Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Irena (Kimi Avance)

No description
by

Irena M

on 23 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Irena (Kimi Avance)

Roli i elementeve kimike
ne te ushqyerit. Te percaktohen elementet qe ndikojne negativisht ne te ushqyer. Te evidentohen elementet kimike te cilat ndikojne negativisht ne te ushqyer
Te evidentohen rreziqet qe keto elemente kimike shfaqin
Te pershkruhet menyra se si ndikojne ato negativisht
Te listohen pasojat kryesore qe elementet kimike shfaqin duke ndikuar negativisht OBJEKTIVAT Gjithçka rreth nesh është e përbërë nga elemente kimike. Elementet janë blloqet themelore të ndërtimit të jetës sonë. Elemente kombinohen me njëri-tjetrin në përmasa të ndryshme për të formuar gjithçka nga ajri që ne thithim, në dru që ne përdorim për të ndërtuar shtëpitë tona, për trupat tona.Trupat tanë përdorin elemente të ndryshme kimike për funksione të ndryshme. Për shembull, organet tona perdorin kalcium për të ndërtuar eshtra të forta , fluor I cili bën dhëmbët tona më të shëndetshme. Organet tona konsumojnë këto elemente nëpërmjet funksionimit të përditshem, ne duhet ti zëvendësojmë ato në mënyrë që të qëndrojnë të shëndetshme dhe të fortë.Burimi më i madh i këtyre elementeve është me anë te ushqimeve qe ne hame.
Për shkak se disa prej nesh nuk hane gjithmonë ushqimet e duhura, nganjëherë duhet të marrin ushqime shtese, të tilla si vitamina, për të siguruar që ekuilibrin e duhur kimik në trupin tonë. Bakri Kadmiumi është një elemnt kimik me simbolin Cd dhe ndodhja dhe prodhimi i tij lidhet
kryesisht me minierat, shkrirjen dhe përpunimin e zinkut dhe të bakrit. Kadmium dhe përbërësit e tij janë toksike dhe mund të absorbohen nga trupi i njeriut nëpërmjet tretjes dhe thithjes. Është
një helm kumulativ, që do të thotë se qëndron në trup për një kohë shumë të gjatë dhe mund të krijohet nga shumë vite ekspozimi në nivele të ulëta.
Bakri është një element kimik metalik me simbolin Cu. Normalisht gjendet në shkëmbinj, tokë, ujë, sedimente dhe ajër.
Më shpesh gjendet si componentë, si sulfide, karbonate, dhe okside.
Është një element themelor për shëndetin e njeriut, por marrja në sasi të mëdha e bakrit mund të jetë e rrezikshme për trupin e njeriut,
Ai merret nëpërmjet rrugëve të ushqyerjes, lëkurës ose rrugëve të tjera. Pirja e ujit me përmbajtje të lartë të bakrit mund të shkaktojë probleme të tilla si vjellja, diarea, dhimbje epigastrike dhe shqetësime ose kriza të stomakut që varen nga niveli i bakrit në ujë dhe kohëzgjatja e ekspozimit. Fëmijët nën 1 vjeç dhe njerëzit me dëmtime në mëlçi ose sëmundjen e
Wilsonit janë më të ndjeshëm ndaj bakrit. Niveli maksimal i bakrit në ujin e pijshëm i përcaktuar
nga Agjensia e Mbrojtjes së Mjedisit është 1.3 mg/l.
Ekspozimi kronik ndaj pluhurit të bakrit mund të krijojë irritime në hundë, gojë dhe sy dhe të
shkaktojë dhimbje koke, dobësi, ndjesi të vjelle dhe diare,
Gjithashtu bakri konsiderohet si katalizatori më potent për formimin e dioksinës, duke krijuar
sipërfaqe mbi të cilat diaksina mund të krijohet. Semundja e Wilsonit PLUMBI Plumbi është një element kimik i metaleve të rënda me simbolin Pb, që zakonisht gjendet në mineral të pasur me zink, argjend dhe bakër. Ka karakterisitikën e një helmi akumulues, që do të thotë se qëndron në trup për një kohë shumë të gjatë dhe mund të shtohet nga ekspozimi për 9 shumë vite ndaj niveleve të ulëta. Ekspozimi ndaj plumbit mund të jetë toksik për qëniet
njerëzore dhe kafshët e egra. Plumbi dhe përbërësit e tij mund të thithen nga trupi i njeriut nëpërmjet tretjes ose frymëmarrjes.
Marrja e sasive të mëdha të plumbit mund të shkaktojë kriza barku, çrregullimi të të mësuarit,
çrregullime në përqndrim,, kapsllëk, anemi, lodhje, dëtime nervore, vjellje, konvulsione,
anoreksi, ose dëtime nëtru. Edhe me nivele të ulëta të plumbit në gjak mund të evidentohen
efektet toksike në tru, në qelizat e gjakut, veshka ose me sistemin qëndror nervor dhe shumë prej
këtyr e çojnë defiçite ssjelljesh neuroptike . Fëmijët janë më të ndjeshëm ndaj ekspozimit të
plumbit sesa të rriturit sepse plumbi është më lehtësisht i absorbueshëm nga trupat në rritje (ata
