Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

KEMBARA AMIRA

KOMSAS
by

wani zambri

on 9 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of KEMBARA AMIRA

KOMSAS
KEMBARA AMIRA WATAK DAN
PERWATAKAN LATAR LATAR MASA LATAR TEMPAT LATAR MASYARAKAT WATAK SAMPINGAN WATAK SAMPINGAN WATAK SAMPINGAN WATAK UTAMA PERSOALAN PERSOALAN PERSOALAN TEMA Persoalan kasih sayang dalam kalangan ahli keluarga Persoalan persahabatan yang erat dalam kehidupan.
-> Contohnya : Amira dan Jacinta bersahabat baik dan menjaga nilai-nilai persahabatan serta saling menghormati antara satu sama lain. Persoalan keberanian dalam memempuh cabaran
-> AMIRA
-> pelajar sekolah swasta
-> anak Professor Zaidah
-> Bapanya ialah jurutera komputer di sebuah syarikat multinasional.
-> Mudah mesra dengan sesiapa sahaja, tegas dalam segala hal, lasak, pintar,dan manja.
->Baik hati : Dia berusaha menggembirakan hati Jacinta. -->Dia mengajak Jacinta menyertai kembara arkeologi ibunya kerana tidak mahu Jacinta melayan perasaan sedihnya.
-> Berani : Amira mengikut Itai meneroka hutan, mendaki gunung , masuk ke dalam gua dan mengharungi sungai. Kebanyakan aktiviti kembara bersama-sama Itai dilakukan tanpa pengetahuan ibunya.
-> Jujur: Dia berterus terang kepada Ludin dan Tau tentang emas yang diambilnya dari sungai.Dia juga memulangkan emas kepada Ludin.
-> Berdikari : Amira bertindak mengajak Itai menyelamatkan Malique tanpa meminta bantu ibu dan orang dewasa yang lain JACINTA
→ berkulit cerah
→berbangsa Cina
→rakan sebilik Amira di sekolah swasta.
→anak seorang jutawan.
→ Mudah merajuk : Dia kerap tidak pulang ke banglonya di Batu Feringghi, Pulau Pinang pada musim cuti sekolah kerana dia berasa jauh hati setelah bapanya berkahwin lain.
→Tidak tahan menghadapi cabaran : Jacinta berasa lemas ketika berada di dalam Gunung Gua Gajah. Dia tidak tahan bau busuk daripada najis kelawar.
→Tidak tahan menghadapi cabaran : Jacinta berasa lemas ketika berada di dalam Gunung Gua Gajah. Dia tidak tahan bau busuk daripada najis kelawar.
→ Seorang sahabat yang setia. Contohnya Jacinta sentiasa bersama-sama dan menemani Amira dalam apa-apa jua keadaan. MALAM Masyarakat pelajar digambarkan melalui pelajar-pelajar tahun akhir Profesor Zaidah yang menyertai ekskavasi menjejak kewujudan tamadun manusia. NUR SABRINA BINTI ZAMBRI SHAM
5 JADE KETABAHAN DALAM MENJAYAKAN SESUATU MISI ATAU TUGAS TANPA MENGENAL ERTI PUTUS ASA DAN TAKUT. Perkara ini dibuktikan melalui tindakan Amira yang begitu tabah semasa berada di Gunung Mat Raya iaitu di tempat ibunya bersama-sama pembantu dan pelajar-pelajarnya menjalankan aktiviti cari gali artifak lama tinggalan manusia zaman silam.
Pelbagai cabaran dan dugaan yang bukan sahaja di hadapi oleh Amira tetapi juga oleh ibunya ,Jacinta, Itai dan juga pelajar-pelajar ibunya
Amira hampir mati lemas akibat tergelincir di sungai dan dia bernasib baik kerana diselamatkan oleh Jacinta.
Amira tabah semasa melakukan kerja cari gali dan akhirnya dia menjumpai artifak yang berupa bekas air dan ada yang menjumpai tulang pergelangan tangan manusia. -> Prof Zaidah sayang akan anaknya Amira tetapi disebabkab kesibukanmenyebabkan amira sedikit terabai semasa bersamanya di hutan.
-> Tau sangat sayangkan anaknya Itai. Dia sanggup menjamin Itai yang didapati bersalah kerana mendedahkan rahsia sungai yang mengandungi emas kepada Amira. Persoalan kegigihan dalam melakukan sesuatu perkara -> Contohnya: Prof Zaidah,Dr. Zawawi dan pelajar-pelajarnyagigih berusaha untuk mencari gali artifak di tapak kerja lapangan. Persoalan tolong menolong dalam kehidupan
-> Contohnya, Itai menyelamatkan Amira daripada mati lemas di sungai dan Tau pula menyelamatkan Jacinta yang tersesat jalan lalu pengsan ketika hendak menjejaki Amira. Ludin pula merawat Profesor Zaidah yang terseliuh tangannya dengan kaedah perubatan tradisional. Persoalan sayang akan alam sekitar daripada kemusnahan
-> Contohnya, Tau benci akan orang yang merosakkan dan memusnahkan hutan dan haiwan yang terdapat di dalam hutan. Contohnya, Amira, Itai dan Jacinta berani untuk pergi ke Gunung Gua Gajah demi menyelamatkan Malique. Mereka juga berani berhadapan dengan makhluk berbulu yang mengurung Malique. Persoalan permuafakatan dalam membuat keputusan
-> Contohnya, masyarakat kampung orang Asli berbincang untuk mencapai kata sepakat dalam menghadapi sebarang permasalahan seperti hendak membuat keputusan berkaitan dengan peristiwa Itai yang membawa Amira ke sungai yang terdapat ketulan emas. ITAI
-> berkulit gelap dan berbadan tegap
