Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

DINAMIKA E INFLACIONIT DHE PAPUNESISE

No description
by

gent zhitija

on 28 June 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of DINAMIKA E INFLACIONIT DHE PAPUNESISE

DINAMIKA E INFLACIONIT DHE PAPUNESISE
Inflacioni dhe papunesia
jane problemet ekonomike me te mprehte per opinonin publik.Nje mates i shkalles se problemeve te paraqitura nga inflacioni dhe papunesia eshte treguesi i keqesise se jetes i shprehur nga shuma e nivelit te papunesise dhe nivelit te inflacionit.

Inflacioni eshte rritja e nivelit te pergjithshem te cmimeve per te gjitha mallrat dhe sherbimet ne nje ekonomi.

Inflacioni i pritur shpreh ate se sa njerezit presin qe te ndryshohet niveli i pergjithshem i cmimeve.

-Norma e papunesise=papunesine e natyrshme*(inflacioni i pritur-inflacioni aktual)

-Ky ekuacion lidh shkallen e papunesise aktuale me papunesine e natyrshme, inflacioni aktual dhe infacionin e pritur.

-Papunesia shfaqet kur njerezit jane duke kerkuar nje pune dhe nuk mund te gjejne pune.

-Ciklet e biznesit dhe rritja jane te lidhura direkt me papunesine ne ekonomi.

-SHKALLA (NORMA) E PAPUNESISE

Eshte perqindja e njerezve ne ekonomi qe jane te gatshem dhe te afte per pune, por qe nuk jane duke punuar.

-Shkalla e pjesëmarrjes në fuqinë punëtore 36.9 %
-Shkalla e joaktivitetit 63.1 %
-Shkalla e papunësisë Total 30.9 %
-Shkalla e papunësisë te Meshkujt 28.1 %
-Shkalla e papunësisë te Femrat 40.0 %
-Shkalla e papunësisë te të rinjtë (mosha 15-24 vjeç) 55.3%


KURBA E PHILIPSIT
-Kurba e filipsit paraqet: Marredhenien mes inflacionit dhe papunesise.
-Porosia themelore e Kurbes se Filipsit:
Me papunesi me te larte eliminohet inflacioni dhe anasjelltas.

Niveli i papunesise per nje nivel zero te inflacionit quhet norma natyrore e papunesise. Per nje nivel me te ulet papunesie, niveli i cmimeve tenton te rritet dhe per nje nivel me te larte cmimet tentojne te zbresin.
KURBA AFATGJATE E OFERTES AGREGATE
Tregon marredheninen mes normes se inflacionit dhe nivelit te produktit kur norma e pritshme e inflacionit mbahet e pandryshuar.

Quhet kurbat e afatit te shkurtet pershkak se eshte pranuar qe norma e pritshme e inflacionit eshte e pandryshuar(ose te pakten nuk ndryshon shume).
KERKESA AGREGATE
Sa me e madhe te jete kerkesa agregate, me i madh eshte niveli i pergjithshem i prodhimit dhe me i madh eshte niveli i pergjithshem i cmimeve.
Sa me i madh eshte niveli i prodhimit, papunesia eshte me e vogel.

INFLACIONI
DHE
PAPUNESIA
INFLACIONI
PAPUNESIA
Shkaqet e flacionit ne Kosove

Iflacioni, i cili po godet Kosoven, eshte inflacion i importuar. Derisa Kosova shumicen e produkteve i importon nga tregjet nderkombetare, çdo ngritje e çmimeve ne bote, do ta godase edhe Kosoven.
Shkaku kryesor i ketij lloji te inflacionit eshte inflacion i kerkeses, se kemi te bejme me rritjen e çmimeve te mallrave me strategjike, siç eshte nafta dhe te gjitha mallrat tjera, te cilat i nenshtrohen ofertes dhe kerkeses. Kjo ka bere qe nje pjese e madhe e mallrave te kete nje ngritje prej 7 deri ne 10 per qind.

Ne duhet te marrim masa ne rritjen e prodhimit vendor. E kete nuk mund ta bejme pa perkrahjen e qeverise. Me rritjen e ofertes ne vend atehere ne do te reduktojme inflacionin.
Ekonomia e Kosovës vazhdon të karakterizohet me normë të lartë të papunësisë e cila paraqet sfidën kryesore për stabilitetin ekonomik dhe social në vend. Normat e rritjes ekonomike në vitet e fundit nuk po arrijnë të absorbojnë fuqinë punëtore në vend e cila vazhdimisht karakterizohet me rritje si rezultat i strukturës së re të popullsisë.
KURBAT AFATSHKURTERA DHE AFATGJATA TE OFERTES AGREGATE
KURBA AFATSHKURTE E OFERTES AGREGATE
Pershkruan marredhenien mes inflacionit dhe produktit, ku infalcioni aktual dhe ai i pritshem jane te barabarte.
Ne afatin e gjate, niveli i produktit eshte i pavarur nga norma e inflacioni.
KERKESA AGREGATE DHE STAGFLACIONI
STAGFLACIONI
Stagflacioni eshte gjendja e rritjes se ngadalshme ekonomike dhe papunesise relativisht te larte e shoqeruar nga inflacioni.
Shfaqet kur inflacioni rritet ndersa produkti ose bie ose te pakten nuk rritet.
JU FALEMINDERIT PER VEMENDJEN.
GENT ZHITIJA
TRINGA EMINI
INFLACIONI
PRODUKTI
0
INFLACIONI
PRODUKTI
D
B
A
C
SAS'
SAS
5
10
LAS
F
A
G
Y'
Y
0
5
10
X
SA
MOS HARRO !!
INFLACIONI
PRODUKTI
DAD'
DAD

Y
Y*
0
Full transcript