Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Mijn Leesleven

No description
by

Pieter Stevens

on 27 October 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mijn Leesleven

Inleiding
Voorleesperiode
De eerste boeken die ik heb gelezen
$1.25
Dinsdag, Oktober, 2016
Vol XCIII, No. 311
Inhoudsopgave
Lezen voor school
1. Inleiding
2. Voorleesperiode
3. Leren lezen
4. De eerste boeken die ik heb gelezen
5. Lezen voor school
6. Lezen in mijn vrije tijd
7. De verandering in mijn leesleven
8. Mijn favoriete genre boeken
9. Mijn lievelingsboek
10. Mijn boekencollectie
11. Nawoord

Mijn Leesleven
Lezen in mijn vrije tijd
De verandering in mijn leesleven
Mijn favoriete genre boeken
Mijn lievelingsboek
Mijn boekencollectie
Nawoord
Mijn leesleven begon toen ik nog klein was. Ik werd toen voorgelezen. Tegenwoordig lees ik alleen maar zelf. Als ik lees, beeld ik mij het verhaal in alsof het echt gebeurd en zit ik diep in het boek. Dan verzin ik een beetje hoe alle personages eruit zien en hoe de omgeving eruit ziet om het boek nog beter te maken, dat is tenminste mijn mening. Ik vind lezen dan ook heel erg leuk en dat heb ik altijd gevonden.
Ik vertel hierin van alles over mijn leesleven, dat ik ging lezen voor school, mijn favoriete boek, mijn favoriete soort boeken, hoe mijn leesleven veranderde, (dat ik van alleen maar strips en kinderboeken, me meer verdiepte in boeken voor volwassenen) hoe ik in mijn vrije tijd begonnen te lezen, de eerste boeken die ik heb gelezen, toen ik leerde lezen, over de tijd dat ik werd voorgelezen en tot slot mijn boekencollectie.

Leren lezen
Hier begint mijn leesleven. In die tijd las ik nog niet zelf boeken omdat ik nog niet kon lezen. Ik was dan ook nog heel klein en werd door mijn ouders voor het slapen gaan uit prentenboeken en boeken zoals Jip en Janneke voorgelezen.
In mijn voorleesperiode verzon ik al hoe de personages en de omgeving eruit zag en luisterde ik goed naar wat er gebeurde. Ik vond boeken toen al heel interessant, vooral prentenboeken. Als ik werd voorgelezen uit prentenboeken keek ik altijd naar de plaatjes, die vond ik namelijk het leukste van zo’n boek. Met die plaatjes kon ik namelijk het verhaal beter verwerken omdat ik dan niet zelf de personages en de omgeving hoefde te bedenken, want ze waren er namelijk al dus dat was niet nodig. Ook was het zo met prentenboeken dat er best wel weinig tekst in stond en bijna alleen maar plaatjes, dat was fijn omdat ik dan lekker veel naar plaatjes kon kijken maar ook kon luisteren zodat ik me niet verveelde. Er waren ook prentenboeken waar helemaal geen tekst in stond, dan moest je bijvoorbeeld een personage zoeken. Dat deed ik vaak zelf maar mijn ouders hielpen me soms ook met zoeken.

Op een bepaalde leeftijd ging ik naar school. In groep één en twee leerde je nog niet echt lezen, maar in groep twee kon ik het al een beetje door dat ik zo vaak op jonge leeftijd voorgelezen werd en in de periode van groep twee thuis al een beetje ging lezen. (natuurlijk wel met de hulp van mijn ouders) In groep drie begonnen we met lezen en schrijven, we hadden toen boeken zoals Maan Roos Vis. Dat waren wel boeken met alleen maar woordjes. (soort van zinnen) We leerde met die boeken heel veel woorden en uiteindelijk begonnen we met zinnen. Ik was toen nog steeds thuis bezig met lezen uit simpele boekjes en een beetje ingewikkeldere boeken.
De tijd verstreek en ik kon zelf boeken lezen. In groep vier kregen mijn broer (die toen in groep zes zat ofzo) en ik een abonnement op de Donald Duck (die we nog steeds hebben) en dat hielp ook heel erg met lezen. Ik vond de Donald Duck fantastisch omdat het leuke grappige kleine strips zijn en er zitten leuke, vrolijke personages in. Ik vind de Donald Duck nog steeds fantastisch en ik lees ze altijd gelijk als ze op de deurmat komen.

Ik was mijn eerste boeken zo’n beetje aan het lezen in groep twee en drie. Mijn eerste boek dat ik helemaal zelf had gelezen was in groep drie. Op school lazen we Maan Roos Vis en allemaal van die boeken om lezen te oefenen. Thuis las ik boeken zoals Nijntje en meer ingewikkelde boeken, die boeken las ik dan alleen. Borre en de ijscoman was een van die simpele boeken. Maar iets ingewikkelder was de boeken serie van Geronimo Stilton. Ik had alleen een paar boeken van die serie maar de boeken die ik van die serie had vond ik heel leuk.
Ik las overdag en ’s avonds, meestal best wel lang dan. Als ik dan even genoeg had van lezen ging ik met mijn speelgoed spelen en vaak dan een tijdje later weer wat lezen. De tijd verstreek en ik las nog meer boeken en boeken series, vooral in mijn vrije tijd.