mund të absorbojnë deri në gjysmën e sasisë të plumbit të tretur), dhe organizmi i fëmijëve të
vegjël është më i ndjeshëm ndaj efekteve dëmtuese të plumbit. Fëmijët e helmuar nga plumbi
mund të vuajnë nga vështirësi në të mësuar, vonesa në zhvillimin mendor, vonesa mentale,
handikap në të folur, etj. Nivelet e larta të plumbit në gjak mund të shkaktojnë konvulsione,
koma dhe vdekje. Helmimi me plumb ka disa sipmtoma si dhimbje koke, dhimbje barku, vjellje,
irritim, anemi ose humbje peshe.
Jeta shtazore dhe ajo ujore janë gjithashtu të rrezikuara nga prezenca e plumbit në habitatet e
tyre. Kadmiumi Kadmiumi është një element kimik me simbolin Cd dhe ndodhja dhe prodhimi i tij lidhet kryesisht me minierat, shkrirjen dhe përpunimin e zinkut dhe të bakrit.
Kadmiumi dhe përbërësit e tij janë toksike dhe mund të absorbohen nga trupi i njeriut nëpërmjet tretjes dhe thithjes.
Është një helm kumulativ, që do të thotë se qëndron në trup për një kohë shumë të gjatë dhe mund të krijohet nga shumë vite ekspozimi në nivele të ulëta. Thithja në nivele të larta e komponentëve gjashtëvalentë të kromit mund të shkaktojë rrjedhje
hundësh, gjakrrjedhje nga hundët, ulçera dhe gropëza në zgavrën nazale. Tretja në sasi të mëdha
e këtyre componentëve mund të shkaktojë shqetësime të stomakut dhe të ulcerës, konvulsione,
dëmtime në veshka dhe mëlçi ose edhe vdekje. Absorbimi në lëkurë i disa prej këtyre
componentëve mund të shkaktojë ulçera të lëkurës. Hekuri Fosfori Kaliumi
Elementi i kaliumit ze 0.4% te peshes se trupit. Eshte elementi me i bollshem ne qelize. Trupi permban rreth 250 miligrame kalium. Qeliza luan nje rol te rendesishem ne reagimet energjike, sintezen e proteinave, si dhe ne ruajtjen e ekuilibrit te acideve ne trup, ne punen e membranes, shtytjeve nervore, tkurrjen muskulore, ndihmon ne terheqjen e O2 dhe menjanon helmimet nga indet. Megjithese eshte e nevojshme ekzistenca e kaliumit ne regjimin ushqimor, informacioni lidhur me nevojen e sasise minimale te tij eshte i pakte. Por studimet shkencore tregojne se ushqimet bimore jane te pasura me kete element. Joni i Kaliumit eshte gjetur ne citoplazmen e qelizave Aditivet ushqimor (ngjyruesit, embelsuesit, konservuesit, aromatizuesit, mpiksesit, etj) jane substance kimike shpesh shume te rezikshme per organizmin e njeriut pasi jane burim toksinash per te. Psh: E128 eshte ngjyroses i kuq dhe perdoret tek salcicet dhe hamburgerat. Kosiderohet si element shume I rrezikshem kur perdoret tej limitit te lejuar sepse mbas asimilimit ne organizem kthehet ne Aniline qe eshte nje substance kancerogjene. E951 Aspartame ose L-alpha-aspartyl-L-phenylalanine-methylesterKy eshte nje lloj embelsuesi qe perdoret neper kafe apo ne te gjitha cmcakezat per ti sheqerosur dhe ne te gjitha embelsirat. Perdorimi I tij pertej limitit te lejuar dhe ne ushqime te paautorizuara e kthen ate ne substance kancerogjene. E211 Benzoat natriumi
Perdoret si konservant ne majoneze dhe ne pjet freskuese (psh. coca cola light, fanta, sprite, nestea, etj.) Benzoati I natriumit ne organizem kthehet ne acid benzoik, qe eshte nje substance shume helmuese qe demton rende ADN mitocondrile Fast Food
Payshim që ushqimet gjysmë të gatshme janë shkatërruese për trupin. Ato mund të jenë të shpejta, të lira dhe të lehta për tu marë por është trupi që do të paguajë çmimin më pas.
Ato ndikojnë në djegien e shpejtë të energjive dhe ulin tensionin. Por kjo menjëherë kthehet në anën e kundërt “ato tentojnë të rrisin tensionin të ulin energjinë e trupit”.
Përveç vlerave të ulëta ushqyese, ushqimet e shpejta përmbajnë elementë të cilët ndikojnë negativisht në sjelljen e njeriut.
Ngjyrosësit që përdoren në ushqime si benzoate dhe monosodium glutamate (MSG) ndikojnë në rritjen e ankthit.
Studimet kanë treguar se ushqimet e shpejta dhe të konservuara përmbajnë omega-6 e cila vepron në të kundërt me omega-3 duke çuar në një disbalancë midis të dyjave gjë që rezulton me rritjen e peshës dhe depresionit. Punuan: Irena Matraku
Dea Hidi
Lorisa Perdoci
Malvina Gjoli
Kristjana Cuko
Anita Lleshaj
Matilda Doci
Dorina Pistja
Ledion Pjetri Viti Shkollor: 2012-2013

Mesuesja e lendes: Mimoza Taga
Full transcript