Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Specializimi Qelizor

No description
by

Kris Ushe

on 25 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Specializimi Qelizor

Specializimi Qelizor
Perparesite
Ne organizmin tone ndodhin nje sere aktivitetesh te ndryshme. Ne organizmat njeqelizor , te gjitha proceset i kryen nje qelize e vetme, prandaj specializimet qelizore nuk jane te pranishme. Ne gjallesa me te evoluara , per te kryer nje numer me te madh aktivitetesh , qelizat jane te ndara ne lloje me forma dhe funksione specifike.
Specializimet te bimet
Edhe bimet kane qeliza me specializime te ndryshme si ne fijet e holla brenda kercellit te selinose, gjethet e sallates etj. Por karakteristika kryesore qe i dallon ato eshte muri qelizor. Disa bime kane qeliza me mure te holla qelizore. Disa te tjera kane mure me te trasha qelizore , por jane elastike dhe mbaj e deget dhe gjethet.
Pse qelizat e specializuara jane te varura nga njera tjetra?
Qelizat e specializuara kane nje rendesi jetike per secilen prej tyre dhe sigurisht per te gjithe organizmin. Nese qelizat nervore nuk do te funksiononin atehere asnje qelize tjeter nuk do te merrte komanden e duhur. Nese qelizat e gjakut nuk do te ishin aktive, i gjithe organizmi do te vdiste si pasoje e mungeses se qarkullimit te gjakut por edhe te furnizimit te organeve te tjera me oksigjen. Qelizat, indet, organet, sistemet bashkpunojne me njera tjetren per te mbajtur gjalle organizmin. Shprehja qe e karakterizon me se miri kete organizim eshte "Te gjithe per nje dhe nje per te gjithe."
Punoi : Kris Ushe
Lenda : Biologji
Klasa : 9
Tema : Specializimet qelizore

Qelizat e rruazave te kuqe te kuqe te gjakut kane per funksion te transportojne oksigjenin dhe hemoglobinen ndersa qelizat e rruazave te bardha te gjakut jane te specializuara te vrasin mikrogjallesat e demshme me kundertrupa ose duke i gelltitur dhe tretur ato.
Qelizat e gjakut
Qelizat qe ndodhen ne stomakun tone mbrohen ndaj acidit klorhidrik nga nje shtrese mukoze qe ato permbajne. Funksioni ketyre qelizave eshte te ruaj proteinat qe zberthejne ushqimin me me numrin e madh te aparateve te Golxhit.
Qelizat ne stomak
Qelizat e mushkerise jane shume te holla , fakt qe ben te mundur shkembimin e gazeve midis gjakut dhe ajerit me te shpejte.
Qelizat e mushkërise
Qelizat qe ndodhen ne zorret e holla thithin ushqimin dhe duke u rrudhosur ato rrisin siperfaqen e thithjes se lendeve ushqyese.
Qelizat ne zorret e holla
Qeliza te specializuara te njerzit
Qelizat nervore
Qelizat nervore jane te holla dhe ne forme ylli me zgjatime fijesh. Funksioni i tyre eshte te percjellin impulsin nervor nga truri tek organet perkatese dhe anasjelltas.
Qelizat kockore
Edhe pse në shikim të parë kocka duket e vdekur dhe është e fortë si shkëmbi ajo ndërtohet nga qelizat e gjalla. Qelizat e rrethojnë veten me minerale në mënyrë që ta bëjnë kockën të fortë.
Full transcript