solară nu este o descoperire a secolului XXI ci a fost utilizată încă din secolul al XV-lea. Leonardo Da Vinci a conceptualizat ideea de energie solară la acea vreme când, cu ajutorul unei oglinzi concave, direcționa energia soarelui pentru a încălzi apa.

Energia eoliană:
Avantaje:
-Principalul avantaj al energiei eoliene este emisia zero de substanțe poluante și gaze cu efect de seră, datorită faptului că nu se ard combustibili.
-Nu se produc deșeuri. Producerea de energie eoliană nu implică producerea nici unui fel de deșeuri.
-Costuri reduse pe unitate de energie produsă. Costul energiei electrice produse în centralele eoliene moderne a scăzut substanțial în ultimii ani, ajungând în S.U.A. să fie chiar mai mici decât în cazul energiei generate din combustibili, chiar dacă nu se iau în considerare externalitățile negative inerente utilizării combustibililor clasici.

Dezavantaje:
-resursa energetică relativ limitată,
-inconstanța datorată variației vitezei vântului
-numărului redus de amplasamente posibile;
-risc mare de distrugere în cazul furtunilor;

Curiozități:
-Energia eoliană disponibilă depășeșete de 30 ori cererea energetică a omenirii actuale;
-Primele mori de vânt au fost atestate documentare în Asia Mică, apoi în India, China și Egipt în sec. II î.Hr. Pe teritoriul actual al RM în 1901 funcționau 6208 mori de vânt;
-Cea mai mare fermă eoliană din lume (2010) este The Roscoe Wind Complex (Statele Unite, Texas), cu o capacitate de 781 MW, capabilă de a oferi electricitate pentru 230 000 gospodării. Ea are 627 turbine, a costat 1 miliard de dolari, construcția ei a început în 2007 și se întinde pe 100 000 acri de teren. Prin comparație o uzină de cărbune generează în medie 550 MW.
-În prezent, parcul eolian Whitelee din Scoția este cel mai mare parc eolian terestru din Europa;
-Mulțumită aportului energiei eoliene, doar în Europa s-a evitat importarea de hidrocarburi în valoare de 250 de milioane de euro și emisia de 1,7 milioane de tone de CO2, adică echivalentul plantării a 850.000 de copaci.

Resursele agroclimatice
Resursele agroclimatice reprezintă totalitatea elementelor climatice ce asigură creșterea plantelor, și deci, dezvoltarea agriculturii. O importanță primordială în dezvoltarea acestora o au factorii climatici: căldura, umezeala și lumina.
Resursele agroclimatice includ:
-zona de asigurare cu căldură și suma temperaturilor medii diurne active mai mari de 10˚C pe perioada de vegetație;
-coeficientul de umezire;
-tipul de iarnă (de la regiuni fără iarnă până la regiuni cu iarnă aspră).
În digerite regiuni ale Globului, îmbinarea acestor componente diferă, fapt de care se țin cont la creșterea culturilor.

Aerul atmosferic
Aerul atmosferic reprezintă un amestec de gaze, fiecare având un rol important în procesele și fenomenele naturale.
După volum, aerul conține:
78.084% Azot (N2)
20.947% Oxigen (O2)
0.934% Argon (Ar)
0.033% Dioxid de carbon (CO2)
Aerul atmosferic este utilizat în industria chimică pentru fabricarea îngrășămintelor chimice, la producerea acidului azotic.

Sursele de poluare ale aerului se împart în 2 categorii:
Naturale( erupții vulcanice, furtuni de praf)
Antropogene(transport, obiecte industriale, centrale termoelectrice). Aceste surse elimină cantități mari de substanțe/gaze poluante, care uneori nu pot fi identificate. Însă cele mai importante rămân a fi CO2, SO2, metalele grele, praful etc.

Consecințe negative la scarp globală:
-distrugerea stratului de ozon
-efectul de seră
-ridicarea temperaturii planetei
-impact negativ asupra sănătății oamenilor
-impact nociv asupra faunei și florei.

Principalele măsuri de conservare a calităţii aerului sunt:
implementarea unui sistem eficient de monitoring (supraveghere);
folosirea mijloacelor tehnice de combatere a poluării şi a emisiilor de poluanţi, care presupun:
utilarea întreprinderilor cu instalaţii antipoluante de reţinere şi captare a pulberilor (separatoare, precipitoare electrostatice, scrubere, filtre), a gazelor şi vaporilor toxici (dispozitive de neutralizare, comprimare, lichefiere etc.);
perfecţionarea motoarelor cu ardere internă, trecerea lor la combustibili mai puţin poluanţi (de exemplu: metan, hidrogen etc.);
utilizarea ca agent tehnic a gazelor naturale, a energiei electrice;
amenajarea zonelor verzi;
reglementarea traficului rutier în vederea evitării aglomeraţiilor de auto-vehicule.

un metru cub de aer cantareste 1,3kg.
Aerul bogat in ozon, din zona muntoasa, exercita un efect stimulant asupra organismului, crescandu-i rezistenta la frig si la actiunea substantelor toxice, si avand efecte oxidative si bactericide.
Cinci minute fara aer provoaca leziuni ireversibile la nivelul celulelor nervoase, cu consecinte grave asupra sanatatii, amenintand viata.


Stiati ca...
Forța vântului a fot folosită încă din antichitate pentru navigație, pomparea apei, măcinarea grânelor.
Energia vântului constituie o sursă regenerabilă și nepoluantă.

Vântul se formează în straturile inferioare ale atmosferei în urma încălzirii neuniforme a suprafeței Pământului. Conform calculelor, mai puțin de ¼ din energia solară de care beneficiază Terra se transformă în energie eoliană.

Forța vântului se consideră utilă acolo, unde viteza medie a vântului este de 3-5 m/sec și frecvența vânturilor este foarte ridicată. Potențialul energetic al vântului atinge valori deosebit de ridicate în zonele de litoral ( Antarctida, Arctica americană, zona Golfului Mexic și a Mării Caraibelor, Europa de Vest), la nivelul culmelor montane și în zonele fără vegetație.

Pentru a valorifica energia eoliană, sunt construite centrale eoliene, care transformă energia vântului în energie electrică. Astfel de centre sunt construite în țări precum SUA, Germania, India, Danemarca, Olanda, Marea Britanie, Spania, Suedia, Italia, China, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Rusia, România. Acestea însă au un potențial mic: de la 0,1 până la 3000 KW.
Full transcript