Op school moesten we ook vaak lezen, misschien wel meer dan in de vrije tijd. In groep drie moest het om te leren lezen, dan vaak van die kleine boekjes. Maar in latere groepen (vier, vijf, zes, zeven en acht) en misschien ook wel in drie hadden we een boekenkast met meer ingewikkelde boeken. De meeste tijd om die te lezen was het kwartiertje lezen aan het begin van een schooldag, dat dan stillezen was. We hadden soms ook tijd midden in de schooldag om even te lezen. Eén boek dat ik heel leuk en interessant vond op school ging over de Franse revolutie. Ik was door dat boek heel erg geïnteresseerd in dat onderwerp in die tijd, maar ik heb er verder geen boeken niet over gelezen.
In groep vijf of zes moesten we onze eerste boekbespreking maken. (ook onze eerste spreekbeurt en ons eerste werkstuk) Daarvoor moest je natuurlijk een boek hebben. Ik kan nog herinneren welk boek ik voor mijn eerste boekbespreking had genomen, het was Oom Willibrord. Het leuke aan boekbesprekingen is dat je soms gewoon een heel nieuw boek moet gaan lezen, dat deed ik ook met elke boekbespreking die ik had. Mijn boekbespreking in groep zeven ging over de Hobbit en ik had dat boek nog niet gelezen, dus las ik dat boek thuis helemaal uit. Ik deed die boekbespreking met Micha en die had dat boek al gelezen en wilde het daar over doen.

Naast lezen op school las ik ook in mijn vrije tijd, wat ik nog steeds heel vaak doe. De boeken die ik dan lees zijn vaak Donald Ducks, de strips en de pockets. Ik lees ook heel vaak boeken die uit mijn broers boekenkast komen, die heeft dan van die fantasie boeken die ik vaak interessant en leuk om te lezen vind. Ik lees nu de Harry Potter serie en de Gone serie. (die allebei eigenlijk van mijn broer zijn) Dat ik ging lezen in mijn vrije tijd was eigenlijk omdat op school er niet echt heel veel tijd was en ik lezen leuk vindt. Als ik lees in mijn vrije tijd, doe ik dat meestal ’s avonds. ’s Middags doe ik dat ook wel vaak. Meer boeken die ik in mijn vrije tijd had gelezen waren boeken met korte verhaaltjes over Griekse goden en mythen, ook een met korte verhaaltjes van belangrijke Egyptische farao’s, goden en mythen. Natuurlijk heb ik nog veel meer boeken in mijn vrije tijd gelezen dan dit kleine aantal boeken dat ik hier heb opgenoemd.
De verandering en omschakeling in mijn leesleven begon toen ik me wat meer ging interesseren in boeken van een wat oudere leeftijd. Eerst las ik boeken zoals de serie van Geronimo Stilton maar op een bepaald punt interesseerde ik me in young-adult boeken. Deze boeken vond ik leuker om te lezen omdat het taalgebruik wat ingewikkelder werd maar niet zo heel erg, ik begreep het namelijk nog wel. Ik las soms ook boeken voor volwassenen maar het taalgebruik daarin was soms te ingewikkeld. Nu nog steeds lees ik meer young-adult boeken dan kinderboeken maar lees ik nog steeds de Donald Duck in mijn vrije tijd, want die vind ik nog steeds leuk! Als we soms ergens naar toe gaan en we gaan met de auto of de trein neem ik soms ook een boek mee, om die te lezen achterin de auto. Want dan heb ik daar nog wat te doen en lezen is gewoon erg leuk! Dat is ook een verandering, want eerst deed ik dat nog niet echt.
Ik hou persoonlijk het meest van fantasie boeken omdat er daarin van alles kan gebeuren. Mythologische wezens die opeens voor de hoofdpersoon duiken en mensen die op bezemstelen vliegen, dat kan daar allemaal! Je kan ook je even van de werkelijkheid afstoten en een fantasiewereld binnentreden waar je gewoon even kan toveren en vliegen, natuurlijk niet jij maar wel de hoofdpersoon. Als ik die boeken lees denk ik en fantaseer ik alsof ik er zelf in zit en met de personages mee ga op een reis vol toveren en alles wat er in die boeken kan! Soms is het ook zo dat het gewoon zonde is dat het geen werkelijkheid is, want mijn mening is dat de wereld zeker een stuk leuker zo zijn als de dingen in fantasie boeken werkelijkheid was. Ik vind daarom om die redenen persoonlijk een fantasie boek leuker om te lezen dan een waargebeurd boek. Maar dat is volledig mijn mening, zoals dit hele hoofdstuk mijn mening is.
Mijn favoriete boek is Gone: Verlaten. Dit is het eerste deel van een boekenserie van zes delen. Het gaat over een jongen genaamd Sam Temple die in Perdido Beach woont. Dat stadje ligt aan de kust en Sam houdt er van om daar te surfen met zijn vriend Quinn. Zijn vriend Quinn en hij zitten op een school in Perdido Beach.
Op één middag zitten ze in het klaslokaal en hun leraar staat voor de klas, maar opeens is hun leraar verdwenen. Al snel komen ze er achter dat iedereen van vijftien jaar en ouder verdwenen is en dat er een koepel om het stadje zit. Sam, Quinn en Astrid (een meisje waar Sam Temple verliefd op is) gaan op een zoektocht om de mensen van vijftien jaar en ouder te vinden. Ondertussen vraagt iedereen in Perdido Beach zich af wat er gebeurd als je vijftien jaar wordt en komen ze er achter dat het broertje van Astrid, kleine Pete, (die autistisch is) deze hele ramp heeft veoorzaakt. Iedereen heeft ook nog eens speciale krachten. Sam Temple kan vuur uit zijn handen schieten, kleine Pete kan mensen weg teleporteren. En nog heel veel andere mensen hebben ook krachten. Ze komen er uit eindelijk achter dat als je vijftien jaar wordt, een raar wezen genaamd de duisternis je probeert te verleiden om op te geven en dat je dan verdwijnt.