-> anak orang asli yang bersekolah di bandar
-> Anak kedua kepada pasangan Ipah atau Jennifer atau Samantha dan Tau
-> bakal ketua kampung
-> Seorang yang tahu selok belok hutan. Contohnya setelah belajar daripada Tau, akhirnya Itai berjaya mengenal selok belok hutan. Sebagai contoh, dia berjaya menyelamatkan Amira daripada dihanyutkan oleh arus deras.
-> Seorang yang prihatin. Contohnya apabila mengetahui Jacinta mahu memiliki batu Kuartza seperti Amira, Itai berusaha memujuk Jacinta dengan mendapatkan emas untuk dijadikan loket.
-> Seorang yang berani. Contohnya, Itai berani untuk berlawan dengan makhluk berbulu yang amat digeruni oleh semua masyarakat orang asli.
-> Seorang yang mempunyai keistimewaan deria keenam. Contohnya Itai dianugerahkan kelebihan deria keenam iaitu dapat mengenali tapak kaki, meneka jantina berdasarkan tapak kaki dan boleh menghidu bau yang dibawa oleh angin. PROFESOR ZAIDAH
→Berusia 40-an dan merupakan ibu Amira
→Pakar arkeologi yang berasal dari Kedah
→ Pensyarah di sebuah institusi pengajian tinggi
→Cekal : Walaupun menghadapi pelbagai cabaran dalam melaksanakan kerjanya, antaranya anaknya Amira hamper mati lemas, beliau tetap meneruskan projek mencari gali bahan arkeologi di hutan itu.
→Bersikap professional dalam menjalankan tugas : Dia memasukkan maklumat penemuannya dalam sistem komputer. Beliau juga tenang berhadapan dengan sebarang masalah, sehingga tidak diketahui ahli kumpulannya.
→Suka membantu : Beliau membantu MAlique mendapatkan sumber kewangan bagi menjayakan projrk teknologi komunikasi di kampong Orang Asli.
→Tegas : Walaupun Amira dan Jacinta bukan pelajar university yang terlibat dalam kerja mencari gali, namun beliau tetap tegas supaya mereka juga mematuhi peraturan. ->Kereta api terus menderu membelah malam yang pekat.
->Tau memerhatikan Desa Karpus pada waktu malam. PAGI Di situ Amira membersihkan diri lalu bersuci. Dia cepat-cepat mahu mengqada fardu subuh yang tidak dapat ditunaikan di dalam kereta api tadi. TENGAH HARI Amira berkenalan dengan Itai. Itai membakar ikan sebagai makanan tengah hari Amira yang baharu diselamatkan daripada mati lemas. Perjalanan menaiki kereta api terasa begitu menyeronokkan. Ketika manusia berusaha menjadikan dunia ini kecil dan pantas, gadis manis yang sedang terbaring di koc kelas satu itu lebih menyenangi perjalanan dengan kenderaan darat. DALAM KOC KERETA API PERKAMPUNGAN ITAI Amira sampai ke perkampungan Itai ketika matahari hampir terbenam di ufuk barat. PUNCAK BUKIT MAT RAYA Suasana puncak Bukit Mat Raya terasa begitu sunyi dan aman. HUTAN Itai mengajak Amira untuk meredah hutan bagi mencari hadiah buat Jacinta. Semasa meredah hutan tersebut, telah terserlah kepakaran yang dimiliki oleh Itai dalm selok-belok hutan. Masyarakat pelajar Masyarakat yang berminat mengkaji sejarah Masyarakat yang berminat mengkaji sejarah digambarkan melalui kumpulan Profesor Zaidah yang disertai oleh Dr. Zawawi, pelajar tahun akhir dan Amira yang sanggup meredah hutan untuk menjejak kewujudan tamadun manusia. Masyarakat penyayang Masyarakat penyayang digambarkan melalui kasih-sayang antara Amira dan ibunya. Sebagai ibu Prof. Zaidah membelai dan memeluk Amira ketika Amira bersedih kerana Jacinta tidak menyedarkan diri ketika sedang mencari Amira yang dihanyutkan oleh arus. Masyarakat yang saling membantu Itai dan Tau menyelamatkan Amira yang hamper mati lemas. Mereka juga membantu mencari Jacinta yang sesat di dalam hutan. PLOT PERMULAAN Amira bersama Jacinta memulakan pengembaraan menaiki keretapi ke Bukit Mat Raya untuk menyertai ekskavasi menjejak kewujudan tamadun awal manusia PERKEMBANGAN → Amira dihanyutkan oleh arus deras semasa menunggu Malique dantelah diselamatkanoleh Itai
→Malique hilang apabila keretanya tergelincir ke dalam sungai semasagerakan mencari salah seorang pekerja O’Hara yang hilang
→Tau bersetuju untuk membantu Profesor Zaidah dalam usahanya menjejak kewujudan tamadun awal manusia.
→Malique merancang sesuatu untuk menggagalkan rancangan O’Hara. KLIMAKS Kumpulan yang diketuai oleh Dr. Zawawi menjumpai Gunung Gua Gajah yang mengandungi artifak (kapak dan tulisan zaman purba di dinding) yang sangat berharga dan memastikan kawasan tersebut tidak akan diterokai oleh manusia yang rakus mengaut keuntungan dari sumber alam kawasan tersebut. PELERAIAN → Akhirnya rahsia terbongkar bahawa makhluk yang berbulu ialah Tau manakala Malique dan Itai ialah anak-anak Tau.
→ Akhirnya kawasan tersebut telah diwartakan sebagai kawasan peninggalan sejarah yang harus dilindungi. TEKNIK PLOT
Full transcript