Met mijn boekencollectie bedoel ik de boeken die nu op mijn boekenplank staan. Dat houdt in dat ik de titels vertel hun schrijver en misschien ook nog wat meer informatie
- Het leven van een Loser van Jeff Kinney. Ik heb de hele serie ervan en ik lees die boeken soms weer opnieuw omdat ze zo leuk zijn en wacht nog steeds op een nieuw deel. De boeken gaan over een jongen genaamd Bram Botermans die op de middelbare school zit. Op een dag krijgt hij van zijn moeder een dagboek en schrijft dus over de middelbare school in zijn dagboek. (Jeff Kinney wil je het gevoel geven dat Bram Botermans het boek geschreven heeft) Het laatste deel uitgebracht was FF OFLINE en er zijn nu in totaal tien boeken in de serie en twee extra boeken. De ene is Jouw leven als Loser en dat is een activiteitenboek met kleuropdrachten en dat soort dingen. De andere is Niet te filmen! en die gaat over de film van het boek, de acteurs van de film, locaties van de film en nog veel meer.
- Secret Scouts en de verloren Leonardo van Dennis- en Wendel Kind. Dit is het eerste boek van de serie. De serie is vrij nieuw en er bestaat nog maar één boek van. Ik wacht al een tijd op deel twee omdat ik het eerste boek zo leuk vond. Het boek gaat over Tom, Lisa, Sophie en Jack en dat ze een vreemde schets ontvangen. Ze gaan op onderzoek uit en vinden in de lijst van de schets ook een deel van een codex. Deze blijkt van Leonardo da Vinci te zijn en ze vinden ook nog eens een tijd machine van hem in hun eigen huis waarmee ze terug in de tijd reizen om Leonardo da Vinci te ontmoeten.
- Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon. Hier heb ik niet de hele serie van want ik vond de boeken niet fantastisch ofzo. Ik heb twee delen, de originele en weerwolfgeheimen. De boeken gaan over Dolfje. Dolfje is een weerwolf. Er zijn in totaal elf Dolfje Weerwolfje boeken uitgebracht.
- Overleven op Drakeneiland van Lydia Rood. Dit is het eerste deel van de serie die bestaat uit zes boeken en het enige deel dat ik heb. Het gaat over Mark, een jongen die volgens volwassenen een lastpak en slecht opgevoed is. Ze sturen hem weg naar Drakeneiland waar andere lastige kinderen zitten en geen volwassenen.
- Harry Potter en de steen der wijzen van Joanne Jo Rowling. Dit is het boek dat nu in mijn boekenkast staat en nu lees, de andere delen staan bij mijn broer in de kast. Het boek (en eigenlijk alle andere Harry Potter boeken) gaat over Harry Potter, een jongen die op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus belandt. Hij beleeft daar allemaal avonturen die te maken hebben met trollen en dat soort wezens.

Dit hele verhaal over mijn leesleven vond ik heel leuk. Het was een interessante opdracht en ik heb er behoorlijk van genoten om te schrijven en terug te denken aan vroeger, aan de eerste boeken die ik heb gelezen, aan leren lezen en vooral aan toen ik nog voorgelezen werd. Het schrijven van mijn leesleven vond ik totaal niet moeilijk omdat ik nog best precies wist hoe alles was gegaan. Ik heb ook een paar dingen aan mijn ouders gevraagd over toen ik nog jong was, dat ik mijn eerste boek zelf las en toen ik voorgelezen werd. Mijn ouders hebben mij hier dus ook best bij geholpen en goede informatie geleverd over mijn leesleven toen ik jong was. Zonder hen had ik sommige info er niet in gehad en was het niet zo compleet geweest als dat het nu is. Mijn hele verhaal over mijn leesleven is nu helemaal compleet en ik vond het leuk om terug te denken en te vertellen erover.
Voorleesperiode
Full transcript